Een van de lekkerste bij- of nagerechten. Een zoet sausje er bij, gemaakt van het kookvocht met port, kaneel en suiker. Ik heb het natuurlijk over stoofperen. Ze liggen weer volop in de winkels en daarom deze keer een lekker recept voor Stoofperen uit de slowcooker. Zo heb je meteen weer een handig recept voor je slowcooker te pakken. Met hun lange kooktijd zijn stoofperen daar heel geschikt voor. Ze worden gaar, maar vallen niet uit elkaar. Precies wat je wilt.

Koken met je slowcooker is lekker relaxed. Als je er een hebt dan wist je dat al. Voor alle anderen zal ik het even toelichten. Mijn slowcooker heeft twee standen: “low” wat 80 graden betekent en “high” wat ook maar 90 graden warm is. Genoeg om langzaam het eten zacht te maken. Het koken is vooral wachten. Intussen kan je makkelijk je huis verlaten. Een paar uur voor je wilt eten, dan doe je alle ingrediënten in de pan. Vlak voor je gaat eten, dan haal je alles er uit. In de tussentijd is hoef je nooit te roeren. Sterker nog, je moet zelfs de verleiding weerstaan om de deksel van de pan te halen. Daar zou hij teveel van afkoelen.

Heb je overigens geen slowcooker of gewoon haast? Dan kan je er ook voor kiezen om de stoofperen in een gewone pan te koken. Zet het vuur niet al te hoog, zodat het maar net kookt. Verder doe je alles hetzelfde. Eén uur later zijn de stoofperen al klaar.

Ingrediënten

Stoofperen voor 4 personen:

  • ongeveer 10 stoofperen (Gieser wildeman)
  • 150 milliliter rode port
  • 80 gram suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • Ongeveer 1 liter heet water

Stoofperen uit de slowcooker recept

Schil net zoveel stoofperen, als je rechtop op de bodem van de slowcooker kan neerzetten. Verwijder ook het kroontje. Zet de stoofperen met het steeltje naar boven rechtop in de slowcooker.

Zet de slow cooker op de lage stand aan, zodat het water niet gaat koken.

Doe de port, de suiker, en het kaneel in de slowcooker. Giet dan het hete water er bij. Net zoveel water, dat de hele vrucht bedekt is. Laat het geheel 4 uur aan staan.

Na vier uur haal je de stoofperen uit de slowcooker. Het vocht giet je in een flinke pan. Zet het vuur hoog en laat het kookvocht indikken tot er ongeveer 200 milliliter van over is.

Doe de peren in een schaal en giet er het ingedikte kookvocht overheen.

Stoofperen uit de slowcooker met port recept

Meer recepten

Vond je de Stoofperen uit de slow cooker met port lekker? Dan zoek je vast wel meer lekkere recepten. Kijk dan bijvoorbeeld eens naar het recept voor Zuurkool met paprika en ananas uit de slowcooker of een van de andere vegetarische bijgerechten op Eetman.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen