Couscous met groenten en saffraan

Couscous met groenten en saffraan recept

Zoek je een lekker Oosters bijgerecht? Deze couscous met groenten en saffraan zit vol met groenten, kikkererwten, tomaat en lente-ui. Maar ook met heerlijke geel gekleurde saffraan-couscous. Ik eet hem het liefst warm, maar afgekoeld is dit gerecht ook heerlijk.

Het maken van deze couscous met groenten bestaat uit een aantal delen, maar is niet moeilijk. Je begint met het maken van gegrilde groenten. Terwijl die in de oven staan maak je de koude groenten en kruiden klaar. Verwarm je de kikkererwten en los je de saffraan op in wat warm water. Vijftien minuten voor de groenten uit de oven klaar zijn maak je de de couscous. Op die manier is alles mooi tegelijk klaar en kan jij gaan genieten van je eigen saffraan couscous vol met lekkere groenten.

Sjah saffraan

Voor dit couscous recept werkte ik samen met de mannen van Sjah saffraan. Drie jeugdvrienden die tijdens een reis naar Iran zagen hoe moeilijk het leven daar kan zijn. Ze hielden na thuiskomst contact met hun Iraanse gids en besloten om samen iets te ondernemen om hem en het land te helpen.

Dat is het begin van Sjah Saffraan. Een nog jong bedrijf dat eersteklas saffraan uit Iran importeert. Zo willen ze gemotiveerd door hun reis dit relatief ontoegankelijke land met 81 miljoen inwoners, een indrukwekkende geschiedenis en een geweldige culinaire traditie dichterbij ‘het Westen’ brengen.

Ingrediënten

Couscous met groenten voor 8 personen:

 • halve flespompoen
 • 1 courgette
 • 2 wortels
 • 1 ui
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 250 gram cherrytomaten
 • 5 gram verse koriander (optioneel)
 • 5 gram verse peterselie
 • 2 lente-uien
 • 30 gram rozijnen
 • 400 gram blik kikkererwten (uitlekgewicht 265 gram)
 • 0,05 gram saffraan (link)
 • 0,5 theelepel suiker
 • groentebouillon-blokje
 • 250 gram couscous

Tip: niet iedereen houdt van koriander, dus dat kan je eventueel weglaten.

Couscous met groenten en saffraan recept

In deze film zie je hoe makkelijk je dit couscous gerecht maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.

Couscous met groenten maken

Benodigde tijd: 45 minuten.

Zo maak je couscous met groenten en saffraan:

 1. Halveer de pompoen en verwijder de schil met een dunschiller. Verwijder dan ook de pitten. Snij de pompoen in blokjes en doe die in een grote ovenschaal.

 2. Verwarm de oven voor naar 225 graden.

 3. Snij de courgette, de wortels en de ui in stukken. Doe ook deze groenten in de ovenschaal.

 4. Sprenkel 2 eetlepels olijfolie over de groenten. Doe er naar smaak wat zout en versgemalen zwarte peper bij. Schep alles door elkaar en zet dan de schaal in de oven. Bak de groenten 30 minuten. Schep de groenten halverwege even om.

 5. Halveer intussen de cherrytomaten. Snij de koriander, de peterselie en de lente-ui klein en zet ze apart. Doe er ook alvast de rozijnen bij.

 6. Doe de saffraan in een vijzel met een de suiker en maal de saffraan daarmee fijn. Voeg dan een klein beetje kokend water toe.

 7. Doe de kikkererwten met het vocht in een pannetje en verwarm ze op een klein pitje.

 8. Tegen de tijd dat de groentes klaar zijn gaar je de couscous (per kopje couscous ook een kopje kokend water). Voeg hier ook het saffraan-mengsel aan toe. Als je geen vijzel hebt, dan voeg je de saffraan direct aan het water toe.

 9. Tien minuten voor de groenten in de oven klaar zijn maak je de couscous. Zorg dat je tegen die tijd 500 milliliter kokend hete groentebouillon hebt.

 10. Doe de couscous in een grote kom. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe. Meng de couscous en de olie met een vork door elkaar, zodat de olie goed over de couscous verdeeld is. Schenk er dan 500 milliliter groentebouillon bij en voeg ook het saffraan-mengsel toe. Roer het nog even goed door elkaar. Dek de kom nu af met folie of een deksel en laat hem 10 minuten staan.

 11. Als de couscous klaar is roer je hem nog even los. Giet dan de kikkererwten af en voeg ze toe aan de couscous. Voeg alle andere ingrediënten toe en schep ze er doorheen.

Couscous met groenten en saffraan recept vierkant

Meer recepten

Vind je de couscous met groenten en saffraan lekker? Dan denk ik dat je deze recepten ook wel lekker zal vinden:

Of kook een van de vele vegetarische bijgerechten op eetman.nl.

Couscous met groenten en saffraan recept 2

Leave a comment