Uiensoep met port

Uiensoep met port recept 1

Hou je ook zo van een echte klassieker? Niets mis mee toch? Deze uiensoep met port is daarom echt ouderwets lekker. Net alsof je in een jaren 70 restaurant zit, maar dan gewoon thuis en zelf gemaakt. Zelfs het traditionele eilandje van stokbrood met gegratineerde kaas ontbreekt niet in dit recept.

Om soep te maken moet je vaak wel even de tijd nemen. Dan kan alles goed koken en dan mengen de smaken zich lekker. Daar is deze soep geen uitzondering op. Aan de andere kant: niets in dit recept is moeilijk, dus het gaat zeker lukken om het te maken. Een kind kan de was doen, zoals dat heet.

Wil je deze uiensoep met rode of witte wijn maken? Dat kan natuurlijk ook. Gebruik dan circa 125 milliliter wijn in plaats van de port. De uiensoep wordt dan iets minder zoet. Ik kies zelf ook voor port om om een hele simpele reden. Dan hoef je niet een hele fles wijn open te maken alleen om een glaasje in de soep te doen. Dan is port dus wel zo handig.

Nog een tip voor als je een etentje wil voorbereiden en kook-stress wil vermijden. Je kan gerust ruim van te voren alle voorbereiding doen. Als de soep al klaar staat, dan hoef je hem allen nog op te warmen. Nog even het stokbrood gratineren en klaar. Dus wat houdt je tegen, aan de slag, ga lekker uiensoep maken!

Tip: mis geen recept meer en volg nu eetman.nl op Instagram 👍🏻

Ingrediënten

Voor 8 personen:

 • 750 gram uien
 • 50 gram roomboter
 • 2 tenen knoflook
 • 40 gram bloem
 • 2,25 liter water
 • 5 groentebouillon blokjes
 • 2 glaasjes rode port (ongeveer 100 ml)
 • 1 laurierblad
 • 1 theelepel tijm
 • 8 sneden (afbak) stokbrood
 • 75 gram geraspte oude kaas
 • Zout en peper

Uiensoep met port recept

Voorbereiding (kan een paar uur van tevoren):

Snij de uien in dunne kwart ringen. Snij de knoflook in dunne plakjes.

Smelt in een grote soeppan op niet al te hoog vuur de boter. Bak in ongeveer 20 minuten de uien tot ze zacht en goudgeel zijn.

Kook intussen het water.

Voeg de knoflook toe en bak deze nog 2 minuten mee. Roer op het laatst ook de bloem er even goed doorheen samen met een scheutje water, zodat het niet aanbakt.

Voeg dan het kokende water, de bouillonblokjes, de port, het laurierblad en de tijm toe. Doe er dan ook alvast een beetje zout en versgemalen zwarte peper to. Laat het geheel nog 25 minuten zachtjes koken.

Haal het laurierblad uit de soep. Breng de soep dan op smaak met zout en peper.

De uiensoep afmaken

Rasp de kaas en bak indien nodig het stokbrood.

Als de kaas en het stokbrood klaar staan, dan breng je de uiensoep met port weer aan de kook.

Tijdens het koken van de soep verwarm je de gril voor. Verdeel dan de geraspte kaas over de plakken stokbrood. Leg ze in een braadslee of op de bakplaat en zet die 5 minuten voor de soep klaar is onder gril. Gril de stokbroodjes met kaas voor 5 minuten. Let op dat de kaas niet aanbrandt.

Uiensoep met port recept 2

Doe de uiensoep met port in de borden. Leg dan in elk bord een van de stokbroodjes met kaas.

Meer soep recepten

Vond je de Uiensoep met port lekker? Dan zoek je vast nog wel meer soep recepten? Bijvoorbeeld de heldere champignonsoep met knoflook en tijm. Je vindt alle soep recepten op de pagina met vegetarische voorgerechten.

Comments (2)

[…] de Hongaarse soep lekker? Dan ben je vast ook wel op zoek naar meer lekkere soep recepten, zoals de Uiensoep met port. Je vindt ze op de pagina met vegetarische […]

Leave a comment