5.0 van 2 stem
Home » Bakken » Taart, gebak en koek » MonChoutaart met kersen

Makkelijk te maken, mooi om te zien en superlekker. Deze MonChoutaart met kersen is het allemaal. Met dit duidelijke recept maak je hem stap voor stap. Ideaal voor verjaardagen of wanneer je gasten wilt verrassen.

Naar het recept

Ken je de roomkaasjes van MonChou? De naam is Frans maar is een Nederlandse kaas van FrieslandCampina. Ja kan er een heerlijke topping mee maken met een licht zure smaak, die perfect past bij de kersenlaag. Kan je geen MonChou vinden? Vervang het dan door Philadelphia roomkaas. Het resultaat wordt iets romiger en iets minder zuur.

Neem de tijd voor het maken

Ga je deze taart bakken, neem er wel ruim de tijd voor. Het is niet veel werk, maar de bodem moet wel tussendoor afkoelen. Daarna moet de taart met topping minimaal vier uur in in de koelkast om op te stijven. Bereid hem bijvoorbeeld een dag van te voren. Dan doe je vlak voor het serveren de kersenlaag erop.

Taart met bodem van zanddeeg

De bodem van deze taart maak ik van zanddeeg met koekkruiden. Zanddeeg is het deeg dat je ook gebruikt voor bijvoorbeeld een appeltaart. Dit soort deeg is is niet heel traditioneel voor een MonChoutaart. Veel recepten gebruiken een bodem van biscuit of bastognekoeken, maar ik hou meer van een wat steviger bodem. Wil je toch een bastognebodem maken, volg dan de stappen verderop op deze pagina.

Voor een MonChoutaart is het mooi als je van de zijkant de laagjes goed ziet. Eerst de bodem, dan de topping van MonChou crème, en tenslotte heerlijke kersen. De MonChou crème en de kersen kunnen natuurlijk niet in de oven. Daarom bak je eerst de bodem zonder de topping. Dat heet een “blind gebakken” bodem.

MonChoutaart bodem 1
Blind gebakken bodem

Voor het blind bakken gebruik je een springvorm van 24 centimeter. Op de bodem komt het zanddeeg. Daarop een laagje bakpapier. Dan daarop bakbonen. Dat zijn soort stenen knikkers. Het gewicht van de bakbonen voorkomt dat de bodem bol gaat staan tijdens het bakken. Heb je nog geen bakbonen? Je kunt ze op veel plekken kopen, bijvoorbeeld deze van Xenos.

MonChoutaart met kersen

5.0 van 2 stem
Course: Recepten, Taart, gebak en koek, MonChou, Kersen
Porties

1

taart
Kooktijd

40

minuten

Makkelijk te maken, mooi om te zien en superlekker: deze MonChoutaart met kersen is het allemaal. Volg het duidelijke recept stap voor stap.

Ingrediënten

  • Voor de bodem
  • 250 gram bloem

  • 85 gram basterdsuiker (liefst donkerbruine)

  • 2 theelepels koek- en speculaaskruiden

  • 0,25 theelepel zout

  • 135 gram ongezouten roomboter (koud)

  • 1 ei

  • Overige ingrediënten
  • 250 milliliter slagroom

  • 8 gram vanillesuiker (1 zakje)

  • 300 gram MonChou (kamertemperatuur)

  • 75 gram poedersuiker

  • 560 gram pot taartvulling kersen

Recept

  • Deeg maken
  • Bloem, basterdsuiker, koekkruiden en zout mengen
    Pak een grote kom en doe daarin 250 gram bloem, 85 gram basterdsuiker, 2 theelepels koek- en speculaaskruiden en 0,25 theelepel zout. Meng het even door elkaar.
  • Klontjes boter erdoor mengen
    Snij klontjes van 125 gram koude roomboter. Doe de klontjes in de kom. Wrijf dan met je vingers het mengsel tot een kruimelig deeg.
  • Ei erdoor kneden
    Voeg 1 ei toe. Kneed het dan tot een mooie deegbal. Dek de kom af en zet die 30 minuten in de koelkast.
  • De bodem bakken
  • Oven voorverwarmen
    Verwarm de oven voor naar 180 graden. Ga intussen verder met de volgende stappen.
  • Doe het deeg in de vorm
    Gebruik een 24 centimeter springvorm. Vet de bodem in met ongeveer 10 gram roomboter. Bedek de bodem met het deeg. Er hoeft geen deeg op de wand van de vorm te komen. Prik dan met een vork wat gaatjes in de bodem.
  • Bakbonen erop
    Knip een cirkel bakpapier zo groot als de bodem van de vorm. Leg het papier op het deeg. Leg daar bovenop bakbonen.
  • 20+10 minuten bakken
    Bak de bodem 20 minuten op 180 graden, met de bakbonen nog op het deeg. Haal dan de bakbonen en het bakpapier van het deeg. Bak dan de bodem nog 10 minuten zonder de bakbonen. Laat de bodem dan afkoelen in de springvorm.
  • MonChou topping maken
  • Slagroom kloppen
    Doe 250 milliliter slagroom en 8 gram vanillesuiker in een kom. Klop er, met een mixer, stevige slagroom van.
  • MonChou en poedersuiker mengen
    Doe in een andere kom 300 gram MonChou op kamertemperatuur en 75 gram poedersuiker. Mix dit door elkaar, zodat het goed gemengd is.
  • Alles mengen
    Doe een paar lepels slagroom in de kom met MonChou. Schep het voorzichtig door elkaar. Herhaal dit telkens met wat meer slagroom, zodat het een luchtig mengsel wordt.
  • De topping op de bodem doen
    Laat de afgekoelde bodem nog steeds in de springvorm. Schep de MonChou topping op het midden van de bodem. Verdeel het dan gelijkmatig over de bodem.
  • 4 uur in de koelkast
    Zet de taart minimaal 4 uur in de koelkast, zodat de topping wat steviger wordt.
  • Serveren met kersen
  • Roer de inhoud van een 560 gram pot taartvulling kersen een beetje los. Haal de taart uit de koelkast en verwijder de rand van de springvorm. Verdeel de kersen over de MonChoulaag. Begin in het middel en dan naar buiten toe. Je kersen MonChoutaart is nu klaar!

Opmerkingen

  • Je kan deze MonChoutaart natuurlijk ook met ander fruit maken. Bijvoorbeeld met een pot taartvulling van aardbeien. Ook kan je de MonChou-laag bedekken met ander lekker zoet en rijp fruit.

Bastognebodem

Wil je een lekkere klassieke bodem van bastognekoek maken? Dat kan dan zelfs zonder dat je een oven nodig hebt. De klasieke bastognebodem is ook erg lekker. Hieronder staat hoe je de bodem dan maakt. Voor de MonChou topping en de kersenlaag gebruik je het recept hierboven.

Ingrediënten

  • 120 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram bastognekoek
  • 1 vel bakpapier

De bastognebodem maken

  1. Boter smelten
    Smelt de roomboter in een steelpan op laag vuur. Haal de boter dan van het vuur af en laat deze wat afkoelen.
  2. Bastognekoek fijnmalen
    Breek de bastognekoekjes in kleinere stukken. Maal de koek dan fijn met een keukenmachine of staafmixer.
  3. Boter en koek mengen
    Giet de boter bij de koekkruimels. Meng het goed door elkaar.
  4. Doe het mengsel in de vorm
    Knip een cirkel van bakpapier zo groot als de bodem van de springvorm. Leg het papier op de bodem. Verdeel het koekmengsel over de bodem. Duw het aan met de bolle kant van een lepel.
  5. 30 minuten in de koelkast
    Zet de bodem 30 minuten in de koelkast, zodat hij steviger wordt.

Meer taartrecepten

Vind je deze MonChoutaart met kersen lekker? Op Eetman.nl vind je nog veel meer lekkere recepten voor taart, gebak en koek. Bijvoorbeeld deze perzik kersen kruimeltaart, of deze heerlijke limoentaart.

MonChoutaart met kersen 800x800
MonChoutaart met kersen