Deze prei in bladerdeeg met bieslooksaus is een gouden combinatie. De pakketjes prei zien er alleen al bijzonder uit. De bieslooksaus maakt ze nog eens extra lekker.

Met het idee voor dit recept liep ik al rond sinds een zomervakantie in Oostenrijk. In ons hotel stond op een dag prei in bladerdeeg met bieslooksaus op het menu. Ik nam me voor om het bij terugkomst in Nederland ook te maken.

De pakketjes prei zien er op je bord al meteen lekker uit. Dus toen ik ze voor de familie maakte waren ze meteen enthousiast. Gelukkig zien ze er niet alleen goed uit, we vinden ze ook erg lekker.

Eigenlijk zijn dit twee recepten in een. Zowel het recept voor de prei in bladerdeeg als het recept van de bieslooksaus haalde ik grotendeels van Smulweb.nl. Ze staan beide hieronder:

Wat eet je erbij?

Ik wilde er natuurlijk niet de traditionele zalm bij eten. En vegetarische zalmvervangers heb ik nog niet gezien. Dus kocht ik voor erbij iets waar ik nog nooit van gehoord had: Doperwten en rode linzen rijst. Dat zijn een soort rijstkorrels, die gemaakt zijn van peulvruchten. Goed voor de vezels en eiwitten. Ze zien er ook grappig uit. Gewoon 9 minuten koken en klaar. Dat is zelfs nog makkelijker dan rijst! Maar ook een andere bijzondere rijstsoort, zoals notenrijst lijkt mij er lekker bij.

Prei in bladerdeeg recept

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 stengels prei
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram crème fraîche
  • 1 eetlepel (verse) peterselie
  • snuifje nootmuskaat
  • 20 gram roomboter
  • 25 gram broodkruim
  • 25 gram Parmezaanse kaas
  • 8 vellen bladerdeeg
  • versgemalen zwarte peper
  • zout naar smaak

Prei in bladerdeeg maken

Benodigde tijd: 1 uur.

Zo maak je de prei in bladerdeeg:

  1. Prei en knoflook bakken

    Snij de prei in dunne ringen en snij de knoflook fijn. Fruit de prei en de knoflook dan in 20 gram boter ongeveer 5 minuten tot ze zacht zijn. Laat de groenten dan een beetje afkoelen.

  2. Bladerdeeg klaarleggen en oven voorverwarmen

    Haal de velletjes bladerdeeg uit de vriezer, zodat ze even kunnen ontdooien. Verwarm ook alvast de oven voor op 200 graden.

  3. Peterselie, crème fraîche en nootmuskaat erdoor

    Snij de peterselie fijn. Meng dan de crème fraîche, de peterselie en de nootmuskaat door de gebakken prei.

  4. Kaas, broodkruim, zout en peper door de prei mengen

    Rasp de Parmezaanse kaas. Meng de kaas en het broodkruim door het preimengsel. Voeg er dan naar smaak ook versgemalen zwarte peper en zout doorheen.

  5. Bladerdeeg pakketjes maken

    Leg op vier van de ontdooide plakjes bladerdeeg een flinke schep preimengsel. Dan bedek je ze met de vier andere plakjes bladerdeeg. Duw de zijkanten goed op elkaar met een vork. Snij met een scherp mes een kruisje in de bovenkant. Je proeft het niet, maar het ziet en mooi uit als het klaar is.

  6. Prei in bladerdeeg bakken

    Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Leg daarop de bladerdeeg pakketjes. Bak dan de prei in bladerdeeg ongeveer 30 minuten in de oven, tot het deeg goudgeel is.

Prei in bladerdeeg recept

Bieslooksaus recept

Ingrediënten voor de saus:

  • 1 sjalotje
  • 250 milliliter slagtoom
  • 10 gram roomboter
  • 1 eetlepel witte port
  • zout naar smaak
  • 0,5 theelepel gedroogde dille
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel heel fijn geknipte bieslook

Bieslooksaus maken

Zo maak je de bieslooksaus:

  1. Pel en snipper het sjalotje fijn. Smelt dan 10 gram boter en laat daarin op middelhoog vuur het sjalotje zacht worden.
  2. Doe dan de witte port, de slagroom en de gedroogde dille erbij. Laat alles ongeveer 5 minuten inkoken op hoog vuur.
  3. Zeef het sjalotje uit de saus.
  4. Maak tot slot de saus op smaak met zout en versgemalen zwarte peper en roer de bieslook erdoor.
Bieslooksaus recept

Meer bijgerechten

Vind je de Prei in bladerdeeg met bieslooksaus lekker? Dan zoek je vast nog meer lekkere recepten. Kijk daarvoor ook eens op de pagina met alle vegetarische bijgerechten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen