Bij ratatouille kan je denken aan de bekende film, maar het is natuurlijk gewoon een traditioneel Frans gerecht. Met een beetje geduld en stap voor stap bakken en snijden, ontstaat een heerlijk gezond gerecht vol met groente.
Maak dit gerecht gerust een paar uur van te voren, of zelfs een dag eerder. Handig in je planning en daar wordt het alleen maar lekkerder van. In theorie kan je het koud eten, maar ik vind de ratatouille warm veel lekkerder.
De ratatouille is lekker als voorgerecht. Koop er dan een stokbrood bij, zodat iedereen het op stokbroodjes kan doen. Maar het is ook lekker als bijgerecht met pasta of rijst.
Ingrediënten
Ratatouille voor 4 personen:
- 4 tomaten
- 2 uien
- 2 rode paprika’s
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 2 tenen knoflook
- 0,5 theelepel tijm
- 0,5 theelepel rozemarijn
- 1 theelepel suiker
- 2 eetlepels olijfolie
- zout naar smaak
- peper naar smaak
Ratatouille recept
In deze video zie je hoe je zelf ratatouille maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.
Ratatouille maken
Benodigde tijd: 40 minuten.
Zo maak je deze ratatouille:
- Tomaten ontvellen
Snij met een scherp mesje een klein kruisje in de tomaten. Dompel ze vervolgens ongeveer 20 seconden onder in kokend water. Spoel ze dan af met koud water. Nu kun je de tomaten ontvellen.
- Uien fruiten
Snij de uien fijn. Doe dan wat olijfolie in een flinke pan op middelhoog vuur. Bak de uien kort in de pan tot ze zacht beginnen te worden.
- Knoflook erbij
Pers de knoflook uit en voeg die toe.
- Paprika meebakken
Maak intussen de paprika schoon en snij hem in blokjes. Doe dan paprika in de pan erbij en bak hem een minuut of 5 mee.
- Courgette toevoegen
Was intussen de courgette en snij hem met schil en al in blokjes. Voeg ook de courgette toe aan de pan en bak die 5 minuten mee.
- Aubergine meebakken
Was intussen de aubergine en snij hem met schil en al in blokjes. Voeg ook de aubergine toe en bak hem 5 minuten mee.
- Tomaten, tijm, rozemarijn en suiker toevoegen
Snij intussen de tomaten in blokjes. Voeg dan de stukjes tomaat toe. Voeg ook meteen de tijm, rozemarijn en de suiker toe. Laat het geheel ongeveer 8 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan, tot de groenten zacht en gaar zijn.
- Op smaak maken
Voeg vers gemalen peper en zout naar smaak toe.

Meer recepten
Vind je de Ratatouille met courgette, aubergine, tomaat en ui lekker? Dan ben je vast ook benieuwd naar de andere recepten op eetman.nl. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de pagina met alle vegetarische bijgerechten.
[…] Ratatouille met courgette, aubergine, tomaat en ui […]
Kan je ook tomatenblokjes uit blik gebruiken
En dan met tagiatella en geitenkaas erover kruimelen
Tomatenblokjes uit blik, zou denk wel kunnen. Tagliatella en geitenkaas erover; vast wel maar dat heb ik nooit geprobeerd. Succes!