Home » Nieuws » Pallini alcoholvrije limoncello review

Een limoncello maar dan zonder alcohol. Hoe lekker is dat? In mijn Pallini alcoholvrije limoncello review vergeleek ik de Pallini limonzero met het origineel.

De laatste tijd drink ik alleen bij uitzondering nog alcohol. Een gezond besluit dat ook het begin was van een zoektocht naar lekkere alternatieve drankjes. Gelukkig is het aanbod van alcoholvrije dranken steeds groter. Vooral van alcoholvrij bier is er inmiddels heel veel keuze.

Een alcoholvrije limoncello was ik helaas nog niet tegen gekomen. Hard gezocht had ik ook niet, want het leek me iets bijna onmogelijks. Maar toen ik las over de Pallini alcoholvrije limonzero werd ik toch erg nieuwsgierig. Tijd voor een review!

Limoncello

Al heel wat jaren ga ik in de winter naar Italië om te skiën. Daar zal mijn liefde voor limoncello wel begonnen zijn. Limoncello is een verfrissende Zuid Italiaanse citroen likeur, met ergens tussen de 25 en 30 procent alcohol. Lekker voor na de maaltijd, maar ook voor in cocktails.

Limoncello drink je het liefst ijskoud. Zet de fles in de koelkast en leg de glaasjes in de vriezer voor je ze inschenkt, dan is hij op zijn lekkerst. In principe kan ook de limoncello in de vriezer, dan wordt hij nog lekkerder. Doe dat vooral niet met de alcoholvrije versie. Die bevriest dan natuurlijk.

Pallini alcoholvrije limoncello review

Pallini is een Italiaanse likeurproducent. Sinds 1875 produceren zij limoncello op basis van I.G.P. Sfusata citroenen, die groeien aan de Amalfikust in de buurt van Napels. Hun limonzero is de alcoholvrije versie, waarin grotendeels dezelfde ingrediënten zitten. Behalve dan natuurlijk de alcohol. Met 26 procent alcohol is dat zeker geen onbelangrijk ingrediënt. Ik wilde dus graag proeven wat voor verschil dat zou maken.

Om dat uit te proberen zette ik zowel de Pallini Limoncello als de Pallini Limonzero 0,0% in de koelkast en legde de glazen in de vriezer. Zo kon ik een eerlijk vergelijk maken. Uit nieuwsgierigheid kocht ik ook nog een fles citroenlimonade van Karvan Cévitam. Want zou de limonzero niet gewoon als limonade met heel veel siroop smaken?

Pallini alcoholvrije limoncello review 800x800
Pallini alcoholvrije limoncello

De limoncello test

Tijd voor de resultaten van de test. Eén voor één nam ik kleine slokjes van de verschillende glaasjes. Beginnend bij de limonzero, want die wilde ik ook het beste proeven, zonder recente herinnering aan de smaak met alcohol. Dat is immers ook wat je in de praktijk zal doen met alcoholvrije drank.

  • Limonzero – De alcoholvrije limoncello is iets lichter van kleur dan de limoncello, maar verder vrijwel identiek om te zien. Mooi geel en een beetje troebel. De limonzero heeft een lekkere citroengeur. De smaak is natuurlijk het meest belangrijk: een lekkere citroensmaak, zowel zoet als zuur. Wat me opviel was dat de limonzero prikkelend op de tong is, met een smaak die lang in je mond blijft hangen. Leuk, want ik verwacht ook dat je een likeur lang blijft proeven.
  • Limoncello – De normale limoncello is iets feller geel, een beetje fluorescent geel, maar heeft verder dezelfde troebelheid. Ook hier ruik je duidelijk de citroen, maar ruik je ook de geur van de alcohol. De smaak is wat extremer, minder het zure en prikkelende, meer het warme mondgevoel van de alcohol. Je proeft de citroen daardoor wat minder prominent.
  • Limonade – Dit was de eerste keer dat ik limonade in een heel klein gekoeld borrelglaasje deed. De smaak was zoeter dan de limonzero en minder zuur. Het had ook niet het prikkelende op de tong van de limonzero en duidelijk minder nasmaak. Niet goed te beschrijven, maar ‘de beleving’ is toch ook heel anders.

Conclusie over de alcoholvrije limoncello

De ene drank is niet per se beter dan de andere. De alcoholvrije limoncello benadert de smaak van normale limoncello, maar is wel anders. De beleving is net zo goed: een mooie fles, een lekker prikkelend drankje met veel citroensmaak. De smaak blijft lekker in de mond hangen. Kortom een drankje waarvan je lekker met kleine slokjes van kan drinken na een lekkere maaltijd. Groot voordeel: van de limonzero zal je nooit de volgende dag spijt hebben.

Pallini alcoholvrije limoncello glazen Uitgelicht
Limonade, Limonzero, Limoncello

Zelf Limoncello maken?

Alcoholvrij gaat je niet lukken, maar verder kan je met een beetje geduld prima zelf limoncello maken. Heel veel Italianen doen dat. Citroenen, kristalsuiker, bronwater en 96% alcohol. Veel meer heb je er niet voor nodig. Gebruik biologische citroenen want je gaat ook de schil gebruiken. De alcohol is nog het moeilijkste te krijgen, maar dat kan via de horeca groothandel. Dus heb je 4 weken de tijd, dan maak je met dit recept van The Lemon Kitchen zelf je eigen limoncello.

Citroenlimonade maken

Hou je ook van die lekkere zoet/zure smaak van citroenlimonade? Ik wel, dus maak ik ook graag zelf citroenlimonade met dit recept op Eetman.nl. Of kijk eens naar alle andere lekkere dranken op mijn blog. Keuze genoeg,

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen