Home » Nieuws » Tijd voor een buitenkeuken

Ben je net zo’n kookliefhebber als ik? Met lekkere ingrediënten en genoeg tijd, is koken geen vervelend klusje maar juist lekker ontspannen. Er is alleen één grote uitzondering: binnen koken op een mooie zomerdag. Dat zijn de momenten dat ik denk dat het tijd is voor een goede buitenkeuken!

Zitten je gezin of je gasten lekker met een drankje in de zon, dan is het echt niet leuk om binnen te gaan koken. Buiten koken kan natuurlijk eenvoudig met een kookplaatje op je tuintafel, of je lost het op door te gaan barbecueën. Toch blijft ook dat altijd een beetje klungelen. Veel gerechten kan je zo niet bereiden. Zelfs om een eenvoudige salade te maken, of om even iets gewoon te koken, is een normale keuken toch het meest handig.

Tijd voor een buitenkeuken

De oplossing is eigenlijk heel eenvoudig: maak een goede keuken in je tuin. Zo heb je alles wat je nodig hebt om lekker op je gemak te koken, zonder dat je ervoor naar binnen hoeft. Dat kan tegenwoordig zo luxe als je het maar wilt hebben. Bijvoorbeeld door er ook een ook een koelkast in te laten monteren. Zo staat je rosé of je biertje makkelijk binnen handbereik. Ideaal!

Waar moet je rekening mee houden?

Staat je besluit vast en wil je een buitenkeuken? Het is een aankoop waar je jarenlang gebruik van gaat maken. Denk dus na wat voor jou het meest belangrijk is.

Hoe wil je er gaan koken?

Wil je vooral met de barbecue koken, of zoek je meer een traditioneel fornuis, maar dan buiten? Als je erg twijfelt is een gasbarbecue een goede middenweg. Soms zitten daar ook handige kookzones bij en kan je zowel koken als grillen.

Kan je hem zelf bouwen?

Als je een handige timmerman bent, dan kom je een heel eind door zelf materiaal te kopen en alles zelf te monteren. Heb je daar geen tijd voor, of wil je gewoon zeker weten dat alles perfect bij elkaar past? Dan is een buitenkeuken op maat laten bouwen een slim plan. Dan is een groot deel van het werk al voor je gedaan.

Wel of geen afdak?

Ga je alleen met zonnig weer buiten koken? In principe heb je dan geen afdak boven je buitenkeuken nodig. Dat houdt alleen de zon maar tegen. Toch kan het verstandig zijn om hem onder een veranda te plaatsen. Natuurlijk kost dat wat meer geld. Groot voordeel is dat de keuken dan beter tegen weer en wind beschermt is en dus nog langer mooi blijft. Ook geeft dit je de mogelijkheid om bij minder goed weer buiten barbecue gerechten te bereiden.

Hoe luxe wil je het hebben?

Ik ga er even vanuit dat je geen oneindig budget hebt, dus je moet keuzes maken. Laat je spullen buiten staan? Zo niet, dan heb je geen deurtjes nodig. Is een koelkast of een spoelbak voor jou belangrijk? Op één ding kan je beter niet besparen: de kookapparatuur en genoeg ruimte om te snijden. Het is immers je plan om te gaan koken.

Als ik een wat grotere tuin had zou ik het wel weten. Een fijne veranda, een mooie houten buitenkeuken onder het afdak. De Kamado aan en dan grillen maar. Bijvoorbeeld een van de lekkere vegetarische barbecue recepten van Eetman.nl.

Tijd voor een buitenkeuken 800x800
Buiten eten

Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen