Home » Recepten » Snacks en gebak » Kletskoppen met amandel maken

Eet je wel eens kletskoppen? Deze knapperige dunne koekjes zijn echt heel lekker. Met dit eenvoudige recept maak je heerlijke kletskoppen met amandel. Leuk om te doen en super lekker.

Kletskoppen waren één van de favoriete koekjes van mijn oma. Ze nam ze vers mee uit de bakkerij waar ze werkte. Toen ik jong was heb ik ze dus ook vaak met een warm kopje thee erbij. Je snapt wel dat het daardoor ook één van mijn lievelingskoekjes geworden zijn.

Het recept voor kletskoppen is al heel oud. In de 19e eeuw werden ze in België al gebakken. Kletskop is Vlaams voor een “kaalkop”. Dat past wel een beetje bij mijn kapsel 🙂.

Bloem of amandelmeel

Je kunt de koekjes ook met bloem maken, maar ik heb voor de extra amandel-smaak amandelmeel gebruikt. Dat maakt deze kletskoppen ook meteen glutenvrij. Handig voor wie daar rekening mee moet houden.

In plaats van het amandelschaafsel kan je overigens ook pinda’s, of andere soorten noten klein maken. Leuk voor de variatie.

Ingrediënten

Voor ongeveer 16 koekjes:

  • 100 gram lichte basterdsuiker
  • 25 gram roomboter
  • 50 gram amandelmeel
  • 35 gram amandelschaafsel
  • 0,5 theelepel kaneel
  • mespuntje zout

Ook nodig

  • bakpapier

Kletskoppen met amandel maken

In deze video zie je hoe makkelijk je deze amandel kletskoppen maakt. In het recept onder de video lees je alles nog even stap voor stap na.

Kletskoppen met amandel recept

Benodigde tijd: 2 uren.

Zo bak je kletskopjes:

  1. Amandelschaafsel fijnsnijden

    Leg 35 gram amandelschaafsel op een snijplank. Snij het met een koksmes klein.

  2. Ingrediënten klaarzetten

    Weeg alvast 50 gram amandelmeel af. Zet de kaneel en het zout klaar.

  3. Basterdsuiker, boter en water kneden

    Doe 100 gram lichte basterdsuiker en 25 gram roomboter in een kom. Kneed ze door elkaar. Voeg dan geleidelijk 1 eetlepel water toe en kneed dat erdoor.

  4. Amandelmeel, amandelschaafsel, kaneel en zout toevoegen

    Voeg het amandelmeel, het amandelschaafsel, 0,5 theelepel kaneel en een mespuntje zout toe. Kneed het geheel tot het aan elkaar gaat plakken. Zet het deeg dan 1 uur in de koelkast.

  5. Oven voorverwarmen, bakpapier op maat knippen

    Verwarm de oven voor naar 200 graden. Zet ook alvast de bakplaat klaar. Knip een vel bakpapier op maat, zodat het mooi vlak erop past.

  6. Deegbolletjes maken

    Maak ongeveer 16 bolletjes van 3 centimeter. Leg ze 8 centimeter uit elkaar op de bakplaat. Duw ze een beetje plat. Waarschijnlijk past niet alles in één keer, bak dan in een tweede ronde de rest.

  7. Kletskoppen bakken

    Bak de koekjes in ongeveer 8 minuten. Hou ze goed in de gaten: pas aan het einde smelten de bolletjes tot de platte koekjes, zodra ze dan bruin worden kunnen ze uit de oven.

Laat de amandelkoekjes afkoelen tot ze hard worden. Bewaar ze dan in een koektrommel. Eet smakelijk!

Kletskoppen met amandel maken koekjes 800x800
Kletskoppen met amandel

Meer recepten

Vind je deze amandel kletskoppen lekker? Dan ben je vast ook benieuwd naar de andere bak recepten op Eetman. Bijvoorbeeld deze heerlijke kokoskoekjes.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen