Home » Nieuws » Vivera plantaardige kipstukcjes test

In deze Vivera plantaardige kipstukcjes test probeerde ik de vegetarische kipstukjes uit samen met een Thaise groene curry. Wil je weten wat ik er van vond?

Afgelopen week kocht ik in de supermarkt de Vivera vegetarische kipstukjes. Of eigenlijk: de vegan kipstukjes, want ze zijn 100% plantaardig. Ik wilde ze een keer goed uit kunnen testen. Ik zal je alvast verklappen dat ik er heel tevreden over was, maar dat lees je verder hieronder.

Terwijl ik in de supermarkt rond keek, verbaasde ik me er over dat normale kip eigenlijk veel goedkoper is dan vegetarische kip. Vooral omdat ik op milieucentraal.nl las, dat voor 1 kilo kip, twee kilo plantaardig voer nodig is. Dan zouden vegetarische kipstukjes toch eigenlijk de helft van kip moeten kosten? Dan zouden mensen ze pas massaal gaan kopen!

Wat me nog even van het hart moet voor de test start. Die namen: “Vivera kipstukcjes”, “Vegetarische slager kipstuckjes”. Ck? Kc? Wat is het toch jammer dat de makers wanhopig de schijn moeten vermijden dat het normale kip is. Dat is toch wel duidelijk als je leest dat het plantaardig is? We zijn toch niet gek hier in Nederland?

Vivera plantaardige kipstukcjes test

Meteen even een kleine disclaimer: deze test is natuurlijk geen groots wetenschappelijk onderzoek. Mijn gezin en ik hebben de vegetarische kipstukjes uitgeprobeerd. Eerst los en ongekruid, meteen nadat ze gebakken waren. Dat is het meest objectieve vergelijk. Maar daarna profden we ze in combinatie met een Thaise groene curry. Vooral omdat je normaal ook meestal de kip in een gerecht zou verwerken. Dat vind ik zelf het meest realistische vergelijk.

Wat is het?

De Vivera plantaardige kipstukcjes zijn een 100% plantaardige vleesvervanger op basis van soja-eiwit. Eén bakje van 175 gram kost ongeveer €2,20. Minder duur dan de Kipstuckjes van de Vegetarische slager. Die zal ik binnenkort ook een uitproberen, om te kijken of ze de meerprijs waard zijn.

Om de vegetarische kipstukjes te bereiden, moet je ze circa 4 minuten op middelhoog vuur bakken. Lekker makkelijk dus.

Wat vond ik er van?

Vooraf zien de Vivera plantaardige kipstukcjes er best wel echt als kip uit. Hooguit een beetje grover van structuur en wat minder glimmend.

Bij kippenvlees ben ik altijd erg op mijn hoede dat je extreem hygiënisch moet werken en dat je het extra goed moet bakken. Je leest vaak over bacteriën op kippenvlees. In die zin vond ik het wel een fijn idee zo’n vegetarische kip. Sta je tenminste niet de hele tijd je handen te wassen.

Ik deed bij het bakken wat meer zonnebloemolie dan wat ik normaal zou doen. Ook zette ik de temperatuur wat lager, omdat ik dacht dat het wat eerder zou aanbakken. Ik husselde het allemaal net wat vaker door elkaar. Op die manier verliep het bakken probleemloos.

Eenmaal gebakken vond ik het nog meer op kip lijken. De kleur wordt echt net zo mooi lichtbruin. Precies zoals ik hoopte. Eenmaal verwerkt in de Thaise groene curry, was het verschil qua uiterlijk echt bijna niet meer zichtbaar. Prima dus.

Hoe smaakt het?

En dan nu de belangrijkste vraag: was het ook lekker? Ten eerste proefden we de ongekruide vegetarische kipstukjes. Er zat niet heel veel smaak aan, net als normale kip. Maar het smaakte wel een klein beetje anders. Ik zou het toch niet snel los en ongekruid gaan eten, maar dat is ook niet wat je met normale kip doet.

De Thaise groene curry waar ik de Vivera plantaardige kipstukcjes in verwerkte is een echte pittige curry met ui, sperziebonen, rode paprika, groene curry, kruidenmengsel en kokosmelk. Eenmaal daarin verwerkt was het verschil met gewone kip bijna niet meer te maken. Een heel goed resultaat naar mijn mening.

Conclusie

Mijn conclusie van de Vivera plantaardige kipstukcjes test: ik vond deze vegetarische kip een prima alternatief voor normale kip, zeker voor in gerechten waar de kip niet de hoofdrol in heeft. Dus in een lekker kruidig gerecht kan je ze met gemak verwerken en dat zal ik ook zeker vaker gaan doen.

Vivera plantaardige kipstukcjes test

Meer vleesvervangers getest

Vond je de Vivera plantaardige kipstukcjes test interessant? Dan ben je vast benieuwd naar de andere vleesvervangers die we uitgeprobeerd hebben. Kijk dan even op de nieuws pagina van Eetman.nl waar je ze allemaal kunt vinden.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen