Vegetarische hamburger broodjes

Vegetarische hamburger broodjes cheeseburger 1

Hou jij ook van broodjes hamburger? Volgens mij vindt bijna iedereen die wel lekker. Tijd dus voor een plekje op eetman met de recepten voor mijn favoriete vegetarische hamburger broodjes.

Tegenwoordig liggen in de winkels een enorm aantal verschillende soorten vegetarische hamburgers. Ze zijn er in alle prijsklassen. Een tijdje terug testte ik er al een aantal. Niet los, want dat lijkt me nog niet zo lekker, maar met een broodje. Als je de hele test wil lezen dan kan dat, maar ik kan hem wel samenvatten: hoe duurder hoe lekkerder, maar ook de goedkoopste is nog prima.

Nog steeds maak ik graag broodjes hamburger met de vegetarische burgers die ik koop. Spelen we een beetje voor amateur McDonalds. Omgekeerd heeft McDonalds inmiddels ook twee vegetarische kip-burgers liggen. Spelen zij een beetje voor Eetman? Dat zou leuk zijn, maar helaas is mijn blog nog niet zo groot šŸ˜‰. Maar daar gaat deze pagina het verschil in maken, want hieronder staan mijn favoriete broodjes hamburger:

  • Cheeseburger
  • Broodje hamburger met ei en champignons
  • Broodje hamburger met pindasaus

Ga je de hamburgers bakken, let dan op: vegetarische hamburgers zijn van zichzelf wat minder vet dan normale hamburgers. Ik doe dan ook altijd net wat meer olijfolie of boter in de pan dan ik met vlees zou doen. Zo worden ze net wat lekkerder.

Tip: mis geen recept meer enĀ volg nuĀ eetman.nl op InstagramĀ šŸ‘šŸ»

Cheeseburger

Ingrediƫnten:

  • 1 hamburger broodje (met sesamzaad)
  • 1 vegetarische hamburger
  • 2 plakjes cheddar kaas
  • 0,5 ui
  • 0,5 tomaat
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel ketchup
  • 1 eetlepels fritessaus
  • een paar blaadjes sla
  • verse peper
De cheeseburger maak je zo

Meng eerst de fritessaus, de ketchup en wat versgemalen zwarte peper. Snij ook alvast de ui en de tomaat in dunne ringen. Leg de plakken cheddar kaas klaar. Was een paar blaadjes sla.

Doe wat verse zwarte peper op beide kanten van de hamburger en bak die dan in circa 5 minuten aan beide kanten bruin. Leg de laatste minuut de plakjes kaas op de hamburger, zodat ze een beetje kunnen smelten.

Rooster intussen ook de ui-ringen.

Doe als alles klaar is de sla, de hamburger met kaas, de plakjes tomaat, de ui-ringen en tot slot de saus op het broodje.

Vegetarische hamburgers van De vegetarische slager test

Broodje hamburger met ei en champignons

Ingrediƫnten:

  • 1 hamburger broodje (met sesamzaad)
  • 1 vegetarische hamburger
  • 1 eetlepel curry-mayonaise
  • 1 eetlepel tomatenketchup
  • beetje chilipoeder
  • 0,5 tomaat
  • 1 grote champignon
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 ei
  • handje rucola
  • circa 2 eetlepels olijfolie
De hamburger met ei en champignons maak je zo

Meng eerst de curry-mayonaise, de tomatenketchup en een beetje chilipoeder.

Snij de tomaat in dunne plakjes. Maak de champignon schoon en snij die ook in plakjes. Snij de ui in ringen.

Doe de helft van de mayonaise op de onderste helft van het broodje. Leg daar alvast een handje rucola bovenop.

Het bakken is niet moeilijk maar je hebt wel vier bakpannetjes nodig. Doe in de vier pannetjes wat olijfolie en zet ze op middelhoog vuur. In pan Ć©Ć©n doe je de vegetarische hamburger. In pan twee de plakjes tomaat. In de derde pan gaan de champignons en de uien met wat versgemalen zwarte peper. In pan vier bak je het ei met de dooier doorgeprikt.

Bak alle ingrediƫnten circa 6 minuten. De hamburger kan van het vuur als hij aan beide kanten donker begint te worden. De plakjes champignon en de ui als ze zacht zijn. Het ei als de bovenkant gestold is. De tomaat als hij zacht is geworden.

Als alles gebakken is, dan leg je het ei op de rucola. Daar bovenop gaat de hamburger. Vervolgens leg je de plakjes champignon, de ui en de tomaat er op en de rest van de saus. Nu nog de bovenkant van het broodje er bovenop en je hamburger met ei en champignons is klaar.

Vegetarische hamburger broodjes met ei en champignons 1

Broodje hamburger met pindasaus

Voor 4 broodjes hamburger:

  • 4 hamburger broodjes
  • 4 vegetarische hamburgers
  • 0,5 komkommer
  • 1 zoet rode puntpaprika
  • handje gebakken uitjes (Go-Tan)
  • 2 eetlepels olijfolie

Voor de pindasaus:

  • 3 eetlepelsĀ pindakaas (circa 70 gram)
  • 75 ml water.
  • 1 theelepel sambal.
  • 0,25 theelepel gemberpoeder
  • 0,5 eetlepel bruine basterdsuiker.
  • 1 eetlepel ketjap manis.
  • 0,5 eetlepel citroensap
Het broodje hamburger met pindasaus maak je zo

Haal de zaadlijsten uit de zoete puntpaprika en snij hem dan in dunne reepjes. Snij de komkommer in dunne plakjes. Snij de hamburger broodjes door midden.

De pindasaus in dit recept maak je zelf op basis van pindakaas. Het is bijna net zo makkelijk als uit een potje. Doe de pindakaas, het water, de sambal, het gemberpoeder, de bruine basterdsuiker, de ketjap Manis en de citroensap in een steelpannetje.

Zet het pannetje op laag vuur en breng het al roerend aan de kook. Mocht je de pindasaus dan iets te dik vinden, dan voeg je een beetje water toe. Vind je hem te dun, dan doe je er een beetje pindakaas bij.

Doe de olijfolie in een flinke koekenpan en bak daarin in circa 6 minuten de vegetarische hamburgers tot ze donkerbruin beginne te kleuren. De laatste 3 minuten doe je ook de reepjes puntpaprika in de pan, zodat ze even mee kunnen bakken.

Beleg nu de broodjes als volgt. Eerst een laagje komkommer, dan een hamburger, dan de gebakken puntpaprika, dan een flinke schep pindasaus en tot slot wat gebakken uitjes en het de bovenkant van het broodje. De vegetarische hamburger met pindasaus, paprika en komkommer is nu klaar.

Broodje hamburger met pindasaus vegetarisch recept 1

Zelf hamburgers maken

Lijkt het je leuk om zelf vegetarische hamburgers te maken? Dat kan heel goed en ook die zijn vaak heerlijk. De smaak is dan meestal behoorlijk anders dan die van hamburgers van vlees. Geen probleem natuurlijk, dat is juist leuk voor de variatie. Onze favoriete zelfgemaakte hamburger is de portobello hamburger. Zo worden je vegetarische hamburger broodjes extra bijzonder.

Leave a comment