0.0 van 0 stem
Home » Recepten » Deegbakjes met paddestoelen en groenten

Ben je op zoek naar een beetje bijzonder vegetarisch voorgerecht? Deze deegbakjes met paddestoelen en groenten zijn gevuld met lekkere gebakken gemengde paddestoelen, groenten en kruiden. Ze zien er erg leuk uit, maar zijn ook best makkelijk om te maken.

Naar het recept

De deegbakjes zijn op basis van een recept van Rutgerbakt.nl. Hij maakt ze van bladerdeeg en vult ze met zoet fruit. Dat lijkt me erg lekker, maar ik wilde juist iets hartigs maken. Daarom gebruikte ik deeg voor hartige taart en vul ze met iets hartigs. Voordeel van dit deeg is dat het wat minder omhoog komt bij het bakken. In het recept worden de bakjes tegelijk met de vulling gemaakt. Voor een diner met meer gangen zou ik ze een paar uur van tevoren maken. Dat is wel zo relaxed.

Voor de paddestoelen mag je alle fantasie gebruiken die je hebt. Ik probeerde een paar verschillende bakjes met kant en klare paddestoelen-mix. Het resultaat was altijd prima, zeker in combinatie met de kruiden, de courgette, de cherrytomaten en de sjalot. Er bovenop gaat nog wat mozzarella om het af te maken.

Wist je trouwens dat rozemarijn en tijm perfecte meerjarige plantjes zijn om in je eigen moestuin te zetten? In het voorjaar netjes terugsnoeien en ze groeien weer uit met mooie nieuwe takjes.

Deegbakjes met paddestoelen en groenten

0.0 van 0 stem
Course: Recepten, Voorgerechten
Porties

8

porties
Totale tijd

35

minuten

Zoek je een mooi voorgerecht? Deze deegbakjes met paddestoelen en groenten zijn gevuld met lekkere gebakken paddestoelen, groenten en kruiden.

Ingrediënten

  • 8 plakjes deeg voor hartige taart (bijvoorbeeld Koopmans)

  • 1 ei

  • 200 gram gemengde paddestoelen

  • 8 cherrytomaten

  • 1 sjalot

  • 1 eetlepel pijnboompitten

  • 2 tenen knoflook

  • 1/3 courgette

  • 60 gram mozzarella

  • 1 takje tijm

  • 1 takje rozemarijn

  • 3 eetlepels olijfolie

  • peper en zout naar smaak

  • Ook nodig
  • siliconen muffin-vorm

Recept

  • Deeg ontdooien
    Pak 8 plakjes hartige taartdeeg uit de vriezer en laat ze ontdooien.
    Tip: maak er eventueel 2 meer, voor het geval er bakjes mislukken.
  • Oven voorverwarmen
    Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.
  • Met ei besmeren
    Klop het ei los. Smeer het ei dan met een kwastje over de bovenkant van het deeg. Prik daarna in alle plakjes meerdere gaatjes met een vork.
  • Deeg in muffin vorm
    Verdeel ongeveer één eetlepel olijfolie over 8 vakjes van een siliconen muffin-vorm. Leg daarna de plakjes deeg in de gaten. Het stuk dat buiten het gat uitsteekt vouw je een beetje, zodat het wat kleiner wordt.
  • In de oven
    Zet de vorm dan 15 minuten in de oven. Intussen kan je de ingrediënten gaan voorbereiden.
  • Pijnboompitten roosteren
    Rooster de pijnboompitten in een pannetje zonder boter. Schud ze regelmatig en haal ze meteen van het vuur als er bruine plekjes op komen.
  • Groenten, kruiden en mozzarella snijden
    Snij de sjalot in halve ringen. Snij de courgette in kleine blokjes. Halveer de cherrytomaten. Snij dunne schijfjes van de knoflook. Ris de blaadjes van de tijm en de rozemarijn en snij ze dan fijn. Snij dan ook de mozzarella in blokjes.
  • Paddestoelen snijden
    Maak de paddestoelen schoon en verwijder de uiteindes van de steeltjes. Snij grote paddestoelen in vieren.
  • Bakjes uit de vorm
    Als het goed is zijn nu de deegbakjes ongeveer klaar. Haal ze dan uit de oven. Haal ze voorzichtig uit de muffin-vorm. Bakjes die aan elkaar zijn geplakt, snij je voorzichtig met een scherp mes los.
  • Bakjes nogmaals bakken
    Zet de oven naar 150 graden en plaats de bakjes daar nog 10 minuten in, zodat ze ook aan de onderkant goed kleuren en wat harder worden.
  • Paddestoelen en courgette bakken
    Doe intussen twee eetlepels olijfolie in een bakpan op middelhoog vuur. Als de pan heet is, dan doe je de paddestoelen en de courgette in de pan. Bak ze circa 5 minuten.
  • Overige groenten en kruiden
    Doe dan de sjalot, de cherrytomaat, de knoflook, de tijm en de rozemarijn in de pan. Bak die ook 4 minuten mee.
  • Peper en pijnboompitten
    Voeg tenslotte ook naar smaak wat zout en versgemalen zwarte peper toe. Schep dan ook de pijnboompitten er doorheen.
  • Bakjes vullen
    Als het goed is zijn de bakjes intussen klaar en uit de oven gehaald. Schep de paddestoelen vulling in de deegbakjes. Verdeel de stukjes mozzarella over de bakjes.

Recept video

Meer recepten

Vind je de deegbakjes met paddestoelen en groenten een leuk voorgerecht? Dan ben je waarschijnlijk ook wel benieuwd naar de andere vegetarische voorgerechten op eetman.nl.

Deegbakjes met paddestoelen en groenten 800x800
Deegbakjes met paddestoelen en groenten

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen