Een beetje exotische soep die niet zo standaard is, voor een etentje met gasten. Daar was ik naar op zoek toen ik deze heerlijke Marokkaanse kikkererwtensoep voor het eerst maakte. Het is natuurlijk een vegetarische soep, anders komt hij niet op eetman.nl, dat spreekt voor zich.

Deze Marokkaanse kikkererwtensoep maken is niet moeilijk. Met een minuut of dertig staat de soep op tafel. Ik maak hem ook graag een halve dag van tevoren. Dat scheelt weer wat drukte als de gasten er zijn. Wil je dat ook doen? Wacht dan wel met de verse koriander. Die snij je pas kort voor het opdienen. De citroenrasp gaat er dan wel al eerder doorheen, tegelijk met het citroensap.

Het oorspronkelijke recept komt van bbcgoodfood.com. Daar zat iets meer citroensap in, maar mijn kinderen vinden dat wat te zuur. Dan heb ik me maar aan te passen, toch? Het flatbread moet je zelf weten, het hoort er bij, maar als je het overslaat dan is dat ook geen probleem.

Ingrediënten

Kikkererwtensoep voor 8 personen:

  • 2 middelgrote uien
  • 4 stengels bleekselderij
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 800 gram kikkererwten uit blik
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 theelepels gemalen komijn
  • 780 gram tomatenblokjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 citroen (liefst een biologische)
  • 200 gram tuinbonen
  • 2 handjes korianderblad (of eventueel peterselie)
  • zout
  • zwarte peper

Optioneel:

  • flatbread om er bij te serveren

Marokkaanse kikkererwtensoep recept

In deze film zie je hoe makkelijk je deze soep met kikkererwten maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.

Marokkaanse kikkererwtensoep maken

Benodigde tijd: 30 minuten.

Zo maak je deze kikkererwtensoep:

  1. Voorbereiding

    Hak de uien fijn. Was de bleekselderij en snij hem klein. Zet 1,2 liter water op het vuur en los daarin de groentebouillonblokjes op. Was de kikkererwten en laat ze uitlekken.

  2. Ui en bleekselderij bakken

    Verwarm een flinke soeppan en doe de olijfolie er in. Bak dan de ui en de bleekselderij op middelhoog vuur 10 minuten tot ze zacht geworden zijn.

  3. Komijn toevoegen

    Voeg dan de komijn toe en laat de groenten nog 1 minuut verder bakken.

  4. Bouillon, tomaat en kikkererwten

    Zet het vuur hoger. Voeg de groentebouillon, de tomatenblokjes en de kikkererwten toe.

  5. Knoflook, zout en peper

    Pers de knoflook uit en voeg die toe. Voeg ook alvast wat versgemalen zwarte peper toe. Laat het geheel dan 8 minuten koken.

  6. Citroen raspen en uitpersen

    Was intussen de citroen en rasp de schil. Pers ook van het sap van de citroen uit.

  7. Tuinbonen en citroensap

    Voeg de tuinbonen en de helft van het citroensap toe. Kook het geheel nog 2 minuten.

  8. Op smaak maken

    Maak de soep op smaak met wat zout, versgemalen zwarte peper en eventueel nog wat citroensap. Haal de soep dan van het vuur.

  9. Koriander snijden

    Snij het korianderblad klein.

  10. Serveren met koriander en citroenrasp

    Serveer dan de soep met de koriander en wat citroenrasp als garnering er bovenop. Het flatbread serveer je er indien gewenst bij.

Marokkaanse kikkererwtensoep sep 2020 vierkant

Nog meer soep recepten

Ben je ook zo gek op soep? Op eetman.nl staan nog veel meer vegetarische soepen. Je vindt ze op de pagina met alle soeprecepten maar ook tussen de hoofdgerechten staan lekkere maaltijdsoepen.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen