Hou je van knoflook? Dan zal je deze knoflooksoep met room en kaas vast en zeker lekker vinden. Een heerlijke romige soep waarbij je van elke hap zal genieten.
In het verleden had ik al een paar verschillende knoflooksoep-recepten geprobeerd. Het resultaat was meestal best lekker maar toch net niet helemaal naar mijn zin. Omdat ik gek op knoflook ben vond ik het tijd om mijn eigen recept te maken. Een waar we we hier in huis echt allemaal enthousiast over zouden zijn.
De basis is natuurlijk nog steeds knoflook. Voor dit recept gaat die eerst een tijdje in de oven. De smaak wordt er heel lekker van en is niet meer zo extreem. Je hoeft daardoor ook niet bang te zijn dat je enorm naar knoflook ruikt de volgende dag.
Ik gebruik brood om de soep wat dikker te maken. Lekker desembrood dat meekookt. Daarna wordt het samen met de rest van de ingrediënten fijngemalen. Tenslotte gaat er wat oude kaas door. Het resultaat mag er zijn: een lekkere romige soep met een zachte knoflooksmaak.
Dit is echt zo’n soep die je op je gemak stap voor stap kan koken. Lekker relaxed met tussendoor een kleine pauze. Maak hem ook gerust een dag van tevoren. Ook opgewarmd is hij nog steeds verrukkelijk!
Ingrediënten
Knoflooksoep voor 4 personen
- 3 hele bollen knoflook
- 2 sjalotten
- 3 eetlepels olijfolie
- 800 milliliter heet water
- 2 paddenstoelen bouillonblokjes
- 250 milliliter kookroom
- 80 gram wit desembrood (ongeveer 2 plakken)
- 4 takjes verse tijm
- 4 takjes verse Peterselie
- 2 Laurierblaadjes
- 40 gram oude kaas
- 1 eetlepel citroensap (0,5 citroen)
- zout naar smaak
- peper naar smaak
Ook nodig
- aluminiumfolie
- bindtouw
- staafmixer
Knoflooksoep met room en kaas recept
In deze video zie je hoe je deze lekker romige knoflooksoep maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.
Knoflooksoep met room en kaas maken
Benodigde tijd: 1 uur en 30 minuten
Zo maak je knoflooksoep met room:
- Oven voorverwarmen
Verwarm de oven voor naar 175 graden.
- Knoflook pellen
Haal de knoflooktenen van de bollen knoflook. Verwijder de velletjes van de tenen.
👉🏻 Tip voor het verwijderen: snij het kopje van de teen. Leg het het lemmet van het mes op de knoflookteen. Geef met je hand een korte tik op het lemmet. Nu is het velletje wat losser en kan je het verwijderen. - Knoflook in de oven doen
Doe de knoflooktenen in een ovenschaaltje. Voeg 1 eetlepel olijfolie toe. Schep het door elkaar. Dek de schaal dan af met aluminiumfolie. Zet de schaal 40 minuten op 175 graden in de oven.
- Sjalotten bakken
Snij intussen de sjalotten fijn. Doe 2 eetlepels olijfolie in een soeppan. Zet hem op middelhoog vuur. Bak de sjalotten tot ze gaan verkleuren.
- Water, bouillonblokjes en kookroom toevoegen
Schenk dan 800 milliliter heet water in de pan. Voeg de bouillonblokjes toe. Schenk de kookroom erbij.
- Brood toevoegen
Snij 80 gram wit desembrood in stukjes. Doe die stukjes in de de pan.
- Tijm, peterselie en laurier toevoegen
Maak met wat bindtouw een bosje van de tijm en de peterselie. Leg het bosje in de bouillon. Leg ook de laurierblaadjes in de pan. Doe de deksel op de pan. Laat de soep langzaam koken.
- Knoflook toevoegen
Voeg, zodra de knoflook klaar is, de inhoud van de ovenschaal toe. Laat de soep met de deksel weer op de pan nog een half uurtje zachtjes koken.
- Soep fijnmalen
Zet het vuur uit en verwijder dan de kruiden en de laurierbladen. Maal de soep fijn met een staafmixer.
- Kaas toevoegen
Rasp de oude kaas. Roer de oude kaas beetje bij beetje door de soep.
- Zout, peper en citroensap toevoegen
Pers een halve citroen uit. Maak de soep op smaak met zout en peper en ongeveer 1 eetlepel citroensap.

Meer recepten
Ik hoop dat je deze romige knoflooksoep met kaas lekker vindt. Zo ja, dan ben je vast wel benieuwd naar alle andere recepten op Eetman.nl. Kijk bijvoorbeeld eens op de pagina met alle vegetarische soeprecepten.