Hou je van bloemkool? Deze teriyaki gebakken bloemkool is een gebakken en gekruide variant op de traditionele gekookte bloemkool, maar heeft toch ook nog wel de vertrouwde smaak in zich. Een mooie variatie voor bloemkool fans zoals ik.

Bij ons thuis stond vroeger vaak bloemkool op tafel. Mijn moeder maakte altijd bloemkool met een sausje van maizena. Als er teveel saus was, dan aten ik en mijn zus die met wat suiker erdoor op. Eigenlijk vonden we het sausje nog lekkerder dan de bloemkool, dus zorgde mijn moeder er sowieso voor dat er teveel zou zijn.

Gekookte bloemkool maken we tegenwoordig niet zoveel meer. Maar deze in de oven gebakken en daarna in de wok met teriyakisaus verder gebakken variant op basis van een recept van Anniinaskitchen is erg lekker. Het sausje van crème fraîche is optioneel, maar maakte ik er wel bij.

Ingrediënten

Gebakken bloemkool voor 4 personen:

  • 1 bloemkool
  • 100 gram bloem
  • 1,5 deciliter water
  • 1 theelepel zout
  • 1 teen knoflook
  • 0,5 theelepel peper
  • 1 deciliter teriyakisaus
  • 1 theelepel Sriracha saus

Dipsaus (optioneel)

  • 125 milliliter crème fraîche
  • 3 takjes koriander
  • 4 eetlepels water
  • cayennepeper naar smaak
  • zout naar smaak

Teriyaki gebakken bloemkool recept

In dit filmpje zie je hoe je de teriyaki bloemkool en het optionele dipsausje maakt. De beschrijving in tekst vind je verderop.

Gebakken bloemkool maken

Benodigde tijd: 50 minuten.

Zo maak je teriyaki gebakken bloemkool:

  1. Bloemkool snijden

    Snij de bloemkool in roosjes. Was de roosjes en laat ze dan uitlekken.

  2. Oven voorverwarmen

    Verwarm de oven voor naar 225 graden.

  3. Beslag maken

    Doe het water, de bloem, zout, en peper in een kom. Klop het dan door elkaar tot een dik beslag.

  4. Bakpapier

    Leg een vel bakpapier op de bakplaat.

  5. Beslag op de bloemkool

    Doe de bloemkoolroosjes in de kom met beslag. Schep ze er dan goed doorheen, zodat het beslag goed verdeeld is. Leg de bloemkool dan op het bakpapier.

  6. Bakken

    Bak de bloemkool 12 minuten. Hussel de roosjes dan even om. Bak ze nogmaals 12 minuten tot de bloemkool een beetje bruin wordt.

  7. Wokken

    Doe de bloemkoolroosjes dan in een hete wok. Voeg de teriyakisaus en de srirachasaus toe. Pers de knoflook uit en voeg die ook toe. Bak het geheel nog 10 minuten, terwijl je het regelmatig om blijft scheppen.

De dipsaus maken

Het dipsausje kan je maken terwijl de bloemkool in de oven staat.

Snij de koriander fijn. Meng dan de crème fraîche, de koriander, het water en naar smaak cayennepeper. Breng de dipsaus verder op smaak met wat zout.

Teriyaki gebakken bloemkool recept vierkant

Meer recepten

Vind je de teriyaki bloemkool lekker? Dan ben je vast ook benieuwd naar de andere vergelijkbare recepten op Eetman.nl. Kijk daarvoor eens op de pagina met alle vegetarische bijgerechten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen