Home » Nieuws » Food foto op canvas

Wil je een grote zelfgemaakte foto aan de wand? Ik ging aan de slag voor mijn eigen food foto op canvas. Dit blog is de ‘behind the scenes’.

Eén van de leuke dingen aan het maken van een food blog is het maken van foto’s. Elk jaar maak ik letterlijk duizenden foto’s. Steeds op zoek naar die ene perfecte foto. Voor BesteCanvas.nl ging ik daarom aan de slag. Het doel: een perfecte food foto op canvas.

Is de foto het belangrijkste?

Zijn goede recepten het belangrijkste voor een food blog? Je zou het wel denken. Als het eten niet lekker is, dan komt er al snel niemand meer op je blog terug. Het eten moet dus goed zijn.

Toch denk ik dat de foto even belangrijk is. Zonder mooie foto klikt niemand op je recept. De foto is al beoordeeld nog voordat de naam van het gerecht gelezen is.

Food foto op canvas

Uitzonderingen daargelaten zijn food foto’s eigenlijk kleine stillevens. Daarom ging ik dus aan de slag voor een nieuw stilleven met als doel een mooie foto op canvas.

Food foto op canvas 800x800

The making of

Meestal denk ik vooraf wel na of een gerecht een beetje fotogeniek is. Kleurrijk eten met wat structuur van zichzelf komt vaak het mooiste over. Zo niet dan zoek ik er iets bij dat een beetje contrasteert. Een kleurig bijgerecht bijvoorbeeld. Of mooi servies.

Wat ook helpt is om hulp te vragen. Iemand die het eten vasthoudt, of snijdt. Vaste prik zijn ook mijn bezoekjes aan de kringloopwinkel. Ik heb niet veel nodig, maar gewoon een leuk bord, mes, glas of zoiets.

Deze keer begon ik met een vraag voor een ander artikel. Daarvoor moest een ‘paars recept’ bedacht worden. Ook voor een foto aan de muur leek me dat mooi. Een smoothie, glaswerk, fruit. Dat kon weleens een mooi stilleven worden.

Stap 1 – Licht

Over het maken van de smoothie valt niet veel te vertellen. Daarvoor kan je het artikel met het recept gewoon lezen. Voor het maken van de foto heb ik een vaste aanpak.

Licht is het meest belangrijk voor een foto. Net als veel fotografen heb ik de voorkeur voor daglicht. Liefst van opzij, op een bewolkte dag en niet teveel. Je snapt: dat is niet altijd mogelijk, zeker niet hartje zomer en ook midden in de winter is het licht lastig.

Second best is mijn vaste fotohoek. Die heb ik voorzien van lampen die mooi natuurlijk licht geven. Aangevuld met een echte fotolamp komt het dan ook meestal goed. Probeer in ieder geval te voorkomen dat je camera de flitser gebruikt. Dat geeft al snel lelijke scherpe schaduwen.

Stap 2 – Camera

Het liefste gebruik ik mijn spiegelreflex camera. Ik zet hem meestal in de macro stand. Die geeft veel vervaging aan delen van de foto die niet in focus hoeven te zijn. Daardoor ligt de nadruk meer op het gerecht zelf.

Uitzondering zijn foto’s waar je juist een actie wilt bevriezen. Bijvoorbeeld een foto van saus die over het eten heen geschept wordt. Dan is een korte sluitertijd, of de sportstand beter.

Stap 3 – Actie!

Ik scheef al dat ik duizenden foto’s maak. Dat komt omdat je zelden in één keer de mooiste foto hebt. Ik maak de foto’s uit verschillende hoeken, wissel alles tussendoor van plek. Zet er iets bij of verwijder het juist. Zo eindig je met flink wat foto’s en kan je de mooiste uitkiezen.

Food foto op canvas 950x500

Het resultaat

Ik ben erg tevreden met de uiteindelijke foto. Hij was klaar om op canvas af te laten drukken. In de webshop koos ik uiteindelijk voor een afdruk op acrylglas. Dat glanzende materiaal past nog beter bij deze foto en al het glaswerk daarop.

Meer food foto tips

Heb je interesse in het maken van foto’s? In een ander artikel heb geschreven over het maken van food foto’s met je telefoon. Ook vind je daar meer over wat goede belichting is.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen