Home » Nieuws » Bespaartips voor in de keuken

Geld besparen, wie wil dat nou niet. Om je een handje te helpen vind je in dit artikel mijn bespaartips voor in de keuken. Doe er je voordeel mee!

Of je het nu vanwege de hoge energieprijs, de inflatie, of voor het milieu doet. Bijna iedereen heeft wel een goede reden om wat geld of energie te willen besparen. Wie een beetje creatief is, kan heel wat kosten besparen.

Ook wij hebben de afgelopen maanden allerlei kleine en grote dingen veranderd. Meestal besparingen die weinig moeite kosten en toch geld op leveren. Het mooie is dat we nog steeds even lekker eten. Daarvoor hoef je het dus niet te laten.

Bespaartips voor in de keuken

Veel kleine aanpassingen kunnen samen een groot effect hebben. Ik hoop dat jij ook iets hebt aan deze tips.

Bepaartips voor je aankopen

Zonder nu meteen minder te kopen kan je toch geld besparen. Het kost je hooguit iets meer moeite, of je moet wat verder vooruit plannen.

 • Grote hoeveelheden – Zie je een aanbieding van een ingrediënt dat je veel gebruikt? Als het houdbaar is dan kopen wij er meestal een grote hoeveelheid van. Dan staat de kast ineens vol met blikken groente of pakken koffie.
 • Check of er korting is – er zijn handige websites waar je kan vinden of een winkel op dit moment kortingsacties heeft. Dat geldt ook voor keukenapparatuur. Bij deze aanbieder zie je bijvoorbeeld in één oogopslag de kortingen bij de MediaMarkt.
 • Budgetsupermarkt – de goedkope supermarkten hebben meestal een wat kleiner assortiment. Toch verkopen ze waarschijnlijk 95% van wat je nodig hebt. Daarom koop ik meestal eerst alles wat ik kan vinden bij de budgetsupermarkt. Voor wat dan nog ontbreekt loop ik nog even naar hun concurrent.
 • Is een A-merk echt beter? – Van sommige dingen wil je gewoon goede kwaliteit hebben. Maar daarvoor hoef je niet altijd een A-merk te kopen. Veel verschil is er niet tussen goedkope en dure macaroni, tomatenpuree, chocomelk, enzovoort. Probeer het gewoon eens en je zal vanzelf zien waarop jij wel en niet wilt besparen.
 • De kringloopwinkel – Vroeger wilde ik er niet gezien worden en nu ben ik er een grote fan van. Regelmatig loop ik even door de kringloopwinkel. Je vindt er van alles: een snijplank, een ijsschep, voorraadbussen. Goedkoop en goed voor het milieu.
Bespaartips voor in de keuken - korting Uitgelicht

Koop alleen essentiële apparaten

Als ik in mijn keuken rondkijk dan zijn er heel wat apparaten met functies die ik maar weinig gebruik. Maar ook verschillende apparaten, die eigenlijk hetzelfde doen.

 • De keukenmachine doet min of meer hetzelfde als de staafmixer en de sinaasappelpers. Koop een keukenmachine dus alleen als je echt graag kookt.
 • Het tosti-ijzer en allerlei ‘fun-cooking’ apparaten voor op de eettafel zijn eigenlijk allemaal grill-platen. Eigenlijk zou ik met alleen mijn grill kunnen volstaan.
 • Mijn oven heeft een grill stand en stoomfunctie die ik zelden gebruik. Denk na wat je echt gebruikt voor je een apparaat koopt. Je betaalt ook voor wat je niet gebuikt.

Denk dus goed na of je het apparaat echt nodig hebt. Het scheelt je de aankoopkosten en voorkomt dat het in de kast staat te verstoffen.

Energie besparen in de keuken

In de keuken wordt heel wat energie verbruikt, dat is ook bijna niet te vermijden. Maar met een beetje opletten kan je toch ook veel besparen. Denk bijvoorbeeld eens aan:

 • Gebruik een eierkoker – Kook je eieren in een speciale eierkoker, in plaats van in een pan water.
 • Eén keer afwassen – Was ‘s avonds in één keer alles af, in plaats van de hele dag kleine beetjes water verwarmen.
 • Spaarprogramma – Zet de de vaatwasser indien mogelijk op het snelle en/of koude programma.
 • Inductiekoken – Mocht je kookplaat aan vervanging toe zijn: een inductiekookplaat gebruikt minder stroom dan een keramische kookplaat.
 • AirFryer -Onlangs kocht ik een AirFryer. Het is een kleiner energiezuiniger alternatief voor veel gerechten die ik anders in de grote oven of in de frituur zou bereiden. Je zal verbaast zijn hoeveel je in een AirFryer kan maken.
 • Vooraf ontdooien – Haal levensmiddelen, indien mogelijk ‘s ochtends al uit de diepvriezer. ‘s Avonds kan je ze dan sneller koken of bakken.
 • Gebruik de deksel – de deksel op de pan doen is een kleine moeite. Het scheelt ook nog eens veel vocht in je huis. Zet dan meteen je kleinste pan niet op de grootste pit, dat geeft nog wat extra besparing.

Wat zijn jouw tips?

Hopelijk heb ik je met deze bespaartips voor in de keuken op een paar ideeën gebracht, waar je wat aan hebt. Heb je zelf nog leuke tips die hierboven niet staan? Zet ze dan als commentaar onder dit bericht. Ik ben benieuwd!

Bespaartips voor in de keuken 800x800

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen