Home » Nieuws » Koken met de magnetron

Gebruik jij je magnetron alleen om een kant-en-klaar maaltijd op te warmen? Dat is zonde. Je kan meer met de magnetron dan je denkt. Ter inspiratie heb ik hier tips voor wat je allemaal kan koken met de magnetron.

PING! Je bami is opgewarmd. De magnetron is een van de handigste apparaten in de keuken. Maar veel meer dan opwarmen doen we er vaak niet mee. Geef je een etentje en vertel je dat het met de magnetron hebt gemaakt. De verwachtingen van je gasten zullen niet hooggespannen zijn. En dat terwijl het gewoon een handig apparaat is, waar je van alles mee kan maken. In dit artikel geef ik je vijf leuke voorbeelden.

Heb je nog geen magnetron?

Eigenlijk ga ik er een beetje vanuit dat iedereen wel een magnetron in huis heeft. Zo niet, dan zou ik er zeker een kopen. Mijn advies zou zijn om voor een combinatiemagnetron te gaan. Die heeft naast een oven ook vaak een grill. Daarmee bespaar je veel ruimte in de keuken. Handig want hoe groot je keuken ook is, hij is eigenlijk altijd te klein.

Combinatiemagnetrons zijn er in alle soorten en maten. Ik heb er kort geleden ook een gekocht en het was moeilijk om uit het grote aanbod te kiezen. Een productvergelijker zoals checko.nl kan je al een flink eind op weg helpen. Maar bedenk ook goed wat je zelf het meeste gaat gebruiken, zodat je niet voor overbodige functies betaalt.

Koken met de magnetron

In de basis kan je natuurlijk alleen dingen opwarmen met een magnetron. Sterker nog: alleen dingen waar vocht in zit. Toch zijn er heel wat dingen die je daarmee kan. Hier heb ik een paar leuke voorbeelden:

  • Ingrediënten lauw, of op kamertemperatuur maken – Vaak zie je in een recept dat je een ingrediënt lauw, of op kamertemperatuur moet gebruiken. Melk bijvoorbeeld, of roomboter. Vooral voor dat laatste gebruik ik de magnetron vaak: even 10/20 seconden wat boter in de magnetron en het is zacht. Dat scheelt heel veel geduld.
  • Pap maken – Een bordje havermout of Brinta in de ochtend. Ik hou er van. Veel tijd heb ik ‘s ochtends alleen niet. Dan blijf ik liever nog even in bed liggen. Maak je de melk warm in de magnetron, dan ben je zo klaar. Het scheelt ook nog een aangekoekt pannetje bij de afwas.
  • Groenten stomen – Magnetron-eten heeft de naam ongezond te zijn. Groenten stomen daarentegen is juist heel gezond. Mooi dus dat het stomen prima in de magnetron kan. Groenten wassen en snijden, in een ovenvaste schaal met een heel klein beetje water, afdekken en dan de magnetron in. Binnen een paar minuten is je groente gaar en nog steeds goed van smaak.
  • Mug cakes maken – Een cake maken in een mok. Ongelofelijk maar waar. Google even en voor je het weet heb je het recept voor een ‘mug cake’. Je maakt ze razendsnel. Ingrediënten mengen, 1 minuut in de magnetron, klaar. Nou ja: even af laten koelen.
  • Chili sin carne koken – Wie houdt er niet van een lekkere chili. De basis zijn kidney bonen, knoflook, tomatenblokjes en heel veel kruiden. 10 minuten voorbereiden, 5 minuten in de magnetron. Ook een heerlijk hoofdgerecht als chili kan je in de magnetron snel maken.
Koken met de magnetron 800x800

Google is your friend

Zo zie je maar dat je met de magnetron of combimagnetron heel wat meer kan dan chocomelk maken of oude restjes opwarmen. Google is de perfecte plek om heel veel lekkere ideeën op te doen. Of experimenteer eens met de vele hoofdgerechten op eetman. Wie weet bedenk jij wel wat briljants! Ik lees het graag terug in de reacties hieronder.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen