Wil je zelf snel een lekkere kerriesaus maken? Met dit makkelijke recept ben je in 10 minuten klaar. Wat ook fijn is: je hebt alle ingrediënten waarschijnlijk al in huis.
Een van mijn favoriete recepten is spaghetti met kerriesaus. Een oud familierecept dat ik ooit in een vegetarische versie heb veranderd. Het is een recept dat vooral makkelijk is en snel gemaakt kan worden. De saus kocht ik altijd uit een pakje, tot ik hoorde dat je kerriesaus heel eenvoudig zelf kan maken.
Met een beetje zoeken vond ik op internet heel veel kerriesaus recepten. Maar net niet wat ik zocht: een recept met alleen simpele ingrediënten die ik altijd wel in mijn keukenkastjes heb staan. Zo drink ik bijvoorbeeld niet graag melk en dat was voor bijna alle recepten wel nodig.
Na een tijdje experimenteren kon ik zowel de melk als de roomboter vervangen. Het resultaat is dit makkelijke vegan kerriesaus recept gemaakt. Klaar in 10 minuten en super lekker bij bijvoorbeeld rijst of mijn eigen spaghetti met kerriesaus!
Leuk om te weten
Wist je trouwens dat kerrie geen kruid is maar een kruidenmengsel. En dat het woord kerrie afgeleid is van het Tamil-woord voor saus. Ik niet, maar ik las dat dus op wikipedia. Weer wat geleerd 🤓.
Ingrediënten
Voor 250 milliliter saus:
- 2 eetlepels bloem
- 3 theelepels kerrie
- 0,5 theelepel gemberpoeder
- 0,5 theelepel paprikapoeder
- 2,5 eetlepel zonnebloemolie
- 2 teentjes knoflook
- 250 milliliter heet water
- 1 theelepel suiker
- zout naar smaak
- peper naar naar smaak
Kerriesaus maken
In deze film zie je hoe makkelijk je deze saus maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.
Kerriesaus recept
Benodigde tijd: 10 minuten
Zo maak je zelf kerriesaus:
- Water koken
Verhit alvast 250 milliliter water en zet het klaar om straks toe te voegen.
- Bloem, kerrie, gemberpoeder en paprikapoeder afmeten
Doe alvast 2 eetlepels bloem, 3 theelepels kerrie, 0,5 theelepel gemberpoeder en 0,5 theelepel paprikapoeder in een bakje, zodat je het straks snel toe kan voegen.
- Knoflook bakken
Verhit 2,5 eetlepel zonnebloemolie in een steelpannetje op middelhoog vuur. Pers als het warm is 2 teentjes knoflook uit. Bak de knoflook 1 minuut.
- Bloem met kruiden toevoegen
Voeg, terwijl je met een lepel roert, de bloem met kerrie, gember en paprika toe. Bak het 2 minuten mee. Blijf roeren, zodat alles zonder klontjes in de zonnebloemolie opgelost is.
- Water en suiker toevoegen
Giet beetje bij beetje het hete water toe, terwijl je met een garde alles goed mengt tot een gladde saus. Voeg dan 1 theelepel suiker toe. Laat het 2 minuten koken terwijl je blijft roeren.
- Zout en peper naar smaak
Haal de pan van het vuur. Voeg zout en peper naar smaak toe. Proef met een theelepeltje of je al tevreden bent.

Meer recepten
Vind je deze vegan kerriesaus lekker? Op Eetman staan heel veel makkelijke vegetarische recepten. Kijk bijvoorbeeld eens op de pagina met alle bijgerechten.