Dit is een van de lekkerste soorten soep die ik de laatste tijd gegeten heb. Hij is goed gekruid en zit tjokvol met heel veel soorten groente. De Hongaarse soep is dus gezond genieten. Hier lees je hoe je hem maakt.

Sommige van de groenten in de Hongaarse soep zijn niet heel standaard. Tenminste niet voor mij. Knolselderij bijvoorbeeld. Ik weet wat het is, maar koop het bijna nooit. Nog exotischer: wortelpeterselie. Een soort witte winterpeen-achtige wortel, die enigszins naar peterselie smaakt. Gelukkig verkocht de grote Albert Heijn die ook. Toch had ik voor de zekerheid alvast opgezocht dat ik ook pastinaak als alternatief kon kopen.

Het originele recept voor deze Hongaarse soep komt van tasteisyours.com. Ik was op zoek naar een recept voor een vegetarische goulash soep. Tenminste naar iets dat daar op lijkt, want eigenlijk lijkt een vegetarische soep met goulash smaak me bijna onmogelijk. Ik noem het gewoon Hongaarse soep, en die is dus heel erg lekker!

Ingrediënten

Hongaarse soep voor 8 personen:

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 500 gram vastkokende aardappels
  • 1 grote rode paprika
  • 1 rode peper
  • 2 middelgrote rode uien
  • 1 middelgrote wortel
  • 1 wortelpeterselie (of eventueel 1 pastinaak)
  • 2 tomaten
  • 1 knolselderij
  • blikje van 400 gram Chili bonen
  • handje peterselie
  • 1,5 eetlepel paprikapoeder
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1,5 liter kokend water
  • 3 groentebouillon blokjes
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel gedroogde tijm (geen gemalen tijm)

Voor erbij:

  • Stokbrood

Hongaarse soep recept

Benodigde tijd: 1 uur en 15 minuten.

Zo maak je de Hongaarse soep:

  1. Aardappels snijden

    Schil eerst de aardappels en snij ze dan in dobbelstenen.

  2. Ui en rode peper snijden

    Daarna snij je de ui in kleine stukjes. Haal de zaadjes uit de rode peper en snij die fijn. Zet de peper en de ui dan samen apart.

  3. Paprika en tomaten snijden

    Haal de zaadlijsten uit de paprika en snij de paprika dan in grove stukken. Snij de tomaten in kwarten en zet ze samen met de paprika apart.

  4. Knolselderij, wortel en wortelpeterselie snijden

    Verwijder de schil van de knolselderij en snij hem in blokjes. Snij dan ook de wortel en de wortelpeterselie in plakjes. Zet ze samen met de knolselderij apart.

  5. Ui en rode peper bakken

    Doe de olijfolie in een grote soeppan en zet die op middelhoog vuur. Als de olie warm is, dan voeg je de rode ui en de rode peper toe. Bak ze circa 6 minuten, tot ze zacht zijn.

  6. Paprika en tomaat meebakken

    Doe de rode paprika en de tomaat erbij. Roer alles goed door elkaar en bak ze 5 minuten mee.

  7. Knolselderij, wortel en wortelpeterselie erbij

    Voeg dan ook de knolselderij, de wortel en de wortelpeterselie toe. Bak ze 3 minuten mee.

  8. Bouillon, tijm, komijnzaad en paprikapoeder erbij

    Voeg dan 0,5 liter kokend water en 1 bouillonblokje in de pan. Voeg ook de tijm, het komijnzaad en het paprikapoeder toe. Doe de deksel op de pan. Kook het geheel een minuut of 5 tot de groenten zacht beginnen te worden.

  9. Chili bonen, peterselie, aardappels en de resterende bouillon toevoegen

    Laat de Chili bonen intussen uitlekken en snij de peterselie blaadjes klein. Voeg ze dan samen met de aardappelen, de rest van de bouillonblokjes en het kokende water aan de pan toe. Doe de deksel weer op de pan en laat het geheel 20 minuten koken, tot de aardappels zacht zijn.

  10. Op smaak maken

    Maak de Hongaarse soep op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Serveer de soep bijvoorbeeld met stukken stokbrood om er in te dopen.

Hongaarse soep recept boven

Meer recepten

Vind je de Hongaarse soep lekker? Dan ben je vast ook wel op zoek naar meer lekkere soep recepten, zoals de Uiensoep met port. Je vindt ze op de pagina met vegetarische soeprecepten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen