Wie houdt er nu niet van lekkere knapperige chips? Ze in de winkel kopen is natuurlijk het makkelijkst, maar je kan ook zelf chips maken. Sterker nog chips bakken is helemaal niet zo moeilijk, zeker niet als je dit recept volgt.
Ik had er zelf nog niet zo over nagedacht, maar mijn zoons natuurlijk wel. In de lange zomervakantie konden ze momenten van verveling mooi verdrijven door zelf chips te bakken. Een leuk klusje en veel mensen zullen alle ingrediënten wel gewoon in huis hebben.
Om de aardappelen in dunne plakjes te snijden gebruik je het liefste een mandoline. Dan worden ze mooi gelijkmatig dun. Heb je geen mandoline? Snij je aardappels dan met een rasp, of een scherp mes. Zelfs met de dunschiller kan je mooie nog dunnere plakjes maken.
Heb je geen zin om de aardappels te schillen? Dat is ook niet per se nodig. Sommige mensen vinden het extra lekker als er nog wat schil aan zit.
Kruiden
Bij het kruiden kan je een beetje je fantasie gebruiken. In dit recept gebruikten we paprika en zout. Andere combinaties kan je zelf verzinnen. Bijvoorbeeld zijn ook lekker:
- Nootmuskaat
- Italiaanse kruiden
- Of “Bolognese” met tomatenpoeder, paprikapoeder en uienpoeder
Ingrediënten
Voor 200 gram chips:
- 800 gram aardappelen (liefst vastkokende)
- zout
- paprikapoeder (of andere kruiden)
Ook nodig:
- 2 droge theedoeken
- keukenpapier
- mandoline, rasp, of scherp mes
- frituurpan – Koop je frituurpan bij Bol.com
Chips maken recept
In deze video zie je hoe je zelf chips bakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.
Zo bak je chips
Benodigde tijd: 1 uur en 30 minuten.
Zo maak je chips:
- Snijden
Schil alle aardappels. Snij ze dan in dunne plakjes van maximaal twee millimeter dik.
- Zout water
Doe koud water in een grote bak. Meng er twee theelepels zout doorheen. Doe de aardappelplakjes erin een laat ze een half uur staan. Daardoor wordt wat extra vocht aan de aardappels onttrokken. Heb je haast, dan sla je deze stap over.
- Schoonspoelen
Doe de aardappels dan in een vergiet en spoel het zoute water er met koud water af.
- Frituurpan warm maken
Zet de frituurpan alvast aan op 180 graden, dan is hij straks klaar als je hem nodig hebt.
- Droogmaken
Leg een droge theedoek op het aanrecht. Verdeel er aardappels overheen tot de theedoek bedekt is. Dep ze dan met een tweede theedoek droog. Doe de droge aardappels in een bak. Herhaal dit tot alle aardappelplakjes droog zijn.
- Bakken
Pak een schaal die je met keukenpapier bedekt. Daar kunnen zometeen de gebakken chipjes in. Als de frituur op temperatuur is ga je bakken. Pak een flinke hand aardappelschijfjes en doe die in het vet. Bak ze op 180 graden ongeveer 3 minuten tot ze krokant en goudbruin zijn. Het vet stopt dan ook met bubbelen. Doe de chips dan in de schaal met keukenpapier. Herhaal dit tot alle aardappelschijfjes gebakken zijn.
- Kruiden
Strooi ongeveer 1 theelepel zout en 1 theelepel paprikapoeder over de chips heen. Schud of schep de chips voorzichtig om, zodat de kruiden er overheen verdeeld worden en de chips niet breekt.
- Bewaren
De gebakken en gekruide chips bewaar je in een afgesloten trommel. Bewaar ze niet te lang, want dan zijn ze niet krokant meer.

Meer recepten
Vind het recept om zelf chips te bakken leuk? Dan zoek je vast nog wel meer leuke recepten voor lekkere snacks. Kijk dan eens op de pagina met alle snack recepten van Eetman.nl.