Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Dat is een echt Hollands spreekwoord. Toch moet ik toegeven: er zit wel wat in. Ik vind een gewone vanille cake, met alleen de meest basis ingrediënten ook echt de meest lekkere. Gelukkig is zo’n cake heel makkelijk te bakken met dit recept.
Eigenlijk is dit blog gewoon mijn receptenboekje. Hier staat van alles dat ik graag kook of bak. Vroeger gebruikte ik daarvoor een schriftje. Daarin zette ik alles dat ik een keer gemaakt had en lekker vond. Best handig, maar niet makkelijk om er iets in te vinden.
Verder heb ik ook een hele stapel kookboeken in de kast staan, met een enorm aantal recepten. Maar dat gezoek daarin voordat je het juiste boek terug hebt gevonden. Wat een gedoe. Dan is je eigen blog met daarin een zoekveld toch ook gewoon veel makkelijker!
Mijn lievelingscake
In dit geval schrijf ik dus maar eens het meest simpele cake recept op dat ik ken en ook al heel vaak gemaakt heb. Ik noem het maar “vanille cake”. De basis voor heel veel cake recepten. Niks bijzonders, zelfs geen chocolade. Gewoon een cake met bloem, suiker, roomboter, ei, bloem en een beetje vanillesuiker. Een beetje een stevige cake, zoals ik hem het liefste eet.
Ingrediënten
Voor één vanille cake:
- 200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- Een beetje boter om de vorm mee in te vetten
- 200 gram suiker
- 200 gram bloem
- Een beetje bloem om de vorm te bestuiven
- mespuntje zout
- 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
- 4 eieren
Ook nodig:
- Mixer met deeghaken
Vanille cake recept
In deze video zie je hoe je de vanille cake bakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.
Vanille cake maken
Benodigde tijd: 1 uur en 30 minuten.
Zo maak je deze vanille cake:
- Doe boter en bloem op de vorm
Boter een cakevorm in en strooi er dan wat bloem in. Schud de vorm, tot er overal bloem op zit. Gooi het teveel aan bloem weg.
- Boter, suiker, zout en vanillesuiker mixen
Doe 200 gram roomboter, 200 gram suiker, een mespuntje zout en 1 zakje vanillesuiker in een kom en klop dan alles met een mixer goed door elkaar.
- Eieren erbij mixen
Voeg een-voor-een 4 eieren toe terwijl je het cakebeslag mixt. Gebruik daarvoor de deeghaken van je mixer. Doe er pas een nieuw ei bij als het vorige helemaal is opgenomen.
- Bloem toevoegen
Doe door een zeef beetje bij beetje 200 gram bloem bij het cakebeslag, Schep telkens met een spatel alles goed door elkaar.
- Doe het beslag in de vorm
Schep het beslag dan in de cakevorm en strijk de bovenkant glad.
- Vanille cake bakken
Je hoeft de oven niet voor te verwarmen. Zet de cake in de oven en zet de oven op 150 graden (heteluchtoven). Bak de cake in ongeveer 70 minuten tot hij lichtbruin is.
- Controleer of de cake klaar is
Prik met een satéprikker in de cake en haal die er weer uit. Als en geen beslag aan blijft plakken, dan is de vanillecake is klaar.
- Afkoelen
Laat de cake 10 minuten in de cakevorm afkoelen. Schud hem dan uit de vorm en laat hem verder afkoelen op een rooster.

Meer recepten
Vind je dit recept voor een ouderwetse vanille cake lekker? Dan ben je vast ook wel benieuwd naar de andere vegetarische recepten op eetman.nl. Kijk bijvoorbeeld eens op de pagina met alle recepten voor snacks en gebak.