Eén van de lekkerste koffievarianten vind ik cappuccino. Cappuccino is een combinatie van espresso en melk. Maar wat zijn eigenlijk de beste ingrediënten voor cappuccino? Ik zocht het voor je uit.
Toen ik jong was had je in Nederland maar één soort koffie: filterkoffie. Voor de extra smaak deed je nog een schepje Buisman bij de gemalen koffie. Van dat laatste vraag ik me af of er nog iemand is die zich dat herinnert. Hoe anders is dat nu: espresso, cappuccino, ijskoffie, lungo, latte. Er is een koffiesoort voor iedereen.
Cappuccino is één van mijn favoriete koffiesoorten. Het liefste drink ik hem met wat suiker. Italianen vinden dit echt koffie voor in de ochtend. Mij maakt het tijdstip niets uit. Cappuccino is altijd lekker van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds na het eten.
De beste cappuccino ingrediënten
Espresso, warme melk en melkschuim. Meer is het niet. Met een goede espressomachine ben je dus al een eind op weg. Ook melkopschuimers zijn er in alle soorten en maten, dus dat deel wordt je daarmee makkelijk gemaakt.
Zoals altijd zijn de juiste ingrediënten erg belangrijk voor de uiteindelijke smaak. Ga je zelf cappuccino maken, dan zijn dat de koffiebonen en de melk. Verder is het een kwestie van oefenen in het maken van melkschuim en het zetten van goede espresso.
De meest geschikte bonen
De basis voor de cappuccino die je gaat maken is de espresso. Met de juiste koffiebonen ben je al een heel eind. Over het algemeen wordt wat mildere koffie gebruikt voor de cappuccino. Smaken verschillen natuurlijk, maar arabica bonen, die niet al te lang gebrand zijn, zijn dus wat meer geschikt.
Bewaar je bonen op een donkere plaats in een luchtdicht afgesloten pot, dan blijven ze het beste. Bewaar de bonen ook niet te lang. Twee tot zes weken na de branddatum is de kwaliteit het beste. Die branddatum vind je op de verpakking.
Welke melk gebruik je?
Het melkschuim is misschien wel het lekkerste van een goede cappuccino. Zeker het laatste beetje, vermengd met wat restjes suiker en koffie, is heerlijk om nog uit het kopje te lepelen.
Je maakt overigens niet alleen melkschuim. Ook de opgewarmde melk gaat in het kopje. In de basis is de cappuccino 1/3 espresso, 1/3 warme melk en de laatste 1/3 is het schuim.
Niet alle melk is geschikt voor je perfecte cappuccino. Voor een mooi fijn schuim gebruik je het beste volle melk. Daarnaast kies je het voor houdbare, gesteriliseerde melk. Die bevat naar verhouding wat meer eiwitten dan verse, gepasteuriseerde melk.
Hou je niet van gesteriliseerde melk, dan gebruik je die natuurlijk niet. Het gaat er vooral om wat je het lekkerste vindt. Zet de melk in ieder geval in de koelkast. Koude melk is het meest geschikt voor het maken van het schuim.
Suiker? Cacao? Slagroom?
Misschien vraag je jezelf af of er suiker in de cappuccino hoort. Het antwoord is simpel: dat is gewoon wat je zelf lekker vindt. Soms zie je wel dat er ook een klein laagje cacao op de melk gestrooid wordt. Probeer het gerust uit, maar nodig is dat zeker niet!
Heel soms krijg ik slagroom op de koffie als ik cappuccino bestel. Best lekker, maar wat mij betreft is het dan alleen geen cappuccino meer.
Meer drankjes met koffie
Nu weet je de beste ingrediënten voor cappuccino. Wil je nog meer lekkere drankjes met koffie maken? Wat denk je van deze ijskoffie met ahornsiroop, of deze espresso karamel milkshake. Allebei even lekker. Zet je espressomachine dus maar alvast aan 😋.