5.0 van 2 stem
Home » Bakken » Brood » Witbrood bakken in de Dutch oven

Zie je dat mooie brood op de foto? Het zal je verbazen maar zo’n witbrood bakken is helemaal niet moeilijk. Zeker niet met dit makkelijke en duidelijke recept. Wat je nodig hebt zijn alleen bloem, gist, zout, water, zonnebloemolie en natuurlijk een mooie gietijzeren pan met deksel. Klinkt goed toch?

Naar het recept

Witbrood bakken in een gietijzeren pan

Sinds ik een cursus bij de broodbakschool heb gevolgd, bak ik mijn broden meestal in een grote gietijzeren pan. Mijn ervaring is dat je broden er veel lekkerder van worden. Zacht van binnen en met een mooie knapperige korst. Ik kan het je echt aanraden.

De traditionele Dutch oven is een gietijzeren pan die je in het vuur kan zetten en waar je zelfs op het deksel gloeiende kolen kan leggen. Maak je geen zorgen, dat is voor dit witbrood recept niet nodig. De pan met het deeg erin zet je in een gewone oven. Heel simpel, dus dit kan je gewoon thuis doen.

Door eerst te bakken met de deksel op de pan blijft er meer vocht in het brood en kan het beter rijzen. Het laatste deel van het bakken doe je zonder deksel. Dat geeft dan het lekkere korstje.

Wat heb je nodig om in een Dutch oven te bakken?

Een oven zal je hebben, maar daarnaast zijn er nog wat meer spullen in een Dutch oven brood te bakken. Niet alles moet je per se hebben, in dat geval heb ik een alternatief erbij gezet.

  • Rijsmandje – Dit is een rotan mandje waarin je het deeg bij de eindrijs legt. Mijn rijsmandje kocht ik bij Xenos, voor €10. Alternatief is een kom met een theedoek erin.
  • Dutch oven of gietijzeren pan – Helaas een wat duurdere aanschaf, maar wel een die veel verschil maakt. Let op dat de pan en de deksel in een oven van 230 graden mogen en passen. Ik kocht een geëmailleerde pan met 26 cm diameter. Die kostte ongeveer €60. Een echte Dutch oven is niet geëmailleerd, maar dat maakt voor brood bakken niet uit.Alternatief is een bakblik of cakevorm, maar dat levert wel een minder mooi resultaat.
  • Siliconen bakmat – Met een bakmat kan je het deeg makkelijk in en uit de pan tillen. Als alternatief kan je keukenpapier in de vorm van een bakmat knippen. Dat is prima voor de eerste keren dat je brood gaat bakken. Hier kan je een bakmat voor €7 kopen.
  • Scherp mes – Om het brood in te snijden heb je een scherp mesje nodig. Ideaal zijn speciale deegmesjes. Als je net gaat bakken kan je ook een nieuw aardappelmesje gebruiken.
  • Digitale weegschaal – Bakken is een precies klusje, je moet alles nauwkeurig meten. Er is geen alternatief, ik kocht een weegschaal van KitchenBrothers voor €21.
Witbrood bakken in de Dutch oven - pan - vierkant
Witbrood in de gietijzeren pan

Goede tarwebloem

Zoals je op de foto misschien ziet is mijn ‘wiitbrood’ niet helemaal wit. De reden is dat ik bij de lokale molen tarwebloem koop waar ook een beetje gries zit. Dat zijn de vliesjes van het graan. Ze maken de bloem net iets smaakvoller. Ook met gewone bloem kan je dit brood prima bakken. Let wel op het eiwitgehalte, liefst is dat 12% of meer. De meeste bloem in de supermarkt heeft 11% eiwit. Geen nood: je brood gaat ook daarmee zeker lekker worden.

Witbrood bakken in de Dutch oven

5.0 van 2 stem
Course: Bakken, Brood, Recepten
Porties

1

brood
Totale tijd

3

uren 

Zie je dat mooie brood op de foto? Zo’n witbrood bakken in de Dutch oven is helemaal niet moeilijk. Zeker niet met dit duidelijke recept.

Ingrediënten

  • 450 gram tarwebloem

  • 1 zakje droge gist (7 gram)

  • 8 gram zout

  • 285 milliliter water

  • 15 gram zonnebloemolie of olijfolie

  • Ook nodig
  • gietijzeren pan (26 cm diameter)

  • rijsmandje

  • siliconen bakmat (of keukenpapier)

Recept

  • Bloem, gist, zout, water en olie mengen
    Doe 450 gram tarwebloem, 1 zakje droge gist, 8 gram zout, 285 milliliter water en 15 gram zonnebloemolie in een kom. Meng het met een vork door elkaar.
  • 15 minuten kneden
    Leg het deeg op een schoon aanrecht om het te kneden. Rek het deeg met je handpalm uit, vouw het dubbel en draai het een kwart slag. Hou dat 15 minuten vol. Hier is een kort instructiefilmpje waar je ziet wat ik bedoel.
  • Maak een bol van het deeg
    Rek telkens een andere punt van het deeg uit en vouw die weer over het deeg terug. Stop als het deeg niet meer goed rekt en je deeg een mooie bol is.
  • 60 minuten laten rijzen
    Vet een kom in met wat zonnebloemolie. Leg het deeg met de mooie kant naar beneden in de kom. Dek de kom af met een deksel of een badmuts. Laat het 60 minuten rijzen.
  • Rijsmandje en aanrecht met bloem bestrooien
    Bestrooi je rijsmandje met een dun laagje bloem. Strooi ook een dun laagje bloem op het aanrecht.
  • Nogmaals het deeg opbollen
    Leg het deeg uit de kom op het aanrecht. Rek weer telkens een andere punt van het deeg uit en vouw die weer over het deeg terug. Stop weer als het deeg niet meer goed rekt.
  • 60 minuten rijzen in het mandje
    Leg het deel met de mooie onderkant naar beneden in het rijsmandje. Dek het mandje af met een deksel en laat het weer 60 minuten rijzen.
  • Oven met pan voorverwarmen
    Zet een gietijzeren pan, 15 minuten voor je gaat bakken, met de deksel erop in de oven. Verwarm de oven en de pan naar 230 graden.
  • Brood insnijden
    Leg het deeg met de bolle kant naar boven op een siliconen bakmat. Maak met een scherp mesje een paar millimeter diepe snee over de de bovenkant.
  • Bakken met de deksel op de pan
    Haal de pan uit de voorverwarmde oven. Til het deeg met de bakmat in de pan. Zet de pan, met de deksel erop, in de oven. Bak 30 minuten met de deksel op de pan.
  • Afbakken zonder deksel
    Haal de deksel van de pan af. Bak het brood nog ongeveer 10 minuten tot het een mooie bruine korst heeft.
  • Afkoelen
    Haal het brood uit de pan en leg het op een rooster. Laat het brood bij voorkeur 2 uur afkoelen.

Recept video

Opmerkingen

  • Let op dat je de gietijzeren pan en de deksel altijd met ovenwanten beetpakt. Ze blijven heel lang heet.
  • Was voor je gaat kneden je handen even met koud water. Schud de druppels eraf zodat ze nog een beetje vochtig zijn. Zo plakt het deeg wat minder aan je handen.

Meer broodrecepten

Vind je dit witbrood uit de Dutch oven lekker en hou je van brood bakken? Kijk dan ook eens naar de andere broodrecepten op Eetman.nl. Bijvoorbeeld dit wit melkbrood uit de Airfryer. Dat is ook heerlijk, bijvoorbeeld met lekkere roomboter en pure hagelslag.

Witbrood uit de Dutch oven
Zelfgebakken witbrood

About the Author

Eetman

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

View All Articles