Hou je ook van echte klassieke gerechten? Niets mis mee toch? Deze uiensoep met port is daarom ouderwets lekker. Net alsof je in een jaren 70 restaurant zit, maar dan gewoon thuis en zelf gemaakt. Zelfs het traditionele eilandje van stokbrood met gegratineerde kaas ontbreekt niet in dit recept.
Om soep te maken moet je vaak wel even de tijd nemen. Dan kan alles goed koken en dan mengen de smaken zich lekker. Daar is deze soep geen uitzondering op. Aan de andere kant: niets in dit recept is moeilijk, dus het gaat zeker lukken om het te maken. Een kind kan de was doen, zoals dat heet.
Wil je deze uiensoep met rode of witte wijn maken? Dat kan natuurlijk ook. Gebruik dan circa 125 milliliter wijn in plaats van de port. De uiensoep wordt dan iets minder zoet. Ik kies zelf ook voor port om om een hele simpele reden. Dan hoef je niet een hele fles wijn open te maken alleen om een glaasje in de soep te doen. Dan is port dus wel zo handig.
Nog een tip voor als je een etentje wil voorbereiden en kook-stress wil vermijden. Je kan gerust ruim van te voren alle voorbereiding doen. Als de soep al klaar staat, dan hoef je hem allen nog op te warmen. Nog even het stokbrood gratineren en klaar. Dus wat houdt je tegen, aan de slag, ga lekker uiensoep maken!
Ingrediënten
Uiensoep voor 8 personen:
- 750 gram uien
- 50 gram roomboter
- 2 tenen knoflook
- 40 gram bloem
- 2,25 liter water
- 5 groentebouillon blokjes
- 100 milliliter rode port
- 1 laurierblad
- 1 theelepel tijm
- 8 sneden (afbak) stokbrood
- 75 gram geraspte oude kaas
- Zout en peper
Uiensoep met port recept
In dit filmpje zie je in hoe je de soep moet maken. Onder het filmpje vind je daarna de volledige beschrijving in tekst.
De Uiensoep maken
Benodigde tijd: 1 uur.
Uiensoep met port maak je zo:
- VOORBEREIDING
Stappen 1 t/m 7 kan je eventueel een paar uur van tevoren doen.
- Ui en knoflook snijden
Snij 750 gram uien in dunne kwart ringen. Snij 2 tenen knoflook in dunne plakjes.
- Uien bakken
Smelt in een grote soeppan op niet al te hoog vuur 50 gram roomboter. Bak in ongeveer 20 minuten de uien tot ze zacht en goudgeel zijn.
- Water koken
Kook intussen 2,25 liter water in een waterkoker.
- Knoflook en bloem
Voeg de knoflook toe en bak deze nog 2 minuten mee. Roer op het laatst er ook 40 gram bloem snel doorheen, samen met een scheutje water, zodat het niet aanbakt.
- Water en kruiden toevoegen
Voeg dan het kokende water, 5 groentebouillon-blokjes, 100 milliliter rode port, 1 laurierblad en 1 theelepel tijm toe. Doe er dan ook alvast een beetje zout en versgemalen zwarte peper to. Laat het geheel nog 25 minuten zachtjes koken.
- Op smaak maken
Haal het laurierblad uit de soep. Breng de soep dan op smaak met zout en peper.
- DE SOEP AFMAKEN
De stappen hierna kan je eventueel uitstellen tot vlak voordat je de uiensoep gaat eten.
- Kaas raspen en stokbrood bakken
Rasp 75 gram oude kaas kaas en bak indien nodig een afbak stokbrood.
- Grill en soep warm maken
Verwarm de grill voor. Breng ook de uiensoep met port weer aan de kook.
- Grillen
Snij 8 schuine plakken van het stokbrood. Verdeel dan de geraspte kaas over de plakken stokbrood. Leg ze op een bakplaat en zet die onder de gril. Grill de stokbroodjes met kaas voor 5 minuten. Let op dat de kaas niet aanbrandt.
- Opdienen
Doe de uiensoep met port in de borden. Leg dan in elk bord een van de stokbroodjes met kaas.
Eventuele overgebleven geraspte kaas kan je ook nog bij de soep serveren.

Meer soeprecepten
Vind je de Uiensoep met port lekker? Dan zoek je vast nog wel meer soep recepten? Bijvoorbeeld de heldere champignonsoep met knoflook en tijm. Je vindt alle soep recepten op de pagina met vegetarische soeprecepten.
[…] Uiensoep met port […]
[…] de Hongaarse soep lekker? Dan ben je vast ook wel op zoek naar meer lekkere soep recepten, zoals de Uiensoep met port. Je vindt ze op de pagina met vegetarische […]