Home » Recepten » Hoofdgerechten » Truffelrisotto met paddenstoelen

Deze romige truffelrisotto met paddenstoelen is echt heel erg lekker. Een restaurant waardig Italiaans vegetarisch recept. Maar ook gewoon heerlijk comfort food.

Niet elke dag krijg ik een recept van een echte kok. Helaas had dat ook nadelen. Het waren twee handgeschreven briefjes met hoeveelheden voor 20 man. Alles kort en cryptisch: sjalotten aanzetten, spatelen en het mooiste: “het is klaar als je ziet dat het klaar is”. Genoeg voor een pro, maar het heeft mij heel wat WhatsApp berichtjes gekost voor het duidelijk was. Hieronder staat het resultaat voor dummies 😁.

Schrik trouwens niet van de prijs van de ingrediënten. Voor een klein flesje truffelolie ben je een tientje kwijt en de truffeltapenade en paddenstoelenmix zijn ook niet echt gratis. Maar het resultaat is daardoor wel erg lekker en je doet ook gewoon lang met de olie.

Ik maakte de risotto een paar keer; de pogingen met wat minder mascarpone en parmezaanse kaas vond ik iets lekkerder. Al met al is het recept dus een beetje een mix van het recept dat ik ontving, wat instructies vanaf Internet en wat experimenteren.

Ingrediënten

Truffelrisotto voor 4 personen:

  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 2 paddenstoelen bouillonblokjes
  • 300 gram paddenstoelenmix
  • 2 sjalotten
  • 20 milliliter truffelolie voor de risotto
  • 300 gram risotto rijst
  • 125 gram mascarpone
  • 1 theelepel Japanse rijstazijn
  • 70 gram truffeltapenade
  • 2 eetlepels truffelolie om in te bakken
  • zwarte peper naar smaak
  • zout naar smaak

Truffelrisotto met paddenstoelen recept

In deze video zie je hoe je risotto met truffeltapenade en paddenstoelen maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.

Truffelrisotto met paddenstoelen maken

Benodigde tijd: 35 minuten.

Zo maak je de truffelrisotto met paddenstoelen:

  1. Paddenstoelen bouillon maken

    Breng 1,1 liter water aan de kook en los er de bouillonblokjes in op.

  2. Parmezaanse kaas en paddenstoelen klaar zetten

    Rasp intussen de Parmezaanse kaas fijn. Borstel de paddenstoelen schoon en snij ze dan in plakjes.

  3. Sjalotten bakken

    Versnipper de sjalotten. Doe de truffelolie in een grote hapjespan op middelhoog vuur. Bak daarin de gesnipperde sjalot in een minuut of drie glazig.

  4. Risotto meebakken

    Zet het vuur iets hoger, en voeg de risotto rijst toe. Bak de risotto rijst een minuut mee. Zodat dat de rijst de olie een beetje kan opnemen.

  5. Bouillon toevoegen

    Voeg telkens een scheut warme bouillon toe en blijf roeren tot de bouillon is opgenomen. Herhaal dit tot de risotto rijst gaar is. Dat is na ongeveer 18 minuten, als de rijst helemaal zacht geworden is (proef een hapje, bijt erop, het moet helemaal zacht zijn). Het kan zijn dat je een klein beetje bouillon overhoudt.

  6. Paddenstoelen bakken

    Ongeveer 10 minuten voor de risotto klaar is bak je alvast de paddenstoelen. Verhit daarvoor nog 2 eetlepels truffelolie in een koekenpan. Bak daarin de paddenstoelenmix in 8 minuten op middelhoog vuur goudbruin.

  7. Parmezaanse kaas erdoor

    Als de risotto gaar is dan schep je de Parmezaanse kaas er doorheen.

  8. Mascarpone, truffeltapenade en rijstazijn toevoegen

    Schep daarna ook de mascarpone, de truffeltapenade en de rijstazijn er doorheen.

  9. Zout en peper toevoegen

    Breng de risotto op smaak met versgemalen zwarte peper en wat zout.

Leg de truffelrisotto op de borden. Verdeel daarover dan de gebakken paddenstoelen.

Trufferisotto met paddenstoelen recept vierkant

Wat eet je bij de risotto?

Wat denk je van eenvoudige maar lekkere rucola met pijnboompitten en wat resterende truffelolie? bijvoorbeeld deze:

Voor de salade:

  • 80 gram rucola
  • 20 gram pijnboompitten (handje)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel truffelolie
  • 1 theelepel rijstazijn
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 theelepel honing

Rooster de pijnboompitten in een pannetje zonder olie tot ze bruin beginnen te worden. Haal de pan dan snel van het vuur.

Klop de olijfolie, de truffelolie, de rijstazijn, de honing en de mosterd tot een dressing. Schep dan de rucolasalade, de dressing en de pijnboompitten door elkaar.

Meer hoofdgerechten

Vind je de truffelrisotto met paddenstoelen lekker? Zoek je nog meer lekkere Italiaanse recepten? Je vindt ze op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen