De meest gebruikelijke manier om zuurkool te bereiden is om het te koken. Zonde eigenlijk want zuurkool bakken is ook niet moeilijk en ik vind het resultaat veel lekkerder. In dit recept lees je daarom hoe je zelf gebakken zuurkool maakt.
Ondanks de naam eten wij hier thuis de zuurkool liefst niet al te zuur. Gebakken zuurkool past daar heel goed bij. Het scherpe zure smaakje verdwijnt en wordt door het bakken door een lekkere meer gekarameliseerde smaak vervangen.
Het is een recept wat je makkelijk maakt, maar waar je wel even de tijd voor moet nemen. Na een korte voorbereiding hoef je het namelijk alleen nog maar af en toe even door elkaar te scheppen. Kan je intussen mooi de rest van de maaltijd koken.
Je kan zuurkool vers of in houdbare verpakking kopen. Het maakt voor dit recept weinig uit, maar ik gebruik graag verse zuurkool.
Zuurkool
Weet je eigenlijk dat zuurkool eigenlijk gefermenteerde witte kool is? Het is een traditionele manier waarop witte kool houdbaar gemaakt wordt. De kool wordt fijngesneden, en met zout en eventueel kruiden gemengd. Daarna wordt het laag voor laag aangestampt en onder zout water in een fermentatiepot gedaan. Na een paar weken wachten is de witte kool veranderd in zuurkool. Dat klinkt als een leuk hobby project toch?
Zuurkoolstamppot is waarschijnlijk wel het meest traditionele Nederlandse zuurkool recept. Wie heeft dat niet ooit gegeten. Maar zuurkool past ook goed als bijgerecht mij andere gerechten. Bijvoorbeeld smaakt deze gebakken zuurkool ook erg lekker in plaats van rode kool bij deze Hachee van Jackfruit en bonen.

Ingrediënten
Voor 4 personen:
- 500 gram zuurkool
- 1 grote ui
- 30 gram roomboter
- 2 tenen knoflook
- zout naar smak
- peper naar smaak
Zuurkool bakken recept
In deze video zie je hoe makkelijk je dit lekkere zuurkoolgerecht maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.
Zuurkool bakken stap voor stap
Benodigde tijd: 50 minuten
Zo maak je deze gebakken zuurkool met ui:
- Zuurkool met water spoelen
Doe 500 gram zuurkool in een vergiet en spoel deze met koud water. Knijp dan het vocht eruit en laat het dan ook nog even uitlekken in de vergiet.
- Ui snijden
Versnipper intussen 1 grote ui.
- Ui en knoflook bakken
Pak een flinke bakpan met dikke bodem. Smelt er 30 gram roomboter in. Fruit de ui op middelhoog vuur tot hij glazig wordt. Pers dan 2 tenen knoflook uit en bak die nog 1 minuut mee.
- Zuurkool, zout en peper toevoegen
Zet het vuur laag en doe de zuurkool in de pan. Voeg naar smaak wat zout en peper toe. Meng alles goed door elkaar.
- Op laag vuur bakken
Laat het mengsel dan op laag vuur ongeveer tien minuten, bakken zonder dat je het omschept. Als het goed is is de onderkant nu licht gaan kleuren. Schep dan alles weer door elkaar en laat het weer tien minuten bakken. Na ongeveer vier keer tien minuten is alle zuurkool als het goed is lichtbruin geworden.
Hou tijdens het bakken het gerecht wel in de gaten, let op dat het niet te hard gaat. Zet desnoods het vuur nog wat lager, of voeg een klein beetje water toe.

Meer recepten
Vind je deze gebakken zuurkool lekker? Dan ben je vast ook benieuwd naar de andere recepten op Eetman. Kijk bijvoorbeeld eens op de pagina met alle vegetarische bijgerechten.
Hoi Joost, is er nog wel wat van het zuur over? Als ik het zo lees is het iets wat ik al met witte- of spitkool maak: dunne sliertjes lekker lang bakken (soms met een Indisch smaakje eraan door er gember en sambal mee te bakken). groet Nicolet
Ha Nicolet. Op deze manier gaat het zuur voor een groot deel weg, maar niet helemaal. Hier in huis zijn ze daar heel blij mee. Ik zou zeggen: probeer het eens!
Dat zal ik doen!