Home » Nieuws » Hoe onderhoud je een keukenmes?

Sta je regelmatig in de keuken, dan loont het om goede messen aan te schaffen. Maar hoe onderhoud je een keukenmes? Hier vind je mijn tips om er jarenlang plezier van te hebben.

Soms vraag ik me af wat de meest essentiële spullen zijn, die je nodig hebt in de keuken. Pannen en een fornuis daar kan je natuurlijk niet omheen, maar zonder messen kom je ook niet heel ver. Ook op de aanschaf daarvan zou ik zeker niet op besparen.

Van alle messen is een goed koksmes veruit mijn favoriet. Vroeger zou ik nooit verwacht hebben dat ik daar zo aan gehecht zou zijn. Ik gebruikte toen voor bijna alles zo’n klein aardappelmesje. Nu neem ik zelfs vaak mijn eigen mes mee, als ik ergens anders ga koken. Zo gewend ben ik aan de manier hoe dat snijdt!

Hoe onderhoud je een keukenmes

Goede messen zijn niet goedkoop. Daar wil je dus ook lang plezier van hebben. Ga zorgvuldig met je messen om. Probeer er bijvoorbeeld geen keiharde dingen mee te snijden en volg de tips hieronder. Zo heb je een stuk langer een mooi en vooral scherp mes.

Koop een aanzetstaal

Bij het slijpen en snijden ontstaan kleine oneffenheden aan de rand van het snijvlak. Dat is waar een aanzetstaal goed voor van pas komt. Haal voor of na gebruik het mes een paar keer langs het aanzetstaal. Zo haal je de kleine oneffenheden weer weg.

Berg ook het aanzetstaal dus makkelijk grijpbaar op, je zal het immers vaak nodig hebben. Leg ook dit gewoon bij de keukenmessen. Zo weerhoudt niets je ervan om het regelmatig te gebruiken.

Hoe onderhoud je een keukenmes - mes en aanzetstaal Uitgelicht
Mes en aanzetstaal

Regelmatig je keukenmes slijpen

Ik wil mijn messen gewoon zo scherp mogelijk hebben. Niets zo vervelend als een tomaat willen snijden en dat je hem dan platdrukt. Zeker als je snel iets wilt snijden is het niet handig als je met je mes over het ingrediënt moet gaan ‘zagen’.

Geloof het of niet, maar ik slijp mijn koksmes bijna dagelijks. Niet met een wetsteen of zo, maar gewoon met een eenvoudige messenslijper. Ik gebruik zo’n slijper waar je het mes doorheen kan trekken. De slijper ligt gewoon in de keukenla waar ook de messen in liggen. Het is echt een moeite van niets.

Wil je echt goed je mes slijpen dan zal je eens in de zoveel tijd met een wetsteen aan de slag moeten. Kijk daarvoor eerst even een tutorial op internet, want je wilt dat wel goed doen. Voor het slijpen van een kartelmes kan je beter een professional inschakelen. Gelukkig is dat voor de meeste keukenmessen helemaal niet aan de orde.

Was het mes met de hand af

Heeft je mes een houten handvat? Doe het dan bij voorkeur niet in de vaatwasmachine. Het sterke afwasmiddel uit de vaatwastabletten is tast het hout al snel aan. Volgens mij zijn de hoge temperaturen in de vaatwasser en de lange duur van het wasprogramma er ook al niet bevorderlijk voor. Kortom: was je messen gewoon even met de hand af, dan kan je ze ook sneller weer gebruiken.

Een goede snijplank scheelt onderhoud

Om lekker te kunnen snijden vind ik zelf een houten snijplank het fijnste. Mijn meestgebruikte snijplank is van bamboe. Het mes glijdt er niet op weg en de plank is makkelijk schoon te houden.

Een belangrijk voordeel van een houten snijplank is dat hout ook een beetje zacht is. Je messen worden er dus niet zo snel bot door. Snijplanken van hard plastic of steen zou ik daarom zeker niet gebruiken.

Hoe onderhoud je een keukenmes - snijplank 800x800
Houten snijplank

En nu maar koken

Met de juiste spullen in huis is het tijd om lekker te gaan koken. Bijvoorbeeld deze bulgur salade waar je dat perfect scherpe mes zeker bij kunt gebruiken. Of verzin zelf een recept met mijn tips voor lekker vegetarisch koken.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen