5.0 van 3 stem
Home » Recepten » Snacks » Zelfgemaakte wafels

Wafels maken we in Nederland eigenlijk niet zo vaak. Eerder gaan we pannenkoeken bakken of zo. Maar dat is nergens voor nodig, zelfgemaakte wafels zijn namelijk superlekker. In dit recept leg ik uit hoe je ze maakt.

Naar het recept

Verse wafels zijn veel lekkerder dan van die wafels in plastic folie uit de supermarkt. Als ze net uit het wafelijzer komen zijn ze nog lekker warm en als je ze een minuutje laat liggen, dan worden ze aan de buitenkant een klein beetje knapperig. Dat is echt heerlijk!

Wil je zelf wafels bakken. Let dan wel even op de tijd. Het maken van het beslag duurt maar 10 minuten, maar het beslag moet daarna nog 30 minuten staan om lekker luchtig te worden. Het duurt dus even voor je kan geen bakken.

Een enkele wafel bakken kost afhankelijk van je wafelijzer 4 tot 6 minuten. Ik zet het wafelijzer daarom gewoon op de eettafel. Wel zo relaxed om ze zittend, op je gemak te bakken en uit te delen.

Mini wafelijzer

Mijn eerste wafelijzer was best groot en bakte 2 wafels tegelijk in 4 minuten. Mooi, maar ook best duur. Zeker omdat ik maar af en toe wafels bak. Toen het kapot ging heb ik het door een mini-wafelijzer van de Action vervangen. Het bakken duurt wat langer, maar het resultaat is gewoon heerlijk.

Wat doe je op de wafels?

Meestal kopen we een bus poedersuiker, dat is echt heerlijk bij wafels. Maar ook bijvoorbeeld witte en bruine basterdsuiker smaakt er erg goed op. Of een mix van poedersuiker en wat kaneel.

Een tijdje terug konden we ook de “maple syrup” uitproberen. Een neef had die Canada meegenomen. Ahornsiroop dus, van de esdoorn. Ik had dat nog nooit geproefd en vond het erg lekker. Het smaakte een beetje naar van die suikerstroop, voor op de pannenkoek.

Zelfgemaakte wafels

5.0 van 3 stem
Course: Recepten, Snacks en gebak
Porties

8

kleine wafels
Totale tijd

1

uur 

30

minuten

Met dit recept is het super makkelijk om verse wafels te bakken. Zelfgemaakte wafels zijn nog lekker krokant en heerlijk met poedersuiker.

Ingrediënten

  • 150 gram bloem

  • 5 gram bakpoeder

  • 1 snufje zout

  • 40 gram witte of lichte basterdsuiker

  • 50 gram roomboter

  • 1 ei

  • 0,25 liter melk

  • Een beetje zonnebloemolie / boter

  • Ook nodig
  • Wafelijzer

Recept

  • Beslag maken
  • Roomboter smelten
    Eerst smelt je 50 gram roomboter op een laag vuur. Haal de boter dan van het vuur af.
  • Bloem, bakpoeder, suiker en zout mengen
    Pak intussen een kom. Doe daarin 150 gram bloem, 5 gram bakpoeder, 1 snufje zout en 40 gram basterdsuiker. Meng het geheel door elkaar.
  • Boter en eieren toevoegen
    Maak in het midden van de bloem een kuiltje. Doe daarin de gesmolten boter en 1 ei.
  • Melk er doorheen mixen
    Mix het geheel dan, terwijl je beetje bij beetje 0,25 liter melk toevoegt, tot er een egaal beslag is ontstaan.
  • 30 minuten wachten
    Laat het beslag 30 minuten rusten, voordat je gaat bakken.
  • Wafels bakken
  • Stap 1 – boter op het wafelijzer
    Smeer met een kwastje wat vloeibare boter op het wafelijzer.
  • Stap 2 – wafel bakken
    Schep met een soeplepel beslag in één kant van het wafelijzer. Let op dat de vorm niet overloopt. Sluit het wafelijzer en wacht ongeveer 6 minuten.
  • Stap 3 – Afkoelen op een rooster
    Haal de wafel uit het wafelijzer en leg hem nog 1 minuut op een rooster om uit te dampen. Daarvan wordt de wafel krokanter. Herhaal het bakken tot al het beslag op is.

Recept video

Opmerkingen

  • Serveer de wafels met bijvoorbeeld poedersuiker, siroop, basterdsuiker of chocolade.
  • Sommige wafelijzers kan je omkeren. Doe in dat geval het beslag in de vorm. Wacht 10 seconden. Draai het ijzer dan om. Bak 2-3 minuten. Draai de vorm weer om, bak nogmaals 2-3 minuten.

Meer recepten

Vind je het wafelrecept lekker? Dan ben je vast nog wel benieuwd naar andere lekkere dingen om te bakken zoals pannenkoeken en flensjes of kaiserschmarrn. Of kijk eens op de pagina met alle snack recepten.

Zelfgemaakte wafels recept 800x800
Zelfgemaakte wafels

About the Author

Eetman

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

View All Articles