Hou je ook zo van speculaas? Dan zal je deze speculaasbrokken met pecannoten zeker lekker vinden. Met dit recept maak je ze makkelijk zelf.
Elk jaar rond het sinterklaasfeest liggen ze volop in de winkels: van die lekkere dikke speculaasbrokken. Ik vind ze heerlijk en kan ze het hele jaar wel eten. Gelukkig zijn ze heel makkelijk zelf te bakken. Kijk maar naar het korte lijstje met ingrediënten. Alles mengen, een beetje kneden, uitrollen en het kan de oven in. Dat moet wel lukken toch?
Pecannoten
Koek en noten zijn een hele goede combinatie. Door het deeg van deze speculaasbrokken mengde ik een van mijn favoriete noten: de pecannoot. De beetje zoete smaak van de gebrande noten past perfect bij de speculaas. Een deel van de noten meng ik door het deeg, de rest duw ik in de bovenkant. Gewoon omdat het er zo mooi uitziet 🤩. Wil je een beetje variëren? Probeer ook eens andere noten. Bijvoorbeeld gemengde noten zijn ook erg lekker.
Ingrediënten
Voor 600 gram speculaas:
- 280 gram bloem
- 120 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 150 gram bruine basterdsuiker
- 1 theelepel bakpoeder
- 2 theelepels speculaaskruiden
- 1/3 theelepel zout
- 2 eetlepels water
- 70 gram gebrande pecannoten
Ook nodig:
- 1 vel bakpapier
Speculaasbrokken met pecannoten recept
In deze video zie je hoe makkelijk je deze speculaasbrokken met noten bakt. In het recept onder de video lees je alles nog even stap voor stap na.
Speculaasbrokken met pecannoten bakken
Benodigde tijd: 1 uur en 30 minuten
Zo maak je speculaasbrokken:
- Pecannoten deels bewaren, deels snijden
Bewaar 30 gram van de mooie pecannoten. Snij de resterende 40 gram in grove stukken.
- Droge ingrediënten mengen
Doe 280 gram bloem, 150 gram bruine basterdsuiker, 1 theelepel bakpoeder, 2 theelepels speculaaskruiden en 1/3 theelepel zout in een kom. Meng het door elkaar met een lepel.
- Boter en water erdoor kneden
Voeg 120 gram boter (op kamertemperatuur) en 2 eetlepels water toe. Kneed het tot een mooie deegbol.
- Pecannoten toevoegen
Voeg de 40 gram gesneden pecannoten aan de kom toe. Kneed ook die door het deeg. Laat het deeg dan ongeveer 30 minuten afgedekt rusten.
- Oven voorverwarmen
Verwarm de oven voor naar 170 graden.
- Deeg uitrollen
Leg bakpapier op de bakplaat. Maak een langwerpige rol deeg en leg die op het papier. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 1 centimeter.
- Noten erop
Verdeel de resterende 30 gram noten over het deeg. Duw ze dan een beetje vast in het deeg.
- Bakken
Bak de speculaasbrokken op 170 graden 40 minuten. Haal dan de bakplaat uit de oven. Laat de speculaas volledig afkoelen.
- Breken en bewaren
Breek de speculaas in brokken en bewaar ze in een afgesloten trommel.

Meer bakrecepten
Vind je deze speculaasbrokken met pecannoten lekker? Kijk dan ook eens op de pagina met alle bakrecepten. Bijvoorbeeld voor het recept van ouderwetse zachte pepernoten.