Zie je dat mooie brood op de foto? Het zal je verbazen maar zo’n witbrood bakken is helemaal niet moeilijk. Zeker niet met dit makkelijke en duidelijke recept. Wat je nodig hebt zijn alleen bloem, gist, zout, water, zonnebloemolie en natuurlijk een mooie gietijzeren pan met deksel. Klinkt goed toch?
Naar het receptWitbrood bakken in een gietijzeren pan
Sinds ik een cursus bij de broodbakschool heb gevolgd, bak ik mijn broden meestal in een grote gietijzeren pan. Mijn ervaring is dat je broden er veel lekkerder van worden. Zacht van binnen en met een mooie knapperige korst. Ik kan het je echt aanraden.
De traditionele Dutch oven is een gietijzeren pan die je in het vuur kan zetten en waar je zelfs op het deksel gloeiende kolen kan leggen. Maak je geen zorgen, dat is voor dit witbrood recept niet nodig. De pan met het deeg erin zet je in een gewone oven. Heel simpel, dus dit kan je gewoon thuis doen.
Door eerst te bakken met de deksel op de pan blijft er meer vocht in het brood en kan het beter rijzen. Het laatste deel van het bakken doe je zonder deksel. Dat geeft dan het lekkere korstje.
Wat heb je nodig om in een Dutch oven te bakken?
Een oven zal je hebben, maar daarnaast zijn er nog wat meer spullen in een Dutch oven brood te bakken. Niet alles moet je per se hebben, in dat geval heb ik een alternatief erbij gezet.
- Rijsmandje – Dit is een rotan mandje waarin je het deeg bij de eindrijs legt. Mijn rijsmandje kocht ik bij Xenos, voor €10. Alternatief is een kom met een theedoek erin.
- Dutch oven of gietijzeren pan – Helaas een wat duurdere aanschaf, maar wel een die veel verschil maakt. Let op dat de pan en de deksel in een oven van 230 graden mogen en passen. Ik kocht een geëmailleerde pan met 26 cm diameter. Die kostte ongeveer €60. Een echte Dutch oven is niet geëmailleerd, maar dat maakt voor brood bakken niet uit.Alternatief is een bakblik of cakevorm, maar dat levert wel een minder mooi resultaat.
- Siliconen bakmat – Met een bakmat kan je het deeg makkelijk in en uit de pan tillen. Als alternatief kan je keukenpapier in de vorm van een bakmat knippen. Dat is prima voor de eerste keren dat je brood gaat bakken. Hier kan je een bakmat voor €7 kopen.
- Scherp mes – Om het brood in te snijden heb je een scherp mesje nodig. Ideaal zijn speciale deegmesjes. Als je net gaat bakken kan je ook een nieuw aardappelmesje gebruiken.
- Digitale weegschaal – Bakken is een precies klusje, je moet alles nauwkeurig meten. Er is geen alternatief, ik kocht een weegschaal van KitchenBrothers voor €21.

Goede tarwebloem
Zoals je op de foto misschien ziet is mijn ‘wiitbrood’ niet helemaal wit. De reden is dat ik bij de lokale molen tarwebloem koop waar ook een beetje gries zit. Dat zijn de vliesjes van het graan. Ze maken de bloem net iets smaakvoller. Ook met gewone bloem kan je dit brood prima bakken. Let wel op het eiwitgehalte, liefst is dat 12% of meer. De meeste bloem in de supermarkt heeft 11% eiwit. Geen nood: je brood gaat ook daarmee zeker lekker worden.
Meer broodrecepten
Vind je dit witbrood uit de Dutch oven lekker en hou je van brood bakken? Kijk dan ook eens naar de andere broodrecepten op Eetman.nl. Bijvoorbeeld dit wit melkbrood uit de Airfryer. Dat is ook heerlijk, bijvoorbeeld met lekkere roomboter en pure hagelslag.
