Home » Recepten » Bijgerechten » Ratatouille met courgette, aubergine, tomaat en ui

Bij ratatouille kan je denken aan de bekende film, maar het is natuurlijk gewoon een traditioneel Frans gerecht. Met een beetje geduld en stap voor stap bakken en snijden, ontstaat een heerlijk gezond gerecht vol met groente.

Maak dit gerecht gerust een paar uur van te voren, of zelfs een dag eerder. Handig in je planning en daar wordt het alleen maar lekkerder van. In theorie kan je het koud eten, maar ik vind de ratatouille warm veel lekkerder.

De ratatouille is lekker als voorgerecht. Koop er dan een stokbrood bij, zodat iedereen het op stokbroodjes kan doen. Maar het is ook lekker als bijgerecht met pasta of rijst.

Ingrediënten

Ratatouille voor 4 personen:

  • 4 tomaten
  • 2 uien
  • 2 rode paprika’s
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 2 tenen knoflook
  • 0,5 theelepel tijm
  • 0,5 theelepel rozemarijn
  • 1 theelepel suiker
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout naar smaak
  • peper naar smaak

Ratatouille recept

In deze video zie je hoe je zelf ratatouille maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.

Ratatouille maken

Benodigde tijd: 40 minuten

Zo maak je deze ratatouille:

  1. Tomaten ontvellen

    Snij met een scherp mesje een klein kruisje in de tomaten. Dompel ze vervolgens ongeveer 20 seconden onder in kokend water. Spoel ze dan af met koud water. Nu kun je de tomaten ontvellen.

  2. Uien fruiten

    Snij de uien fijn. Doe dan wat olijfolie in een flinke pan op middelhoog vuur. Bak de uien kort in de pan tot ze zacht beginnen te worden.

  3. Knoflook erbij

    Pers de knoflook uit en voeg die toe.

  4. Paprika meebakken

    Maak intussen de paprika schoon en snij hem in blokjes. Doe dan paprika in de pan erbij en bak hem een minuut of 5 mee.

  5. Courgette toevoegen

    Was intussen de courgette en snij hem met schil en al in blokjes. Voeg ook de courgette toe aan de pan en bak die 5 minuten mee.

  6. Aubergine meebakken

    Was  intussen de aubergine en snij hem met schil en al in blokjes. Voeg ook de aubergine toe en bak hem 5 minuten mee.

  7. Tomaten, tijm, rozemarijn en suiker toevoegen

    Snij intussen de tomaten in blokjes. Voeg dan de stukjes tomaat toe. Voeg ook meteen de tijm, rozemarijn en de suiker toe. Laat het geheel ongeveer 8 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan, tot de groenten zacht en gaar zijn.

  8. Op smaak maken

    Voeg vers gemalen peper en zout naar smaak toe.

Ratatouille recept mei 2021 vierkant
Ratatouille

Meer recepten

Vind je de Ratatouille met courgette, aubergine, tomaat en ui lekker? Dan ben je vast ook benieuwd naar de andere recepten op eetman.nl. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de pagina met alle vegetarische bijgerechten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen