Home » Nieuws » Gratis eten uit de natuur

Normaal gesproken halen wij Nederlanders ons eten in de winkel. De keuze is dan enorm. Bovendien weet je dan dat het veilig en met een beetje geluk zelfs gezond is. Maar kan je in Nederland nog gratis eten uit de natuur halen? In dit artikel geef ik je vijf voorbeelden van eten dat je gewoon kan plukken.

Wie heeft er als kind niet eens stiekem een appel geplukt? Of een maiskolf van het veld gehaald? Dat laatste was vroeger altijd een teleurstelling. De Nederlandse mais is vooral geschikt als veevoer. Als kind word je door schade en schande wijs. Nog een geluk dat ik nooit door een boer betrapt ben.

Zomaar ergens eten kunnen pakken klinkt verleidelijk, maar is zeker niet altijd toegestaan. Let daarop en pluk niet teveel. Verder kan je natuurlijk lang niet alles eten. Het is goed opletten wat je plukt. Voor dit artikel heb ik eens gekeken wat er in Nederland in het wild te vinden is. Hieronder vind je een paar leuke voorbeelden.

Gratis eten uit de natuur - bramen Uitgelicht
Bramen

Gratis eten uit de natuur

Iedereen zal begrijpen dat je in Nederland geen hele maaltijd in het wild zal vinden. Het land is veel te dicht bevolkt daarvoor. Toch is het zeker leuk om tijdens het wandelen eens om je heen te kijken. Je vindt dan vast wel iets eetbaars.

  • Kastanjes – Met een beetje opletten kan je in de herfst kastanjes vinden. Er zijn twee soorten. Wilde kastanjes die je niet kan eten en tamme kastanjes, waar je allerlei lekkere gerechten mee kunt maken.
  • Daslook – Daslook is een plant die in Nederland op veel plaatsen groeit. De bladeren kunnen gebruikt worden in salades, soep, of zelfs om pesto mee te maken. Net als bij kastanjes is het belangrijk om vooraf goed uit te zoeken hoe je de plant herkent. Meiklokje en de herfsttijloos zijn giftige planten die op daslook lijken.
  • Bramen – De paarse vruchten van de braam kent iedereen wel. Ze hebben een lekkere zoet/zure smaak. Je kan ze zo uit de hand eten, ijs mee maken of er lekkere jam van maken.
  • Beukennoten – Ook de noten van beukenbomen zijn een beetje zoet en eetbaar. Rauw eet je er beter niet teveel tegelijk, want ze bevatten een klein beetje giftig blauwzuur. Bak je ze in een beetje boter of rooster je ze, dan verdwijnt het gif en ook worden ze nog lekkerder.
  • Cantharellen – Eén van de eetbare paddenstoelen in Nederland is de cantharel. Dit is een lekkere licht pittige soort. Cantharellen kan je bijvoorbeeld in een pastasaus gebruiken. Neem bij het paddenstoelen plukken wel altijd een boekje met alle soorten mee. Zo kan je bepalen of je een eetbare soort meeneemt.

Het bovenstaande lijstje is maar een heel klein deel van de eetbare planten in Nederland. Zelfs de brandnetel en de de paardenbloem zijn eetbaar. Met een beetje zoeken kan je dus vast wel iets vinden.

Gratis eten uit de natuur - kastanjes 800x800
Kastanjes

Recepten met eten uit de natuur

Koken met zelf geplukte planten, noten, vruchten en paddenstoelen zal een beetje een uitzondering blijven. Op internet zal je vast wel recepten gaan vinden, maar ook dat wordt een beetje zoeken. Mijn advies is om de gevonden planten gewoon eens te proberen als vervanging van de ingrediënten in een bestaande recept. Dikke kans dat je er iets lekkers mee maakt.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen