Met het idee voor dit recept liep ik al rond sinds de zomervakantie in Oostenrijk. In ons hotel stond op een dag Prei in bladerdeeg met bieslooksaus op het menu. Ik nam me voor om het bij terugkomst in Nederland ook een keer te maken.

De pakketjes Prei met bladerdeeg zien er op je bord al meteen lekker en bijzonder uit. Dus toen ik ze voor de familie maakte waren ze meteen enthousiast. Gelukkig zien ze er niet alleen goed uit, we vinden ze ook erg lekker.

Eigenlijk zijn dit twee recepten in een. Zowel het recept voor de Prei in bladerdeeg als het recept van de bieslooksaus haalde ik grotendeels van Smulweb.nl.

Ik wilde er natuurlijk niet de traditionele zalm bij eten. En vegetarische zalmvervangers heb ik nog niet gezien. Dus kocht ik voor erbij iets waar ik nog nooit van gehoord had: Doperwten, rode linzen rijst. Dat zijn een soort rijstkorrels, die gemaakt zijn van peulvruchten. Goed voor de vezels en eiwitten blijkbaar. Ze zien er grappig uit. Gewoon 9 minuten koken en klaar. Dat is zelfs nog makkelijker dan rijst! Maar ook een andere bijzondere rijstsoort, zoals notenrijst lijkt mij er lekker bij.

Ingrediënten

De prei in bladerdeeg voor 4 personen:

  • 2 stengels prei
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram crème fraîche
  • 1 eetlepel (verse) peterselie
  • snuifje nootmuskaat
  • 20 gram roomboter
  • 25 gram broodkruim
  • 25 gram parmezaanse kaas
  • 8 vellen bladerdeeg
  • versgemalen zwarte peper
  • zout naar smaak

Voor de bieslooksaus:

  • 1 sjalotje
  • 250 milliliter slagtoom
  • 10 gram roomboter
  • 1 eetlepel witte port
  • zout naar smaak
  • 0,5 theelepel gedroogde dille
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel heel fijn geknipte bieslook

Prei in bladerdeeg bereiden

Snij de peterselie fijn.

Snij de prei in dunne ringen en snij de knoflook fijn. Fruit de prei en de knoflook dan in 20 gram boter ongeveer 5 minuten tot ze zacht zijn.

Laat de groenten een beetje afkoelen. Meng er dan de crème fraîche, de peterselie en de nootmuskaat doorheen.

Haal de velletjes bladerdeeg uit de vriezer, zodat ze even kunnen ontdooien. Verwarm ook alvast de oven voor op 200 graden.

Rasp de parmezaanse kaas.

Meng het broodkruim en de parmezaanse kaas door het preimengsel. Voeg er dan naar smaak ook versgemalen zwarte peper en zout doorheen.

Leg op vier van de ontdooide plakjes bladerdeeg een flinke schep preimengsel. Dan bedek je ze met de vier andere plakjes bladerdeeg. Duw de zijkanten goed op elkaar met een vork. Snij met een scherp mes een kruisje in de bovenkant. Je proeft het niet, maar het ziet en mooi uit als het klaar is.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Leg daarop de bladerdeeg pakketjes. Bak dan de prei in bladerdeeg ongeveer 30 minuten in de oven, tot het deeg goudgeel is.

Prei in bladerdeeg recept

Bieslooksaus

Pel en snipper het sjalotje fijn. Smelt dan 10 gram boter en laat daarin op middelhoog vuur het sjalotje zacht worden.

Doe dan de witte port, de slagroom en de gedroogde dille erbij. Laat alles ongeveer 5 minuten inkoken op hoog vuur.

Zeef het sjalotje uit de saus.

Maak tot slot de saus op smaak met zout en versgemalen zwarte peper en roer de bieslook erdoor.

Bieslooksaus recept

Meer bijgerechten

Vind je de Prei in bladerdeeg met bieslooksaus lekker? Dan zoek je vast nog meer lekkere recepten. Kijk daarvoor ook eens op de pagina met alle vegetarische bijgerechten.

(Visited 96 times, 1 visits today)