5.0 van 1 stem
Home » Recepten » Pecan pie recept

De pecan pie is een van de lekkerste taarten die je kan bakken. Hij is mooi om te zien en heeft een heerlijke vulling van pecannoten in een karamel-achtige siroop. Met dit makkelijke pecan pie recept maak je deze pecannotentaart eenvoudig zelf.

Naar het recept

In het zuiden van Amerika is de pecan pie een traditioneel recept voor op de feestdagen. Dit recept is een eenvoudige versie. De bodem wordt niet eerst los gebakken, maar meteen met de vulling erin. Verder heb ik het aantal ingrediënten klein gehouden. Zo komen de pecannoten echt goed tot hun recht.

Pecannoten

Ben je ook fan van pecannoten? Dat zijn wat zoetige noten die een beetje op walnoten lijken. In deze taart zijn het de echte smaakmakers.

De boom waaraan deze noot groeit vind je vooral in het zuiden van de Verenigde Staten, maar hij kan ook in Nederland groeien. Helaas worden de bomen gigantisch groot, dus het is niks voor mijn eigen stadstuintje.

Pecannoten zijn niet alleen geschikt om mee te bakken. Ongebrande en gebrande pecannoten zijn ook heerlijk om uit de hand te eten. Een heerlijke en zelfs gezonde snack voor op je borreltafel!

Ahornsiroop

Gebruik je weleens ahornsiroop? Dat is een lekkere zoetige siroop die uit het sap van de esdoorn gemaakt wordt. Het wordt dus ook wel esdoornsiroop genoemd. Het heeft een beetje vanille, karamelsmaak en ik ben er een grote fan van. Een goede reden om het in dit recept re gebruiken. Je kan ahornsiroop gewoon in de supermarkt kopen.

Pecan pie recept

5.0 van 1 stem
Course: Recepten, Snacks en gebak
Porties

1

taart
Totale tijd

1

uur 

10

minuten

Pecan pie is een van de lekkerste taarten die je kan bakken. Met dit makkelijke pecan pie recept maak je deze pecannotentaart eenvoudig zelf.

Ingrediënten

  • Voor een taart van 25-30 centimeter
  • 200 gram bloem (+ extra voor het uitrollen)

  • 200 gram ongebrande pecannoten

  • 150 gram ongezouten roomboter

  • 130 gram rietsuiker

  • 150 gram ahornsiroop (125 milliliter)

  • 3 eieren

  • 2 zakjes vanillesuiker

  • 1 theelepel kaneel

  • 1 mespuntje zout

  • Optioneel
  • 200 milliliter slagroom met wat suiker

Recept

  • Boter kleinsnijden
    Doe 100 gram ongezouten roomboter in een kom. Snij de boter met twee messen in wat kleinere blokjes.
  • Deeg maken en kneden
    Voeg 200 gram bloem, 1 eetlepel rietsuiker, een mespuntje zout, 1 zakje vanillesuiker en 1 theelepel kaneel toe. Kneed het geheel goed door elkaar, tot het een kruimelig deeg is. Voeg dan 3 eetlepels water toe en kneed ook die erdoor. Dek het deeg daarna af en zet het 15 minuten weg.
  • Pecannoten roosteren
    Verwarm de oven naar 175 graden. Verdeel 200 gram ongebrande pecannoten over de bakplaat. Als de oven op temperatuur is, dan rooster je de noten 10 minuten. Haal ze dan uit de oven.
  • Vorm invetten
    Vet intussen een bakvorm van 25-30 centimeter in met een klontje roomboter.
  • Siroop voor de vulling maken
    Doe 40 gram roomboter in een steelpan. Voeg 110 gram rietsuiker, 150 gram ahornsiroop en 1 zakje vanillesuiker toe. Verhit het op middelhoog vuur. Laat het 5 minuten zachtjes koken, terwijl je het roert. Haal de pan dan van het vuur en laat de siroop een beetje afkoelen.
  • Doe het deeg in de vorm
    Strooi voldoende bloem op het aanrecht. Leg 2/3 van deeg erop. Strooi ook wat bloem op het deeg. Rol het deeg uit tot de grootte van de bodem van je vorm. De resterende 1/3 van het deeg rol je uit tot lange stroken voor de randen. Bedek dan de vorm met het deeg zodat er een opstaande rand van ongeveer 3 centimeter is.
  • Verdeel de noten over de bodem
    Verdeel de geroosterde pecannoten gelijkmatig over het de deegbodem. Draai ze voor het mooi met de bolle kant naar boven.
  • Meng ei door de siroop
    Klopt 3 eieren los met een garde. Schenk, terwijl je met de garde roert, de losgeklopte eieren door de inmiddels een beetje afgekoelde siroop.
  • Doe siroop over de noten en bak de taart
    Verwarm de oven weer naar 175 graden. Giet intussen de siroop over de pecannoten. Duw de opstaande rand van het deeg een beetje omlaag, zodat die niet boven de vulling uitsteekt. Bak de pecan pie dan ongeveer 30 minuten. Laat hem daarna in de vorm afkoelen.

Recept video

Opmerkingen

  • Het lekkerste is de taart als hij nog een klein beetje warm is. Klop eventueel nog wat slagroom met een beetje suiker voor op de pecannotentaart. Eet smakelijk!

Tips voor het maken van pecannotentaart

Nog een paar tips voor bij het maken van deze taart:

  • Ben je ontevreden over het deeg? Als het deeg te kruimelig blijft, dan voeg je wat meer water toe. Wordt het te zacht, gebruik dan wat meer bloem.
  • Lukt het uitrollen van het deeg niet goed? Wees niet te zuinig met bloem. Strooi voldoende op het aanrecht en strooi ook een beetje op het deeg. Keer het deeg af en toe om, tijdens het uitrollen. Doe daarbij weer wat bloem op de plek waar je het neerlegt.

Meer recepten

Hou je van bakken? Zoek je nog meer recepten zoals deze pecannotentaart? Op de pagina met alle recepten voor snacks en gebak vind je bijvoorbeeld ook een heerlijke worteltaart met pecannoten en rozijnen. Die vind je vast ook erg lekker.

Pecan pie recept 800x800
Pecan pie

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen