0.0 van 0 stem
Home » Recepten » Bijgerechten » Zuurkool bakken

De meest gebruikelijke manier om zuurkool te bereiden is om het te koken. Zonde eigenlijk want zuurkool bakken is ook niet moeilijk en ik vind het resultaat veel lekkerder. In dit recept lees je daarom hoe je zelf gebakken zuurkool maakt.

Naar het recept

Ondanks de naam eten wij hier thuis de zuurkool liefst niet al te zuur. Gebakken zuurkool past daar heel goed bij. Het scherpe zure smaakje verdwijnt en wordt door het bakken door een lekkere meer gekarameliseerde smaak vervangen.

Het is een recept wat je makkelijk maakt, maar waar je wel even de tijd voor moet nemen. Na een korte voorbereiding hoef je het namelijk alleen nog maar af en toe even door elkaar te scheppen. Kan je intussen mooi de rest van de maaltijd koken.

Je kan zuurkool vers of in houdbare verpakking kopen. Het maakt voor dit recept weinig uit, maar ik gebruik graag verse zuurkool.

Zuurkool 950x500
Nog ongebakken zuurkool

Zuurkool

Weet je eigenlijk dat zuurkool eigenlijk gefermenteerde witte kool is? Het is een traditionele manier waarop witte kool houdbaar gemaakt wordt. De kool wordt fijngesneden, en met zout en eventueel kruiden gemengd. Daarna wordt het laag voor laag aangestampt en onder zout water in een fermentatiepot gedaan. Na een paar weken wachten is de witte kool veranderd in zuurkool. Dat klinkt als een leuk hobby project toch?

Zuurkoolstamppot is waarschijnlijk wel het meest traditionele Nederlandse zuurkool recept. Wie heeft dat niet ooit gegeten. Maar zuurkool past ook goed als bijgerecht mij andere gerechten. Bijvoorbeeld smaakt deze gebakken zuurkool ook erg lekker in plaats van rode kool bij deze Hachee van Jackfruit en bonen.

Zuurkool bakken

0.0 van 0 stem
Course: Bijgerechten, Recepten
Porties

4

porties
Totale tijd

50

minuten

Bijna altijd wordt zuurkool gekookt. Zonde want zuurkool bakken is makkelijk en lekker. In dit recept lees je hoe je gebakken zuurkool maakt.

Ingrediënten

 • 500 gram zuurkool

 • 1 grote ui

 • 30 gram gram roomboter

 • 2 tenen tenen knoflook

 • zout naar smak

 • peper naar smaak

Recept

 • Zuurkool met water spoelen
  Doe de zuurkool in een vergiet en spoel deze met koud water. Knijp dan het vocht eruit en laat het dan ook nog even uitlekken in de vergiet.
 • Ui snijden
  Versnipper intussen de ui.
 • Ui en knoflook bakken
  Pak een flinke bakpan met dikke bodem. Smelt er de roomboter in. Fruit de ui op middelhoog vuur tot hij glazig wordt. Pers dan de knoflook uit en bak die nog 1 minuut mee.
 • Zuurkool, zout en peper toevoegen
  Zet het vuur laag en doe de zuurkool in de pan. Voeg naar smaak wat zout en peper toe. Meng alles goed door elkaar.
 • Op laag vuur bakken
  Laat het mengsel dan op laag vuur ongeveer tien minuten, bakken zonder dat je het omschept. Als het goed is is de onderkant nu licht gaan kleuren. Schep dan alles weer door elkaar en laat het weer tien minuten bakken. Na ongeveer vier keer tien minuten is alle zuurkool als het goed is lichtbruin geworden.

  Hou tijdens het bakken het gerecht wel in de gaten, let op dat het niet te hard gaat. Zet desnoods het vuur nog wat lager, of voeg een klein beetje water toe.

Recept video

Meer recepten

Vind je deze gebakken zuurkool lekker? Dan ben je vast ook benieuwd naar de andere recepten op Eetman. Kijk bijvoorbeeld eens op de pagina met alle vegetarische bijgerechten.

Zuurkool bakken 800x800
Gebakken zuurkool

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen