Wie houdt er nu niet van lekkere knapperige chips? Ze in de winkel kopen is natuurlijk het makkelijkst, maar je kan ook zelf chips maken. Sterker nog chips bakken is helemaal niet zo moeilijk, zeker niet als je dit recept volgt.

Ik had er zelf nog niet zo over nagedacht, maar mijn zoons natuurlijk wel. In de lange zomervakantie konden ze momenten van verveling mooi verdrijven door zelf chips te bakken. Een leuk klusje en veel mensen zullen alle ingrediënten wel gewoon in huis hebben.

Om de aardappelen in dunne plakjes te snijden gebruik je het liefste een mandoline. Dan worden ze mooi gelijkmatig dun. Heb je geen mandoline? Snij je aardappels dan met een rasp, of een scherp mes. Zelfs met de dunschiller kan je mooie nog dunnere plakjes maken.

Heb je geen zin om de aardappels te schillen? Dat is ook niet per se nodig. Sommige mensen vinden het extra lekker als er nog wat schil aan zit.

Bij het kruiden kan je een beetje je fantasie gebruiken. In dit recept gebruikten we paprika en zout. Andere combinaties kan je zelf verzinnen. Ook nootmuskaat of Italiaanse kruiden zijn bijvoorbeeld lekker.

Ingrediënten

Voor 200 gram chips:

  • 800 gram aardappelen (liefst vastkokende)
  • zout
  • paprikapoeder (of andere kruiden)

Ook nodig:

  • 2 droge theedoeken
  • keukenpapier
  • mandoline, rasp, of scherp mes
  • frituurpan

Chips maken recept

In deze video zie je hoe je zelf chips bakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.

Zo bak je chips

Benodigde tijd: 1 uur en 30 minuten.

Zo maak je chips:

  1. Snijden

    Schil alle aardappels. Snij ze dan in dunne plakjes van maximaal twee millimeter dik.

  2. Zout water

    Doe koud water in een grote bak. Meng er twee theelepels zout doorheen. Doe de aardappelplakjes erin een laat ze een half uur staan. Daardoor wordt wat extra vocht aan de aardappels onttrokken. Heb je haast, dan sla je deze stap over.

  3. Schoonspoelen

    Doe de aardappels dan in een vergiet en spoel het zoute water er met koud water af.

  4. Frituurpan warm maken

    Zet de frituurpan alvast aan op 180 graden, dan is hij straks klaar als je hem nodig hebt.

  5. Droogmaken

    Leg een droge theedoek op het aanrecht. Verdeel er aardappels overheen tot de theedoek bedekt is. Dep ze dan met een tweede theedoek droog. Doe de droge aardappels in een bak. Herhaal dit tot alle aardappelplakjes droog zijn.

  6. Bakken

    Pak een schaal die je met keukenpapier bedekt. Daar kunnen zometeen de gebakken chipjes in. Als de frituur op temperatuur is ga je bakken. Pak een flinke hand aardappelschijfjes en doe die in het vet. Bak ze op 180 graden ongeveer 3 minuten tot ze krokant en goudbruin zijn. Het vet stopt dan ook met bubbelen. Doe de chips dan in de schaal met keukenpapier. Herhaal dit tot alle aardappelschijfjes gebakken zijn.

  7. Kruiden

    Strooi ongeveer 1 theelepel zout en 1 theelepel paprikapoeder over de chips heen. Schud of schep de chips voorzichtig om, zodat de kruiden er overheen verdeeld worden en de chips niet breekt.

  8. Bewaren

    De gebakken en gekruide chips bewaar je in een afgesloten trommel. Bewaar ze niet te lang, want dan zijn ze niet krokant meer.

Chips maken recept

Meer recepten

Vind het recept om zelf chips te bakken leuk? Dan zoek je vast nog wel meer leuke recepten voor lekkere snacks. Kijk dan eens op de pagina met alle snack recepten van Eetman.nl.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen