Home » Recepten » Snacks en gebak » Berenjenas con miel

Ken je “berenjenas con miel”, oftewel aubergines met honing? Dat is een Spaanse snack gemaakt van in deeg gefrituurde aubergine met honing. Ik zal er niet om liegen: ik had er nog nooit van gehoord, tot ik ze als tip kreeg van een collega. Ik moest ze zeker een keer proberen. Het was een goede tip en dit recept is het resultaat.

Berenjenas fritas con miel

Dat klinkt mooi he zo in het Spaans “berenjenas fritas con miel”. Dat beschrijft eigenlijk dit recept het beste. Berenjenas zijn gewoon aubergines. Fritas is gebakken, in mijn geval in de frituurpan, maar een pan met daarin olie kan ook. Con miel is de honing, die er na afloop overheen gaat.

Het recept haalde ik van Andalucia.com, dat leek me wel authentiek genoeg. Zet ze snel warm op tafel, met een potje vloeibare honing of met vloeibare suikerstroop erbij. Warm zijn het namelijk meest lekker.

De eerste keer kreeg ik bij het maken nogal veel hulp van mijn zoon. Hij wilde per-se alles zelf doen. Tenminste, de afwas heeft hij wel aan mij over gelaten. Verder mocht ik dus echt niet meer doen dan vertellen wat de volgende stap was. Oh ja, en het gebroken ei van de grond opruimen. Eieren scheiden is nog best uitdagend 😂. In ieder geval was het heel gezellig om samen te doen. Daar had ik er wel een extra ei voor over!

Heb jij trouwens ook een tip voor een lekker vegetarisch gerecht dat ik zeker moet proberen? Laat het dan even in de reacties achter. Alvast bedankt!

Ingrediënten

Berenjenas voor 4 tot 6 personen:

  • 1 aubergine (300 gram)
  • 110 gram bloem
  • 5 eetlepels olijfolie
  • het eiwit van 2 verse eieren
  • vloeibare honing om mee te besprenkelen
  • fijngemalen zeezout

Ook nodig:

  • (frituur)pan met schone olie
  • klein beetje citroensap
  • paar vellen keukenpapier

Berenjenas con miel recept

In deze film zie je hoe makkelijk je zelf berenjenas con miel maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.

Berenjenas fritas con miel maken

Benodigde tijd: 45 minuten.

code

Zo maak je de berenjenas:

  1. Droog aubergineplakjes met wat zout

    Om te beginnen snij je 1 aubergine in plakjes van ongeveer 7 millimeter dik. Daarna bestrooi je de aubergineplakjes aan beide kanten met wat zeezout. Zet ze dan 30 minuten apart, zodat het zout het vocht uit de aubergine kan trekken.

  2. Maak een beslag van bloem, olijfolie en water

    Doe 110 gram bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Dan doe je daar 5 eetlepels olijfolie en 150 milliliter koud water in. Klop het geheel met een garde tot een glad beslag. Zet ook dit beslag even apart.

  3. Maak de mixer en kom vetvrij

    Zorg voor een goed vetvrij gemaakte kom en mixer. Bijvoorbeeld door ze even met een keukenpapier en wat citroensap af te nemen.

  4. Klop het eiwit

    Scheid het eiwit van 2 verse eieren. Klop het eiwit daarna met de mixer tot er pieken op blijven staan. Schep het eiwit dan door het beslag heen. Je hebt nu een luchtig beslag gemaakt.

  5. De olie verwarmen naar 180 graden

    Verwarm de olie voor het frituren in een bakpan (minimaal 1 centimeter olijfolie) of in een frituurpan tot 180 graden.

  6. Dep het vocht van de aubergine

    Als de aubergine plakjes een tijdje met het zout er op hebben gestaan, dan haal je met wat keukenpapier het vocht er vanaf.

  7. Bak de berenjenas

    Dip een paar aubergine plakjes in het beslag en leg ze dan voorzichtig in de hete olijfolie.
    Bak ze 1,5 minuut met de ene kant boven en dan 1,5 minuut met de andere kant naar boven, tot ze knapperig en goudgeel zijn. Als ze klaar zijn, dan haal je ze uit de pan. Laat de olie even op wat keukenpapier uitlekken.
    Herhaal dit, tot alle aubergine plakjes gebakken zijn.

  8. Serveren met honing

    Serveer de berenjenas con miel met lekker veel honing erover, als ze nog warm zijn.

Berenjenas con miel mei 2022 800x800
Berenjenas con miel

Meer recepten

Vind je het Berenjenas con miel recept leuk? Dan vind je het vast leuk om meer lekkere hapjes te bakken. Kijk daarom ook even op de pagina met alle vegetarische snacks van eetman.nl.

code
Berenjenas con miel recept
Berenjenas bakken

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen