Deze zoete aardappel soep met wortel en ui is snel gemaakt. Het resultaat is een lekkere en gezonde maaltijdsoep voor het hele gezin.
Ik kan me niet herinneren dat ik als kind ooit zoete aardappel heb gegeten. Tegenwoordig liggen er zelfs verschillende soorten in de winkels. Tenminste in de grote Albert Heijn bij mij in Delft. Daar kocht ik ook voor het eerst een kant en klaar pakket voor zoete aardappelsoep. Helaas lijkt dat soeppakket inmiddels uit de handel genomen.
Gelukkig kan je alle ingrediënten ook gewoon los kopen. Alles wat je voor deze soep met zoete aardappel nodig hebt, kan je makkelijk in de winkel vinden. Als je net als ik een moestuintje hebt, dan kan je zelfs de peterselie gewoon uit eigen tuin halen. Daar word ik dan altijd wel weer vrolijk van. Sta je tenminste niet voor niets in je tuin te werken 😉.
Ingrediënten
Soep voor 6 personen:
- 450 gram zoete aardappel
- 300 gram wortels
- 1 rode paprika
- 2 rode uien
- 3 tenen knoflook
- 2 groentebouillon blokjes
- circa 10 gram peterselie (handje)
- 3 eetlepels olijfolie extra vierge
- 1 liter water
- zout naar smaak
- peper naar smaak
Zoete aardappel soep recept
In deze video zie je hoe je soep met zoete aardappel maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.
Zoete aardappel soep maken
Benodigde tijd: 50 minuten
Zo maak je soep met zoete aardappel:
- Zoete aardappels, wortels en paprika snijden
Schil 450 gram zoete aardappels en snij ze in blokjes. Schrap 300 gram wortels schoon en snij die ook in stukjes. Haal de zaadlijsten uit 1 rode paprika en snij ook de paprika in stukjes. Het hoeft allemaal niet zo precies, want je gaat het straks pureren. Zet deze drie groenten samen apart.
- Ui en knoflook snijden
Schil 2 rode uien en snij ze in stukjes. Snij 3 tenen knoflook klein. Zet ze dan samen apart.
- Ui en knoflook bakken
Verhit op middelhoog vuur 2 eetlepels olijfolie in een soeppan. Bak daarin de ui en de knoflook ongeveer 3 minuten, tot de ui een beetje bruin begint te worden.
- Zoete aardappel, wortels en paprika meebakken
Voeg de zoete aardappel, de paprika en de wortel toe. Bak die ook 5 minuten mee. Schep het geheel regelmatig om.
- Bouillon toevoegen
Voeg 1 liter heet water en de 2 bouillonblokjes toe. Breng het geheel aan de kook. Laat het dan met de deksel op de pan 25 minuten zachtjes koken.
- Peterselie
Hak het grootste deel van 10 gram peterselie fijn en voeg deze toe. Bewaar een beetje van de peterselie voor de garnering.
- Pureren en op smaak maken
Haal de soeppan van het vuur. Pureer de soep dan met een staafmixer. Breng de soep tot slot op smaak met zout en peper.
- Serveren
Snij kort voor het opdienen nog wat peterselie fijn. Garneer daarmee de soep.

Meer soeprecepten
Vind je deze zoete aardappel soep lekker? Hou je net als ik van soep als voor- of hoofdgerecht? Kijk dan eens op de pagina met alle soeprecepten.
Precies wat ik zocht ik ben gek op deze soep maar wist niet meer precies wat er nu inzat!
Dat is mooi, succes met het koken dan!