Home » Nieuws » Afvallen met gezonde vleesvervangers

Wil jij een keer een dagje geen vlees, vis of kip eten? Dan zijn vleesvervangers natuurlijk een goed alternatief. Toch is het wel goed te weten dat niet alle vleesvervangers die er zijn, ook daadwerkelijk even gezond zijn.

Ook is het handig te weten dat je door regelmatig te kiezen voor een vleesvervangers ook de nodige kilo’s kwijt kunt raken. Dit heeft met name te maken met het feit dat ze een stuk meer vezels bevatten en je dus sneller een verzadigd gevoel geven. Op deze manier eet je dus minder en ben je sneller ‘vol’.

Maar hoe zorg je er nu voor dat je de juiste en vooral ook gezonde vleesvervangers weet te vinden? Speciaal daarom hebben we in dit artikel een aantal handige tips voor je, zodat je de gezonde vleesvervangers eenvoudig zelf in de winkel kunt herkennen.

Wat is een vleesvervanger

Voor we verdergaan met de gezonde vleesvervangers, is het eerst goed te weten wat het nu exact is. Uiteraard doet de naam al een hoop verklappen, maar goed om te weten, is dat ze zijn onder te verdelen in verschillende categorieën.

Eén zijn de natuurlijke vervangers, zoals eieren, noten, linzen en ook bonen. De andere variant zijn de kant-en-klare vleesvervangers. Ondanks het feit dat vleesvervangers die kant-en-klaar zijn niet allemaal ongezond zijn, is het wel belangrijk goed op te letten zodat je wel de juiste meeneemt. Het is immers zonde dat je meermaals per week op een hardloopband voor thuis rent om je gewicht op peil te houden, terwijl je aan de andere kant niet voldoende let op gezonde voeding.

Afvallen met gezonde vleesvervangers - trainen Uitgelicht

Waar moet een goede vleesvervanger aan voldoen

Je zult denken dat alles wat je in de supermarkt koopt gezond is. Toch is dit absoluut niet het geval. Belangrijk is om te kijken naar de ingrediëntendeclaratie van een product, die vinden is op het etiket.

Belangrijk is om te kijken naar de hoeveelheid eiwitten. Deze dient minimaal 10 gram per 100 gram te zijn. Ook het aantal koolhydraten mag niet hoger zijn dan 13 gram per 100 gram en is het belangrijk dat er geen toegevoegde suikers in het product zitten en ook dat de hoeveelheid zout op een maximum van 1,5 gram per 100 gram product zit.

Op basis hiervan is relatief eenvoudig te bepalen of een vleesvervanger nu wel of niet voldoet aan de norm om een gezonde vervanger genoemd te mogen worden.

Gezonde voeding in combinatie met beweging

Alleen gezonde voeding is natuurlijk al een stap in de juiste richting. Maar wil je het proces nu wat meer bespoedigen, dan is beweging ook van belang. Een hometrainer voor thuis waar je dagelijks lekker op kunt trainen is bijvoorbeeld een goede toevoeging. Door jezelf aan te wennen om dagelijks 30 minuten te bewegen en gezond te eten, zul je zien dat de kilo’s er in no-time af zullen vliegen.

Afvallen met gezonde vleesvervangers - vegetarische hamburger 800x800
Vegetarische hamburger

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen