Heb je wel eens Griekse spanakopita gegeten? Dat zijn van die crispy gebakken filodeeg driehoekjes, gevuld met een heerlijke vulling op basis van vooral spinazie en fèta. Met dit recept kan je die spanakopita driehoekjes nu ook zelf maken.

Traditioneel is spanakopita een Griekse spinazietaart, maar je kan het ook als wat kleinere driehoekjes van filodeeg maken. Dat soort wat kleinere spanakopita is wat je met dit recept kan maken. Zo heb je een soort tapas dat je goed als voorgerecht of als bijgerecht kan serveren.

De basis voor de vulling zijn natuurlijk de spinazie en de fèta kaas. De bosui, de dille en de pijnboompitten die ik er ook in doe zijn wat meer optioneel. Geen nood als je ze niet koopt, maar zelf vind ik ze wel een hele lekkere toevoeging. Vooral de dille geeft er verassend veel extra smaak aan.

Misschien denk je dat het moeilijk is om de gevulde filodeeg driehoekjes te maken, maar dat is zeker niet nodig. In het filmpje dat bij dit recept zit, zie je precies hoe je de vulling maakt en daarna zie je hoe je de filodeeg driehoekjes vouwt.

Ingrediënten

Voor 15 Spanakopita driehoekjes:

  • 400 gram bladspinazie
  • 200 gram feta
  • 10 vellen filodeeg (pak van 225 gram)
  • 2 rode uien
  • 2 eieren
  • 1 salade-ui (of lente-ui)
  • 7 gram verse dille (optioneel)
  • 2 teentjes knoflook
  • 25 gram pijnboompitten (optioneel)
  • 5 eetlepels olijfolie
  • nootmuskaat naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak

Ook nodig:

  • 1 vel bakpapier

Spanakopita driehoekjes recept

In deze film zie je hoe makkelijk dit voorgerecht maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.

Spanakopita maken

Benodigde tijd: 1 uur en 10 minuten

Zo maak je de spanakopita driehoekjes:

  1. Filodeeg ontdooien

    Haal het filodeeg uit de vriezer en laat het ontdooien.

  2. Ingrediënten snijden

    Snij de rode ui in stukjes. Snij de salade-ui in ringen. Snij de dille klein. Was indien nodig de spinazie en snij hem daarna even grof.

  3. Ui en knoflook bakken

    Verhit een wok met daarin twee eetlepels olijfolie. Bak daarin de rode uien ongeveer drie minuten, totdat ze zacht worden. Pers dan de knoflook uit en laat die ook nog een minuut meebakken.

  4. Spinazie laten slinken

    Voeg dan de spinazie toe en laat hem slinken, dat duurt een minuut of zes. Als de spinazie niet allemaal in een keer in de pan past, dan doe je dat beetje bij beetje.

  5. Lente ui en dille erbij

    Voeg tenslotte ook de de lente ui en de dille toe en bak die nog 2 minuten mee.

  6. Vocht eruit halen

    Doe de inhoud van de pan dan in een vergiet. Druk de inhoud nog een beetje aan, zodat alle vocht er echt goed uit is. Laat het spinaziemengsel dan afkoelen terwijl je de rest van de vulling maakt. Het vocht gooi je weg.

  7. Ei loskloppen

    Pak een kom en doe daarin de eieren. Klop de eieren dan los met een vork.

  8. Fèta toevoegen

    Verkruimel de fèta en doe die in de de kom bij het ei.

  9. Vulling afmaken

    Voeg dan de afgekoelde spinazie en de pijnboompitten toe. Schep het geheel goed door elkaar. Breng het dan op smaak met wat nootmuskaat en versgemalen zwarte peper.

  10. Oven voorverwarmen

    Verwarm de oven voor naar 175 graden. Zet ook een bakplaat klaar met daarop een vel bakpapier.

  11. Filodeeg repen maken

    Leg een vel filodeeg op het aanrecht en bestrijk het met behulp van een kwastje met een dun laagje olijfolie. Pak een tweede vel filodeeg en leg dat op het eerste vel. Smeer daar ook weer een dun laagje olijfolie over. Snij er dan in de lengterichting drie lange repen van.

  12. Gevulde driehoekjes maken

    Leg dan een klein beetje van de vulling aan het begin van elke strook. Vouw nu de hoek van de strook over de vulling heen, zodat het een driehoek wordt. Duw de vulling een beetje plat. Vouw nu telkens door, tot je aan het einde komt. Gebruik een beetje olijfolie om de laatste strook te laten vastplakken. Smeer een klein beetje olijfolie op de buitenkant en leg het pakketje dan op de bakplaat. Ga zo door tot het filodeeg op is.

  13. In de oven

    Bak tenslotte de spanakopita driehoekjes in 25 minuten op 175 graden, tot ze mooi goudbruin gekleurd zijn.

Spanakopita driehoekjes recept

Tips

Nog even wat tips voor het maken van de driehoekjes met spinazie en fèta:

  • Filodeeg komt vaak al een klein beetje gescheurd uit de verpakking. Heel erg is dat niet, omdat je toch meerdere lagen over elkaar legt.
  • Leg tussendoor telkens een vochtige theedoek op het overige filodeeg, want het droogt razendsnel uit.
  • Waarschijnlijk hou je wat vulling over. Als je wat meer filodeeg koopt dan kan je de nog wat meer spanakopita maken met het restant.

Meer recepten

Vind je dit recept voor spanakopita leuk? Dan ben je vast ook benieuwd naar de andere recepten op Eetman. Kijk bijvoorbeeld eens naar de pagina met alle vegetarische voorgerechten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen