5.0 van 1 stem
Home » Recepten » Ei soep met tomaat

Dit is het recept voor een heerlijke beetje Chinese tomatensoep. De ei soep met tomaat ziet er bijzonder mooi uit door het ei dat je, terwijl de soep kookt, in de bouillon giet.

Naar het recept

De soep is niet alleen mooi, maar ook gewoon heel lekker. Of zoals ze thuis zeiden: “Wat een heerlijke soep, het lijkt alsof ik in het buitenland zit”. Dat is niet zo raar want dit soort soep wordt vaak in China gemaakt. Dit recept is er een variant op.

Een van de fijne dingen aan de ei soep is dat er weinig ingrediënten om te snijden zijn. Sterker nog: een paar tomaten en aan salade-ui. Zo staat de soep lekker snel op tafel.

Egg drop soup

De Engelse naam van dit soort soep is eigenlijk veel leuker: egg drop soep. Letterlijk “vallend ei soep”. De naam komt van het losgeklopte ei, dat je aan het einde in de soep giet. Door tegelijk te roeren ontstaan die mooie reepjes gestold ei. Het levert een leuk effect op en nog belangrijker: een lekkere soep.

Er is eigenlijk geen goede vertaling voor egg drop soup naar het Nederlands. Vallend ei soep, ei-reepjes soep, eierbloem soep? Ik hou het maar op ei soep. Maak je geen zorgen dat het moeilijk te maken is. Het omgekeerde is waar, het is een makkie.

Wat is lichte sojasaus?

Een van de ingrediënten in deze soep is lichte sojasaus. Dat is dus anders dan de normale donkere sojasaus die je meestal koopt. Lichte sojasaus is heeft een iets zoutachtige smaak. Kan je het niet vinden in de winkel, gebruik dan eventueel donkere. Proef de soep aan het einde en voeg zout naar smaak toe.

Ei soep met tomaat

5.0 van 1 stem
Course: Recepten, Soeprecepten
Porties

4

borden
Totale tijd

30

minuten

Dit is het recept voor een lekkere oosterse tomatensoep. De ei soep met tomaat is makkelijk te maken en ziet er ook prachtig uit.

Ingrediënten

  • 400 gram tomaten

  • 1 salade-ui (of lente-ui)

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 2 blokjes voor paddenstoelenbouillon

  • 700 milliliter heet water

  • 2 theelepels lichte sojasaus – bijvoorbeeld deze

  • 2 teentjes knoflook

  • 0,5 theelepel sesamolie

  • zwarte peper naar smaak

  • zout naar smaak

  • 1,5 theelepel maizena

  • 1 ei

Recept

  • Groenten snijden
    Snij 400 gram tomaten in blokjes en zet ze even apart. Verwijder de uiteinden van 1 salade-ui. Snij hem dan in ringen. Bewaar het groene en het witte deel apart.
  • Bak de tomaten
    Verhit 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan of wok. Bak de tomaten vijf minuten op middelhoog vuur, tot ze zacht zijn. Pers na 2 minuten ook 2 teentjes knoflook uit en voeg die toe.
  • Bouillon en salade ui toevoegen
    Voeg 700 milliliter heet water en 2 blokjes voor paddenstoelenbouillon toe. Voeg ook het witte deel van de salade-ui toe.
  • Op smaak maken
    Voeg 2 theelepels lichte sojasaus en 0,5 theelepel sesamolie toe. Doe er dan ook alvast wat zout en zwarte peper bij. Doe dan een deksel op de pan en laat de soep 10 minuten zachtjes koken.
  • Maizena met water mengen
    Meng intussen in een bakje 1,5 theelepel maizena met 2 eetlepels water.
  • Ei losmaken
    Klop in een ander bakje 1 ei los.
  • Maizena toevoegen
    Maak nu met een pollepel een draaikolk in de soep. Giet het maizena mengsel er eerst in en blijf draaien tot het goed opgelost is.
  • Ei toevoegen
    Blijf de pollepel rustig draaien. Schenk dan in een dunne straal het ei in het midden, zodat het in draadjes stolt.
  • Serveren
    Proef de soep en voeg dan naar smaak nog wat zout en peper toe. Serveer de soep met de groene ringen salade-ui erop.

Recept video

Meer recepten

Vind je deze ei-soep met tomaat lekker? Dan ben je vast benieuwd naar de andere vegetarische recepten op Eetman. Kijk bijvoorbeeld eens op de pagina met alle soep recepten.

Ei soep met tomaat recept 800x800
Ei soep met tomaat

About the Author

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

View All Articles