Salade Caprese met cantaloupe meloen is een variant op de Italiaanse klassieker. De meloen geeft het traditionele gerecht een heerlijke zoete extra smaak. Het resultaat is een lekkere kleurige salade waar je meteen trek van krijgt.
Naar het receptGelukkig dat Italianen dit blog niet kunnen lezen. Spelen met de traditionele salade Caprese is een soort heiligschennis. Toch is dat precies wat deze in deze salade met cantaloupe meloen is gedaan.
Salade caprese is een van de bekende Italiaanse gerechten. Er zitten niet veel ingrediënten in, maar wat er in gaat moet wel van goede kwaliteit zijn. Lekkere rijpe trostomaten, goede mozzarella en verse basilicum. Daar voeg je in dit recept nog wat extra aan toe: meloen, pijnboompitten, munt en een lekkere dressing op basis van witte balsamico azijn.
De extra ingrediënten uit dit recept moeten natuurlijk ook van goede kwaliteit zijn. Gebruik een lekker rijpe cantaloupe meloen en wat verse blaadjes munt. Hou je niet van munt, dan laat je die natuurlijk gewoon weg.
Witte balsamico azijn
Een wat minder bekend ingredient in dit recept is witte balsamico azijn. Ook wel condimento bianco genoemd. Het meest opvallende verschil met normale balsamico azijn is de lichte kleur. Die maakt dat je salades er een stuk frisser uitzien.
Witte balsamico azijn wordt gemaakt van witte wijnazijn en geconcentreerde druivenmost. Deze wordt bij een lage temperatuur ingedikt en behoudt zo zijn lichte kleur. Het resultaat is wat zoeter en minder zuur dan normale azijn.
Mocht je het in de winkel niet kunnen vinden: gebruik dan normale balsamico azijn, of witte wijnazijn.
Meer salades
Vind je de salade caprese met cantaloupe meloen lekker? Zoek je nog meer lekkere recepten? Je vindt ze op de pagina met alle saladerecepten. Bijvoorbeeld deze gegrilde groenten salade met fèta.
heerlijk recept, ik ben dol op eten als dit eten.
Hoi Joost, lijkt me heerlijk! Maar toch die ene vraag, waarom iets een naam geven die niet klopt omdat er zoveel veranderd is aan het origineel? Kan je het dan toch niet beter gewoon een ‘zomerse salade met meloen en tomaat’ noemen of iets dergelijks? Groet, Nicolet
Haha namen van recepten. Het blijft altijd een heel dilemma. Waar zoeken mensen naar, wat is een beetje kort, hoe noemen anderen iets.