Ben je fan van Oostenrijkse Gröstl? Hier vind je mijn vegetarische variant: Tiroler Gröstl met ei en champignons. Lekker en zo gemaakt.
Kom je graag in Oostenrijk? Dan ken je vast wel de bekende Gröstl. Ik vind het altijd weer erg lekker. Je snapt dat ik het ook graag zelf wilde kunnen maken. Maar dan wel een variant zonder vlees natuurlijk. Met een beetje experimenteren kwam ik op dit lekkere recept.
Eigenlijk zijn Gröstl Oostenrijks eten om restjes mee op te maken. Er is daardoor niet één specifiek recept. Nu hebben we hier in huis nooit restjes. De opgroeiende pubers en ikzelf laten weinig van het eten over. Eigenlijk is dat nu een geluk. Zo kan ik mooi zelf mijn eigen vegetarische variatie op het Tiroolse recept maken.
De meest gebruikte ingrediënten van Gröstl zijn gebakken aardappels, ui, stoofvlees en spek. Die laatste twee ga ik natuurlijk niet in mijn recept gebruiken. Ik koos voor gebakken champignons en vegetarische spekreepjes als vervangers. Omdat ook vaak een gebakken ei bovenop de Gröstl wordt geserveerd, mocht dat wat mij betreft ook niet ontbreken. Uiteindelijk vind ik het resultaat zeker zo lekker als het origineel.
Serveer de Gröstl bijvoorbeeld samen met salade, gebakken bladspinazie of witte bonen in tomatensaus.
Ingrediënten
Gröstl met ei voor 4 personen:
- 600 gram vastkokende aardappels
- 1 middelgrote ui
- 125 gram kastanje champignons
- 40 gram roomboter
- 150 gram vegetarische spekreepjes
- 2 tenen knoflook
- 10 stengels bieslook
- 4 eieren
- zout naar smaak
Tiroler Gröstl met ei en champignons recept
In deze film zie je hoe je dit Oostenrijkse gerecht maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.
Gröstl met ei en champignons recept
Benodigde tijd: 40 minuten
Zo maak je Tiroler Gröstl:
- Aardappels koken
Schil de aardappels en snij grote aardappels iets kleiner. Zet ze in een pan met koud water op het vuur. Voeg een snufje zout toe. Wacht to het water kookt en laat de aardappels daarna nog 12 minuten koken. Giet dan het water af en laat de aardappels even afkoelen.
- Ui en champignons snijden
Terwijl de aardappels afkoelen kan je de ui en de champignons snijden. Snij de ui in stukjes. Borstel de champignons schoon en snij ze in plakken. Zet ze even samen apart.
- Bieslook snijden
Snij de bieslook in kleine stukjes.
- Aardappels snijden
Zodra de aardappels voldoende afgekoeld om ze beet te kunnen pakken, snij je ze in plakken.
- Champignons, ui en knoflook bakken
Doe ongeveer 30 gram roomboter in een grote bakpan en bak de champignons en de ui op middelhoog vuur ongeveer 3 minuten, tot ze zacht worden. Pers dan de knoflook uit en bak die ook nog 1 minuut mee.
- Vegetarisch spek en aardappels meebakken
Voeg dan de vegetarische spekreepjes en de aardappels toe. Bak ze ongeveer 9 minuten mee tot de aardappels bruin gaan worden. Voeg eventueel tussendoor wat extra boter toe als het geheel te droog wordt.
- Eieren bakken
Doe intussen ongeveer 10 gram roomboter in een pan en bak daarin de eieren met hele dooier.
- Op smaak maken
Maak de Gröstl op smaak met wat zout. Schep ook de bieslook erdoor.
- Serveren
Verdeel de Tiroler Gröstl over de borden en leg op elk bord een gebakken ei.

Meer recepten
Vind je deze vegetarische Tiroler Gröstl lekker? Dan ben je vast ook benieuwd naar de andere recepten op Eetman. Kijk bijvoorbeeld eens op de pagina met alle hoofdgerechten.