Is het al borreltijd? Tijd om lekkere toast met tomaten tapenade op tafel te zetten! Deze tomaten tapenade maken is gelukkig een makkelijk klusje. Met dit recept ben je al in tien minuten klaar.
Niks zo leuk als met lekkere snacks op tafel de dag relaxed afsluiten. Een lekker drankje, goed gezelschap erbij, muziek aan. Zo heb ik het graag.
Eén van mijn favoriete snacks is stokbrood met tomaten tapenade. Het kan natuurlijk uit een potje, maar zelfgemaakte tapenade is minstens even lekker.
Overigens kan je nog wel meer met de tapenade. Meng het door de pasta en je hebt er een heerlijk avondmaal aan. Dat is weer eens wat anders dan je standaard pasta Bolognese.
Ingrediënten
Voor ongeveer 200 gram tapenade:
- 2 eetlepels pijnboompitten (15 gram)
- 10 basilicum blaadjes
- 2 tenen knoflook
- 30 gram Parmezaanse kaas
- 0,5 kleine ui (30 gram)
- 35 gram tomatenpuree
- 90 gram zongedroogde tomaten (half potje van 300 gram)
- 2 eetlepels olie van de tomaten
- 10 Kalamata olijven zonder pit
- 1 eetlepel limoensap
- peper naar smaak
- zout naar smaak
Ook nodig
- Staafmixer of blender
Tomaten tapenade maken
In deze film zie je hoe makkelijk je zelf tomaten tapenade maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.
Tomaten tapenade recept
Benodigde tijd: 10 minuten
Zo maak je tomaten tapenade:
- Pijnboompitten roosteren
Zet een bakpan, zonder boter op middelhoog vuur. Doe er 2 eetlepels pijnboompitten in. Schud de pan regelmatig. Stop als de pitten donkere plekjes krijgen. Doe de pitten dan in de kan van de staafmixer.
- Basilicum, knoflook, kaas, ui en tomatenpuree erbij
Voeg, 10 basilicum blaadjes, 2 tenen knoflook, 30 gram Parmezaanse kaas, 30 gram ui en
35 gram tomatenpuree toe. - Zongedroogde tomaten en wat olie erbij
Haal met een vork 90 gram zongedroogde tomaten uit een potje. Doe ze in de kan. Voeg dan ook 2 eetlepels olie uit het potje toe. - Kalamata olijven toevoegen
Laat 10 Kalamata olijven uitlekken en doe ze dan bij de andere ingrediënten.
- Limoensap erbij
Pers 0,5 limoen uit. Doe 1 eetlepel van het limoensap in de kan.
- Fijnmalen
Pak de staafmixer en maal alle ingrediënten fijn. Mix niet te lang, er mogen best nog wat hele stukjes te zien blijven.
- Proeven en op smaak maken
Proef de tapenade. Meng er naar smaak nog wat zout of versgemalen zwarte peper doorheen. Of voeg naar wens nog wat limoensap of olie toe.
Serveer de tomaten tapenade met toast, of stokbrood. Of meng hem door de pasta. Eet smakelijk!

Variatietips
Je hoeft je natuurlijk niet perfect aan dit tapenade recept te houden. Varieer gerust met de ingrediënten. Zolang je de zongedroogde tomaten maar niet weglaat zou ik zeggen. Dit zijn bijvoorbeeld wat variaties die je eens kan proberen:
- Verwissel de ui, of de olijven door kappertjes
- Gebruik olijfolie in plaats van de olie van de tomaten
- Vervang het limoensap door witte wijnazijn, citroensap, of witte balsamicoazijn
Heb je zelf een leuke tip voor me, zet hem dan in de reacties!
Meer recepten
Vind je dit tomaten tapenade recept lekker? Ben je op zoek naar meer snackjes voor je borrel? Je vindt vast nog meer lekkers op de pagina met alle snacks en gebak.