Makkelijk te maken, mooi om te zien en superlekker. Deze MonChoutaart met kersen is het allemaal. Met dit duidelijke recept maak je hem stap voor stap. Ideaal voor verjaardagen of wanneer je gasten wilt verrassen.
Naar het receptKen je de roomkaasjes van MonChou? De naam is Frans maar is een Nederlandse kaas van FrieslandCampina. Ja kan er een heerlijke topping mee maken met een licht zure smaak, die perfect past bij de kersenlaag. Kan je geen MonChou vinden? Vervang het dan door Philadelphia roomkaas. Het resultaat wordt iets romiger en iets minder zuur.
Neem de tijd voor het maken
Ga je deze taart bakken, neem er wel ruim de tijd voor. Het is niet veel werk, maar de bodem moet wel tussendoor afkoelen. Daarna moet de taart met topping minimaal vier uur in in de koelkast om op te stijven. Bereid hem bijvoorbeeld een dag van te voren. Dan doe je vlak voor het serveren de kersenlaag erop.
Taart met bodem van zanddeeg
De bodem van deze taart maak ik van zanddeeg met koekkruiden. Zanddeeg is het deeg dat je ook gebruikt voor bijvoorbeeld een appeltaart. Dit soort deeg is is niet heel traditioneel voor een MonChoutaart. Veel recepten gebruiken een bodem van biscuit of bastognekoeken, maar ik hou meer van een wat steviger bodem. Wil je toch een bastognebodem maken, volg dan de stappen verderop op deze pagina.
Voor een MonChoutaart is het mooi als je van de zijkant de laagjes goed ziet. Eerst de bodem, dan de topping van MonChou crème, en tenslotte heerlijke kersen. De MonChou crème en de kersen kunnen natuurlijk niet in de oven. Daarom bak je eerst de bodem zonder de topping. Dat heet een “blind gebakken” bodem.

Voor het blind bakken gebruik je een springvorm van 24 centimeter. Op de bodem komt het zanddeeg. Daarop een laagje bakpapier. Dan daarop bakbonen. Dat zijn soort stenen knikkers. Het gewicht van de bakbonen voorkomt dat de bodem bol gaat staan tijdens het bakken. Heb je nog geen bakbonen? Je kunt ze op veel plekken kopen, bijvoorbeeld deze van Xenos.
Bastognebodem
Wil je een lekkere klassieke bodem van bastognekoek maken? Dat kan dan zelfs zonder dat je een oven nodig hebt. De klasieke bastognebodem is ook erg lekker. Hieronder staat hoe je de bodem dan maakt. Voor de MonChou topping en de kersenlaag gebruik je het recept hierboven.
Ingrediënten
- 120 gram ongezouten roomboter
- 250 gram bastognekoek
- 1 vel bakpapier
De bastognebodem maken
- Boter smelten
Smelt de roomboter in een steelpan op laag vuur. Haal de boter dan van het vuur af en laat deze wat afkoelen. - Bastognekoek fijnmalen
Breek de bastognekoekjes in kleinere stukken. Maal de koek dan fijn met een keukenmachine of staafmixer. - Boter en koek mengen
Giet de boter bij de koekkruimels. Meng het goed door elkaar. - Doe het mengsel in de vorm
Knip een cirkel van bakpapier zo groot als de bodem van de springvorm. Leg het papier op de bodem. Verdeel het koekmengsel over de bodem. Duw het aan met de bolle kant van een lepel. - 30 minuten in de koelkast
Zet de bodem 30 minuten in de koelkast, zodat hij steviger wordt.
Meer taartrecepten
Vind je deze MonChoutaart met kersen lekker? Op Eetman.nl vind je nog veel meer lekkere recepten voor taart, gebak en koek. Bijvoorbeeld deze perzik kersen kruimeltaart, of deze heerlijke limoentaart.

