Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Dat is natuurlijk een echt Hollands spreekwoord. Toch moet ik toegeven: er zit wel wat in. Ik vind een gewone vanille cake, met alleen de meest basis ingrediënten ook echt de meest lekkere.

Eigenlijk is dit blog gewoon mijn receptenboekje. Hier staat van alles dat ik graag kook of bak. Vroeger gebruikte ik daarvoor een schriftje. Daarin zette ik alles dat ik een keer gemaakt had en lekker vond. Best handig, maar niet makkelijk om er iets in te vinden.

Verder heb ik ook een hele stapel kookboeken in de kast staan, met een enorm aantal recepten. Maar dat gezoek daarin voordat je het juiste boek terug hebt gevonden. Wat een gedoe. Dan is je eigen blog met daarin een zoekveld toch ook gewoon veel makkelijker!

Mijn lievelingscake

In dit geval schrijf ik dus maar eens het meest simpele cake recept op dat ik ken en ook al heel vaak gemaakt heb. Ik noem het maar “vanille cake”. De basis voor heel veel cake recepten. Niks bijzonders, zelfs geen chocolade. Gewoon een cake met bloem, suiker, roomboter, ei, bloem en een beetje vanillesuiker. Een beetje een stevige cake, zoals ik hem het liefste eet.

Vanille cake recept

Vanille cake maken jan 2021 vierkant

Ingrediënten

Voor één vanille cake:

  • 200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • Een beetje boter om de vorm mee in te vetten
  • 200 gram suiker
  • 200 gram bloem
  • Een beetje bloem om de vorm te bestuiven
  • mespuntje zout
  • 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
  • 4 eieren

Ook nodig:

Vanille cake maken

In deze video zie je hoe je de vanille cake bakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.

Benodigde tijd: 1 uur en 30 minuten.

Zo maak je deze vanille cake:

  1. Doe boter en bloem op de vorm

    Boter een cakevorm in en strooi er dam wat bloem in. Schud de vorm, tot er overal bloem op zit. Gooi het teveel aan bloem weg.

  2. Boter, suiker, zout en vanillesuiker mixen

    Doe de roomboter, de suiker, het zout en de vanillesuiker in een kom en klop dan alles met een mixer goed door elkaar.

  3. Eieren erbij mixen

    Voeg een voor een de eieren toe terwijl je het cakebeslag mixt. Gebruik daarvoor de deeghaken van je mixer. Doe er pas een nieuw ei bij als het vorige helemaal is opgenomen.

  4. Bloem toevoegen

    Doe door een zeef beetje bij beetje de bloem bij het cakebeslag, Schep telkens met een spatel alles goed door elkaar.

  5. Doe het beslag in de vorm

    Schep het beslag dan in de cakevorm en strijk de bovenkant glad.

  6. Vanille cake bakken

    Je hoeft de oven niet voor te verwarmen. Zet de cake in de oven en zet de oven op 150 graden (heteluchtoven). Bak de cake in ongeveer 70 minuten tot hij lichtbruin is.

  7. Controleer of de cake klaar is

    De vanillecake is klaar als je er een satéprikker in steek en geen beslag aan blijft plakken, als je hem er uit haalt.

  8. Afkoelen

    Laat de cake 10 minuten in de cakevorm afkoelen. Schud hem dan uit de vorm en laat hem verder afkoelen op een rooster.

Meer recepten

Vind je dit recept voor een ouderwetse vanille cake lekker? Dan ben je vast ook wel benieuwd naar de andere vegetarische recepten op eetman.nl. Kijk bijvoorbeeld eens op de pagina met alle recepten voor snacks en gebak.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen