Berenjenas con miel, oftewel Gebakken aubergine met honing. Ken je die? Ik zal er niet om liegen: ik had er nog nooit van gehoord, tot ik ze als tip kreeg voor een heerlijke Spaanse snack die ik zeker moest proberen. Dit recept is het resultaat.

Bij het maken van de Berenjenas had ik meer dan een beetje hulp van mijn zoon. Hij wilde per-se alles zelf doen. Tenminste, de afwas heeft hij wel aan mij over gelaten. Verder mocht ik dus echt niet meer doen dan vertellen wat de volgende stap was. Oh ja, en het gebroken ei van de grond opruimen. Eieren scheiden is nog best uitdagend blijkbaar 😂. In ieder geval was het heel gezellig om samen te doen en dus had ik er wel een extra ei voor over!

Het recept haalde ik van Andalucia.com, dat leek me wel authentiek genoeg. Het resultaat zijn aubergineplakjes met een krokant gebakken laagje deeg er omheen. Zet ze snel warm op tafel met een potje vloeibare honing of met vloeibare suikerstroop er bij. Warm zijn het meest lekker.

Heb jij trouwens ook een tip voor een lekker vegetarisch gerecht dat ik zeker moet proberen? Laat het dan even in de reacties achter. Alvast bedankt!

Ingrediënten

Voor 4 tot 6 personen:

  • 300 gram aubergine
  • 110 gram bloem
  • 5 eetlepels olijfolie
  • olijfolie voor het frituren
  • 150 milliliter koud water
  • het eiwit van 2 verse eieren
  • vloeibare honing om mee te besprenkelen
  • fijngemalen zeezout

Berenjenas con miel recept

Om te beginnen snij je de aubergine in plakjes van ongeveer 7 millimeter dik. Daarna bestrooi je de aubergine plakjes aan beide kanten met wat zeezout. Zet ze dan 30 minuten apart, zodat het zout het vocht uit de aubergine kan trekken.

Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Dan doe je daar de olijfolie en het water in. Klop het geheel met een garde tot een glad beslag. Zet ook dit beslag even apart.

Als de aubergine plakjes een tijdje met het zout er op hebben gestaan, dan haal je met wat keukenpapier het vocht er vanaf.

Zorg voor een goed vetvrij gemaakte kom en mixer. Bijvoorbeeld door ze even met een keukenpapier en wat citroensap af te nemen.

Scheid het eiwit van de eieren. Klop het eiwit daarna met de mixer tot er pieken op blijven staan. Schep het eiwit dan door het beslag heen. Je hebt nu een luchtig beslag gemaakt.

De berenjenas bakken

Verwarm de olijfolie in een bakpan (minimaal 1 centimeter olijfolie) of in een frituurpan tot 180 graden.

Dip een paar aubergine plakjes in het beslag en leg ze dan voorzichtig in de hete olijfolie. Bak ze 1,5 minuut met de ene kant boven en dan 1,5 minuut met de andere kant naar boven, tot ze knapperig en goudgeel zijn. Als ze klaar zijn, dan haal je ze uit de pan. Laat de olijfolie er even op wat keukenpapier uitlekken.

Herhaal dit, tot alle aubergine plakjes gebakken zijn.

Serveer de Berenjenas con miel met lekker veel honing er overheen als ze nog warm zijn.

Berenjenas con miel recept resultaat

Meer recepten

Vind je het Berenjenas con miel recept leuk? Dan vind je het vast leuk om meer lekkere hapje te bakken. Kijk dan ook even op de pagina met alle vegetarische snacks van eetman.nl.

(Visited 41 times, 1 visits today)