Aardappelsalade met kruidendressing

Aardappelsalade met kruidendressing recept 1

Ik vind aardappelsalade erg lekker. In een luie bui koop ik gewoon een bak in de supermarkt. Maar zelf maken is natuurlijk ook helemaal niet moeilijk. Maar bijvoorbeeld eens deze aardappelsalade met kruidendressing, die is hartstikke lekker en gezond.

Zelfgemaakte aardappelsalade smaakt iets meer naar aardappels dan de aardappelsalade die je kant een klaar koopt. Ik denk dat deze variant met ongeschilde aardappels, verse kruiden, doperwten en yoghurt ook wel iets gezonder is. Afgezien van de mayonaise zijn het allemaal pure ingrediënten zonder conserveermiddelen enzo.

Omdat je de aardappelen met schil en al aan de salade toevoegt moet je natuurlijk wel mooie nieuwe aardappelen gebruiken. Ik kocht kleine aardappels met rode schil bij Albert Heijn (Excellent rouges vastkokend). Iets dergelijks kan je vast ook in jouw supermarkt vinden. Zijn je aardappels al wat ouder of groot? Dat is ook geen probleem, maar ik zou ze dan wel eerst schillen.

In het recept staan doperwten en mais. Ik gebruik doperwten en mais uit blik of uit een potje, omdat die al voorgekookt zijn. Je kunt ze daardoor zo aan de aardappelsalade toevoegen.

Tip: mis geen recept meer en volg nu eetman.nl op Instagram 👍🏻

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 750 gram nieuwe kleine vastkokende aardappelen
  • 100 gram doperwten uit blik (uitlekgewicht)
  • 150 gram mais uit blik (uitlekgewicht)

Voor de kruidendressing:

  • 1 lente ui
  • 1 eetlepel verse bieslook
  • 1 eetlepel verse peterselie
  • 1 knoflookteentje
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 150 milliliter volle yoghurt
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • zout naar smaak

Aardappelsalade met kruidendressing recept

Was de aardappelen goed, want je gaat ze ongeschild koken. Verwijder eventuele lelijke plekken. Snij de aardappelen dan in plakken van een halve centimeter dik. Doe de aardappelen in een pan koud water met een snufje zout. Breng de aardappelen aan de kook. Laat ze dan op wat lager vuur 12-15 minuten doorkoken. De aardappelen zijn klaar als je er makkelijk met een vork in kan prikken.

Terwijl de aardappelen koken, kan je de kruidendressing maken. Doe de yoghurt en de mayonaise in een ruime kom, waar straks de aardappelen bij passen. Snij de peterselie en de bieslook fijn en voeg die toe aan de kom. Pers ook een knoflookteentje uit en voeg dat toe. Roer de dressing goed door elkaar en breng hem op smaak met wat versgemalen peper en zout.

Laat de gekookte aardappelen uitlekken in een vergiet en laat ze enigszins afkoelen.

Snij de lente ui in dunne ringen en doe de lente uit dan in de kom met kruidendressing. Laat de doperwten en de mais uitlekken en doe ook die in de kom.

Doe als laatste de nog warme aardappelen in de kom met kruidendressing. Schep dan voorzichtig de aardappelsalade door elkaar, zodat de aardappelen heel blijven. Als de kruidendressing goed over de aardappels heen verdeeld is, dan proef je de salade nog even. Voeg indien nodig nog wat peper of zout toe.

Laat de aardappelsalade met kruidendressing dan buiten de koelkast verder afkoelen.

Aardappelsalade met kruidendressing recept 2

Meer salade recepten

Vond je de aardappelsalade met kruidendressing lekker? Dan ben je vast ook wel benieuwd naar de andere salade recepten op eetman.nl. Kijk daarvoor op de pagina met vegetarische bijgerechten en salades.

Leave a comment