Home » Recepten » Ei soep met tomaat

Dit is het recept voor een heerlijke beetje Chinese tomatensoep. De ei soep met tomaat ziet er bijzonder mooi uit door het ei dat je, terwijl de soep kookt, in de bouillon giet.

De soep is niet alleen mooi, maar ook gewoon heel lekker. Of zoals ze thuis zeiden: “Wat een heerlijke soep, het lijkt alsof ik in het buitenland zit”. Dat is niet zo raar want dit soort soep wordt vaak in China gemaakt. Dit recept is er een variant op.

Een van de fijne dingen aan de ei soep is dat er weinig ingrediënten om te snijden zijn. Sterker nog: een paar tomaten en aan salade-ui. Zo staat de soep lekker snel op tafel.

Egg drop soup

De Engelse naam van dit soort soep is eigenlijk veel leuker: egg drop soep. Letterlijk “vallend ei soep”. De naam komt van het losgeklopte ei, dat je aan het einde in de soep giet. Door tegelijk te roeren ontstaan die mooie reepjes gestold ei. Het levert een leuk effect op en nog belangrijker: een lekkere soep.

Er is eigenlijk geen goede vertaling voor egg drop soup naar het Nederlands. Vallend ei soep, ei-reepjes soep, eierbloem soep? Ik hou het maar op ei soep. Maak je geen zorgen dat het moeilijk te maken is. Het omgekeerde is waar, het is een makkie.

Wat is lichte sojasaus?

Een van de ingrediënten in deze soep is lichte sojasaus. Dat is dus anders dan de normale donkere sojasaus die je meestal koopt. Lichte sojasaus is heeft een iets zoutachtige smaak. Kan je het niet vinden in de winkel, gebruik dan eventueel donkere. Proef de soep aan het einde en voeg zout naar smaak toe.

Ingredienten

Ei soep voor 4 personen:

 • 400 gram tomaten
 • 1 salade-ui (of lente-ui)
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 blokjes voor paddenstoelenbouillon
 • 700 milliliter heet water
 • 2 theelepels lichte sojasaus – bijvoorbeeld deze
 • 2 teentjes knoflook
 • 0,5 theelepel sesamolie
 • zwarte peper naar smaak
 • zout naar smaak
 • 1,5 theelepel maizena
 • 1 ei

Ei soep met tomaat recept

In deze video zie je hoe je de ei soep maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.

Ei soep met tomaat maken

Benodigde tijd: 30 minuten

Zo maak je deze ei soep met tomaat:

 1. Groenten snijden

  Snij 400 gram tomaten in blokjes en zet ze even apart. Verwijder de uiteinden van 1 salade-ui. Snij hem dan in ringen. Bewaar het groene en het witte deel apart.

 2. Bak de tomaten

  Verhit 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan of wok. Bak de tomaten vijf minuten op middelhoog vuur, tot ze zacht zijn. Pers na 2 minuten ook 2 teentjes knoflook uit en voeg die toe.

 3. Bouillon en salade ui toevoegen

  Voeg 700 milliliter heet water en 2 blokjes voor paddenstoelenbouillon toe. Voeg ook het witte deel van de salade-ui toe.

 4. Op smaak maken

  Voeg 2 theelepels lichte sojasaus en 0,5 theelepel sesamolie toe. Doe er dan ook alvast wat zout en zwarte peper bij. Doe dan een deksel op de pan en laat de soep 10 minuten zachtjes koken.

 5. Maizena met water mengen

  Meng intussen in een bakje 1,5 theelepel maizena met 2 eetlepels water.

 6. Ei losmaken

  Klop in een ander bakje 1 ei los.

 7. Maizena toevoegen

  Maak nu met een pollepel een draaikolk in de soep. Giet het maizena mengsel er eerst in en blijf draaien tot het goed opgelost is.

 8. Ei toevoegen

  Blijf de pollepel rustig draaien. Schenk dan in een dunne straal het ei in het midden, zodat het in draadjes stolt.

 9. Serveren

  Proef de soep en voeg dan naar smaak nog wat zout en peper toe. Serveer de soep met de groene ringen salade-ui erop.

Ei soep met tomaat recept 800x800
Ei soep met tomaat

Meer recepten

Vind je deze ei-soep met tomaat lekker? Dan ben je vast benieuwd naar de andere vegetarische recepten op Eetman. Kijk bijvoorbeeld eens op de pagina met alle soep recepten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen