5.0 van 1 stem
Home » Recepten » Snacks en gebak » Guacamole recept

Hou je van nacho’s met guacamole? Met dit guacamole recept maak je de heerlijke avocado dip zelf. Nacho’s erbij en je hebt alweer een heerlijke snack klaar.

Naar het recept

Wat is guacamole?

Nacho’s zijn van zichzelf al erg lekker, maar met een lekkere dip worden ze nog veel beter. Eén van de beste dips kan je heel goed zelf maken: guacamole. Dat is leuk om te doen en lekkerder dan een kant en klaar bakje.

Guacamole is een Mexicaanse dip van gepureerde avocado’s, gemengd met bijvoorbeeld limoensap, koriander en jalapeño. De ingrediënten kunnen per recept wat verschillen. Je eet het vaak met tortilla chips of op taco’s. Het is romig en lekker fris van smaak.

Er zijn heel veel recepten voor guacamole, met of zonder tomaat, peper, ui, knoflook, koriander. De basis is natuurlijk dat er lekkere eetrijpe avocado’s ingaan en wat limoensap. Onderstaande recept is dus niet heilig. Varieer gerust een beetje met de ingrediënten.

Ik ben lui en gebruik meestal een hele limoen, knijp hem uit en verspil daarmee natuurlijk veel sap. Pers je de limoen netjes uit en trotseer je de schoonmaak van de citroenpers, dan heb je aan een halve limoen waarschijnlijk genoeg.

Guacamole recept

5.0 van 1 stem
Course: Recepten, Snacks en gebak
Totale tijd

12

minuten

Met dit guacamole recept maak je deze avocadosaus snel. Heerlijk als dip voor nacho’s maar ook bij heel veel andere Mexicaanse gerechten.

Ingrediënten

  • Voor de guacamole
  • 1 teen knoflook

  • 5 gram koriander (2 eetlepels)

  • 1 groene jalapeño peper

  • 2 eetrijpe avocado’s

  • 1 limoen (of een halve die je netjes uitperst)

  • 1 theelepel grof zeezout

  • Voor erbij
  • 1 zak naturel nacho’s / tortilla chips

Recept

  • Koriander, peper en knoflook snijden
    Snij de korianderblaadjes grof en doe ze dan in de vijzel. Haal de zaadjes uit de jalapeño peper. Snij de peper dan fijn en doe hem in de vijzel. Ook de knoflook snij je fijn en doe je in de vijzel.
  • Vermalen met zeezout
    Doe ook het grove zeezout in de vijzel. Maal alles dan fijn tot het een soort pasta wordt.
  • Avocado’s in blokjes snijden
    Halveer de avocado’s en haal de pit eruit. Snij ze dan in kleine blokjes.
  • Doe de koriander, peper en knoflook bij de avocado
    Pak een bakje en schep daar het vruchtvlees van de avocado in. Doe de inhoud van de vijzel erbij.
  • Limoensap erdoor prakken
    Snij de limoen in kwarten en knijp het sap dan bij de andere ingrediënten. Prak het geheel dan met een vork, tot een beetje klonterig mengsel is ontstaan. De guacamole is nu klaar.
  • Serveren
    Serveer de zelfgemaakte guacamole met de nacho’s. Eet smakelijk!

Recept video

Opmerkingen

  • Hou je niet van klontjes in de guacamole? Dan kan je in de laatste stap de de guacamole ook met een staafmixer fijnmalen.
  • Wil je de guacamole bewaren? Zet het dan luchtdicht afgedekt in de koelkast. Bewaar het niet langer dan 1 à 2 dagen.

Guacamole meer of minder pittig maken?

Hou je van pittig eten, of juist niet? Deze guacamole is best wel een beetje pittig. Daarom eet ik hem ook het liefste met naturel nacho’s. Wil je de guacamole wat minder pittig, dan is dat makkelijk: gebruik gewoon maar een halve jalapeño peper. Natuurlijk kan je hem ook juist pittiger maken door meer peper toe te voegen, of door de zaden niet te verwijderen.

Meer snacks

Ben je blij met dit guacamole recept? Kijk dan ook eens op de pagina met alle vegetarische snacks van Eetman.nl. Daar vind je bijvoorbeeld ook deze lekkere rode salsa dip.

Guacamole recept jun 2024 800x800
Zelfgemaakte guacamole

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen