Home » Recepten » Salades » Salade met rode biet

Een lekkere salade die er ook nog eens mooi uitziet. Wie wil dat nou niet? Deze salade met rode biet en honing mosterd vinaigrette heb je zo gemaakt en is weer eens wat anders. Een lekker frisse salade vol met lekkers. Ga jij hem maken?

Ik heb een aantal lekkere dressings van Delino uitgeprobeerd, om te kijken welke het beste bij deze salade past: kruidendressing, thousand islands dressing, bieslook dressing en dus ook honing mosterd vinaigrette. De smaak van de honing mosterd variant vind ik de meest opvallende en die voegde daardoor ook echt iets extra’s aan deze salade toe.

Als je de vinaigrette niet kant-en-klaar wilt kopen, dan lees je hieronder ook hoe je honing mosterd vinaigrette zelf maakt. Ook dat is gelukkig niet moeilijk.

Wil je verse rode bieten gebruiken? Dan moet je ze natuurlijk eerst koken en af laten koelen. Ik gebruikte in dit recept voorgekookte bieten. Die vind ik meestal ook prima.

Ingrediënten

Salade met rode biet voor 4 personen:

  • 100 gram jonge bladsla melange
  • 0,5 komkommer
  • 1 rode paprika
  • 1 bosui (salade-ui)
  • 2 gekookte rode bieten
  • 2 rijpe tomaten
  • 40 gram croutons
  • 60 gram oude kaas
  • 40 gram ongebrande walnoten

Honing mosterd vinaigrette:

  • 1,5 eetlepel witte wijnazijn
  • 4,5 eetlepel olijfolie extra vierge
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel vloeibare honing
  • versgemalen zwarte peper (mespuntje)

Salade met rode biet recept

In deze video zie je hoe je deze salade met biet maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.

Salade met rode biet maken

Benodigde tijd: 20 minuten

Zo maak je de salade met rode biet

  1. Jonge bladsla in een grote kom doen

    De salade met rode biet maken is erg makkelijk en eigenlijk vooral een kwestie van alle ingrediënten wassen en snijden. Dus pak een grote kom waar alle ingrediënten straks in passen en doe daarin de jonge bladsla.

  2. Komkommer, paprika en bosui toevoegen

    Snij dan de ongeschilde komkommer in plakken. Haal de zaadlijsten uit de rode paprika en snij de paprika dan in reepjes. Snij de bosui in ringen. Het witte deel van de bosui snij ik overigens altijd eerst over de lengte door en dan maak ik er halve ringen van. Doe alles in de kom met bladsla.

  3. Kaas, tomaten en rode biet toevoegen

    Snij de kaas, de tomaten en de rode bietjes in blokjes. Ook die gaan weer allemaal in de slakom.

  4. Walnoten erbij

    Leg de walnoten op de snijplank en snij ze een grove stukken. Doe ook de walnoten in de kom.

  5. Honing mosterd vinaigrette maken

    Doe alle ingrediënten van de vinaigrette in een kommetje en klop ze dan met een garde door elkaar. Proef dan nog even goed en voeg naar smaak nog een of meer van de ingrediënten toe.

  6. Serveren

    Vlak voor je de salade met rode biet gaat serveren, voeg je de honing mosterd dressing en de croutons toe. Schep de salade dan voorzichtig door elkaar, zodat alle ingrediënten goed gelijk verspreid zijn.

Salade met rode biet mrt 2021 vierkant
Salade met rode biet

Meer salade recepten

Vind je deze salade met rode biet lekker? Dan ben je vast ook benieuwd naar de andere salades op Eetman.nl. Je vind ze op de pagina met alle saladerecepten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen