Home » Nieuws » Voedingssupplementen. Niet alleen voor topsporters!

Ben jij een enthousiaste sporter? Bij gezond sporten hoort ook gezonde voeding. Je lichaam moet immers wel herstellen van al die inspanning. Alleen dan zal je de gewenste gezondheidswinst halen. Maar ook als je geen topsporter bent, kan je bepaalde voedingstoffen, vitaminen of mineralen tekort komen. Met het koken van goede uitgebalanceerde maaltijden kom je een heel eind. Maar vitamines en andere voedingssupplementen kunnen ook een rol in spelen om tekorten te voorkomen. Gemak dient de mens immers. Meer daarover lees je hier verderop. Wil je zelf het gemak van supplementen uitproberen. Gebruik dan deze link en ontvang een Body en Fit kortingscode. Want iedereen houdt van korting toch?

Sporten en bewegen

Zo ongeveer tien miljoen Nederlanders tussen de 5 en 80 jaar doen aan sport. De gemiddelde sporter sport 9 keer per maand. Ik vind dat waanzinnig goede cijfers. Gelukkig maar, want sporten is wel nodig in onze westerse samenleving. We brengen een groot deel van de dag zittend door en eten vaak toch teveel calorieën.

Zelf sport ik ook graag. Twee keer per week ga ik hardlopen. Geen enorme afstanden, maar gewoon op een niet al te hoog tempo. In totaal ren ik ongeveer 9 kilometer. Perfect voor een goede gezondheid. Maar ook probeer ik overdag zo veel mogelijk te bewegen. Ik kies voor de fiets, de trap of ga wandelend de boodschappen doen. Alle kleine beetjes helpen. Zo blijf ik fit om in de zomer lange afstanden in de bergen te gaan wandelen en om in de winter mooie skitochten te maken.

Voedingssupplementen - waterpolo Uitgelicht

Voedingssupplementen

De basis voor gezond eten is en blijft natuurlijk gewoon gezond eten. Voldoende groenten, fruit en vezels. Maar ook niet te vet, weinig suiker en zout. Eigenlijk zijn dat gewoon de algemene adviezen van het voedingscentrum. Twijfel je of je genoeg voedingsstoffen binnen krijgt? Dan moeten die adviezen ook het eerste zijn waar je aan denkt om gezonder te eten.

Toch kunnen voedingssupplementen een ook een goede aanvulling op je eten zijn. Sport je heel veel, of je bent al wat ouder, of je eet om een of andere reden wat minder gevarieerd dan normaal? Je kan om dat te compenseren ook supplementen gebruiken. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • Eiwitten – Toen in nog jong was deed ik echt heel veel aan sport. Dat was ook de tijd waarin we yoghurt met extra toegevoegde eiwitten aten. De extra eiwitten hielpen bij de spieropbouw.
  • Vitamine D – Je lichaam kan deze vitamine zelf uit zonlicht maken. Toch zijn er genoeg mensen die er een tekort aan hebben. Bijvoorbeeld hele jonge kinderen, mensen met een getinte huid, zwangeren of juist ouderen.
  • Vitamine B12 – Specifiek voor de lezers van dit vegetarische food-blog is vitamine B12 interessant. Het komt voor in dierlijke producten. Dat is natuurlijk meer dan vlees. Ook eieren, melk en melkproducten bevatten vitamine B12. Eet je vegetarisch of zelfs vegan, dan is extra B12 een aanrader.

Zelf eet ik elke dag een multivitamine pil, gewoon voor de zekerheid. Of ik specifieke tekorten heb, dat weet ik niet, maar zo weet ik zeker dat die gecompenseerd worden. Dat vind ik een geruststellende gedachte.

Voedingssupplementen - fietsen vierkant 800x800

Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen