5.0 van 1 stem
Home » Recepten » Snacks en gebak » Zelfgemaakte wafels

Wafels maken we in Nederland eigenlijk niet zo vaak. Eerder gaan we pannenkoeken bakken of zo. Maar dat is nergens voor nodig, zelfgemaakte wafels zijn namelijk superlekker. In dit recept leg ik uit hoe je ze maakt.

Naar het recept

Verse wafels zijn echt veel lekkerder dan van die wafels in plastic folie uit de supermarkt. Als ze net uit het wafelijzer komen zijn ze nog lekker warm en als je ze een minuutje laat liggen, dan worden ze aan de buitenkant een klein beetje knapperig. Dat is echt heerlijk. Wij maken ook soms wafels als avondeten. Ongezond dat wel, maar dat moet ook af en toe kunnen.

Wil je zelf wafels bakken. Let dan wel even op de tijd. Het beslag moet een uur staan om lekker luchtig te worden. Het beslag maken is niet veel werk, maar het duurt dus wel wat langer voor je kan geen bakken.

Wat doe je op de wafels?

Meestal kopen we een bus poedersuiker, dat is echt heerlijk bij wafels. Maar ook bijvoorbeeld witte en bruine basterdsuiker smaakt er erg goed op.

Een tijdje terug konden we ook de “maple syrup” uitproberen. Een neef had die Canada meegenomen. Ahornsiroop dus, van de esdoorn. Ik had dat nog nooit geproefd en vond het erg lekker. Het smaakte een beetje naar van die suikerstroop, voor op de pannenkoek.

Zelfgemaakte wafels

5.0 van 1 stem
Course: Recepten, Snacks en gebak
Porties

4

personen
Totale tijd

2

uren 

Met dit recept is het super makkelijk om verse wafels te bakken. Zelfgemaakte wafels zijn nog lekker krokant en heerlijk met poedersuiker.

Ingrediënten

  • 300 gram bloem

  • 10 gram bakpoeder

  • 1 snufje zout

  • 75 gram witte basterdsuiker

  • 100 gram roomboter

  • 2 eieren

  • 0,5 liter melk

  • Een beetje vloeibare boter

Recept

  • Roomboter smelten
    Eerst smelt je de roomboter op een laag vuur. Haal de boter dan van het vuur af.
  • Bloem en bakpoeder mengen
    Intussen meng je de bloem en het bakpoeder in een kom.
  • Zout, basterdsuiker, boter en eieren toevoegen
    Maak in het midden van de bloem een kuiltje. In het kuiltje doe je een snufje zout, de basterdsuiker, de gesmolten boter en de eieren.
  • Melk er doorheen mixen
    Mix het geheel dan, terwijl je beetje bij beetje de melk toevoegt, tot er een egaal beslag is ontstaan.
  • 1 uur wachten
    Laat het beslag daarna 1 uur rusten, voordat je gaat bakken.
  • Bakken stap 1 – boter op het wafelijzer
    Smeer met een kwastje wat vloeibare boter op het wafelijzer.
  • Bakken stap 2 – beslag in het wafelijzer
    Giet het beslag dan in één kant van het wafelijzer. Let op dat de vorm niet overloopt. Sluit het wafelijzer dan en wacht 10 seconden.
  • Bakken stap 3 – keren en 2 minuten bakken
    Draai het wafelijzer dan om. Wacht nu 2 minuten.
  • Bakken stap 4 – keren en 2 minuut bakken
    Draai het wafelijzer dan nogmaals om. Wacht weer 2 minuten. Als het goed is, dan is de wafel nu goudbruin.
  • Afkoelen op een rooster
    Haal de wafel uit het wafelijzer en leg hem nog 1 minuut op een rooster om uit te dampen. Daarvan wordt de wafel krokanter. Herhaal het bakken tot al het beslag op is.

Recept video

Opmerkingen

  • Serveer de wafels met bijvoorbeeld poedersuiker, siroop, basterdsuiker of chocolade.

Meer recepten

Vind je het wafels recept lekker? Dan ben je vast nog wel benieuwd naar andere lekkere dingen om te bakken zoals pannenkoeken en flensjes of kaiserschmarrn. Of kijk eens op de pagina met alle snacks.

Zelfgemaakte wafels mei 2021 800x800
Zelfgemaakte wafels

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen