Home » Nieuws » Tips om beter te slapen

Ben jij ook jaloers op mensen die altijd goed slapen? Van die types die hun hoofd op het kussen leggen en meteen in slaap vallen. Helaas zijn dat echt uitzonderingen. Het geldt zeker niet voor mij. Gelukkig heb ik in de loop van de jaren allerlei manieren ontdekt om mijn slaap te verbeteren. Daarom deel ik hier mijn zes beste tips om beter te slapen.

Wist je dat zeker twintig procent van de Nederlanders slaapproblemen heeft? Ze vallen moeilijk in slaap, slapen niet de hele nacht door, of worden te vroeg wakker. Zijn je slaapproblemen echt groot, dan moet je er natuurlijk mee naar de dokter gaan. Maar zelf kan je ook veel doen voor een betere nachtrust.

Tips om beter te slapen

Zoals gezegd komt de slaap voor mij ook niet zo makkelijk. Wil ik in slaap vallen, dan lig ik soms nog te piekeren over het een of ander. Word ik midden in de nacht wakker, dan staat in mijn gedachten ineens het refrein van een of ander irritant lied op repeat. Probeer dan maar weer eens in slaap te vallen. Gelukkig kan ik er tegenwoordig veel beter mee omgaan en kan ik goede tips geven, die mij geholpen hebben.

Tip 1: meet je slaap

Weet je eigenlijk wel echt wat jou uit de slaap houdt? Ik heb veel plezier gehad van app’s die bijhouden hoe goed je echt geslapen hebt. Op dit moment gebruik ik de app Auto Sleep en daarvoor gebruikte lange tijd de app Sleep Cycle, beide voor de iPhone overigens.

In de laatstgenoemde kan je bijhouden wat je overdag deed. Op basis daarvan kan je na een tijdje in de app zien wat het effect op je slaap was. In mijn geval bijvoorbeeld slaap ik blijkbaar slechter als ik ga gamen of eten, kort voor ik ga slapen. Dat doe ik nu dus niet meer.

Tips om beter te slapen - je slaap meten

Tip 2: slaapmiddelen zonder recept

Vind je het te ver gaan om meteen de dokter te bezoeken voor slaapmiddelen? Er zijn veel receptloze slaapmiddelen die je ook goed kunnen helpen. Zelf heb ik bijvoorbeeld altijd valeriaan tabletten in huis. Ik neem ze als ik me om een of andere reden rusteloos voel. Lees een half uurtje en val dan meestal weer goed in slaap.

Tip 3: een notitieblokje helpt je slapen

Het hoeft niet altijd moeilijk te zijn. Een simpel notitieblokje naast je bed helpt al. Krijg je midden in de nacht ineens een briljant idee, schrijf het meteen op. Zo blijf je niet proberen om in gedachten het idee vast te houden tot de volgende dag.

Tips om beter te slapen - notitieblok 1

Tip 4: verduisteringsgordijnen

Zeker in de randstad, waar ik woon, is het altijd best wel licht buiten. Lang leve de kassenbouw! Fijn voor de planten, maar niet best voor je slaapritme. In een volledig donkere kamer slaap je het beste. Koop dus gordijnen die het licht volledig afschermen.

Tip 5: lees een boek

Een boek lezen voor het slapen gaan is niet alleen leuk, het brengt ook je gedachten goed tot rust. Ook als je midden in de nacht wakker wordt is lezen heel nuttig. Je vergeet wat je wakker hield en frustreert je niet aan het wakker liggen. Lees even en doe dan gewoon een tweede slaappoging.

Tips-om-beter-te-slapen-lees-een-boek

Tip 6: drink alleen koffie in de ochtend

Weinig mensen drinken zo graag koffie als ik. De espressomachine is zo ongeveer het eerste apparaat dat hier in huis ‘s ochtends aangezet wordt. Maar de cafeïne waar je zo lekker wakker van wordt, blijft lange tijd in je bloed. Daarom stop ik tussen de middag met koffie drinken. ‘s Avonds drink ik het bijna nooit.

Wat helpt jou slapen?

Dit waren mijn zes tips om beter te slapen. Maar ik ben natuurlijk ook benieuwd naar wat jou het beste helpt. Heb je een goede tip? Klik dan op de reacties knop hier onder en voeg jouw tip toe. Ik ben benieuwd!

Tips om beter te slapen vierkant
Tips om beter te slapen

Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen