Met deze portobello met noten zet je een lekker en luxe bijgerecht op tafel. Een mooie combinatie van noten, groenten en portobello’s.
Zoek je een lekker en beetje luxe bijgerecht? Dan is deze portobello met noten perfect. De vulling van de portobello’s bestaat onder andere uit taugé, gemengde noten, een sjalotje, salade ui en een rood pepertje. Een hele lekkere combinatie en het resultaat ziet er ook nog eens feestelijk uit op je bord.
Een portobello is eigenlijk een hele grote kastanjechampignon. De hoed van de portobello is perfect als basis voor een mooi bijgerecht. Vul hem met iets lekkers en dan kan je hem in de oven of op de barbecue bereiden. Voor dit recept bedacht ik me dat een vulling met noten wel eens erg lekker kon zijn. Gelukkig was het dat ook, met dit recept als resultaat.
Ik maakte deze portobello’s een keer als bijgerecht bij een salade, maar ook wel bij paddestoelen-risotto, ravioli en haricot verts. Eigenlijk is de portobello in heel veel combinaties lekker. Als variatietip kan je ook nog wat pindasaus door de vulling van de portobello’s scheppen, voordat je ze in de oven doet. Ook dat is erg lekker.
Ingrediënten
Portobello’s voor 4 personen:
- 4 portobello’s
- 3 eetlepels notenolie (of olijfolie)
- 1 salade-ui (of lente-ui)
- 2 eetlepel sojasaus
- 80 gram taugé
- 1 teen knoflook
- 1 sjalot
- 60 gram ongebrande gemengde noten
- 1 theelepel tijm
- 1 rode peper
Portobello met noten recept
In deze video zie je hoe je deze met noten gevulde portobello’s maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.
Portobello met noten maken
Benodigde tijd: 40 minuten
Zo maak je de portobello met noten:
- Marinade maken
Maak een marinade van 2 eetlepels notenolie, 2 eetlepels sojasaus, een uitgeperst knoflookteentje en een halve gesnipperde sjalot.
- Portobello’s marineren
Borstel de aarde van de portobello’s af. Smeer dan de hoedjes in met de marinade. Laat de marinade intrekken terwijl je de vulling klaarmaakt.
- Noten kleinmaken
Breek de de ongebrande noten even grof in een vijzel. Bewaar een paar hele noten om straks bovenop de portobello’s te leggen als garnering.
- Groenten snijden
Snij de andere helft van de sjalot fijn. Snij dunne ringen van de salade-ui. Haal de zaadlijsten uit de rode peper en snij de peper dan fijn. Zet ze allemaal samen apart.
- Oven voorverwarmen
Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.
- Groenten bakken
Doe een eetlepel van de notenolie in een bakpan en zet die op middelhoog vuur. Bak als de pan heet is de gesneden groenten en de taugé er in. Voeg ook een theelepel tijm toe. Bak het geheel een minuut of drie. Haal de pan dan van het vuur.
- Vulling afmaken
Voeg nu de gemalen noten en de rest van de marinade aan de groenten toe. Schep alles goed door elkaar.
- Portobello’s vullen en bakken
Schep dan de notenvulling in de portobello’s. Zet de gevulde portobello’s nu 15 minuten in de oven op 200 graden.
- Garneren
Leg de nog hele noten er voor het mooi als garnering op. Serveer de portobello met noten dan warm.

Meer recepten
Vind je de portobello met noten lekker? Dan ben je vast benieuwd naar de andere bijgerechten op Eetman.nl. Kijk dus ook eens op de pagina met alle vegetarische bijgerechten.