0.0 van 0 stem
Home » Recepten » Hoofdgerechten » Pasta Napolitana

Met dit recept maak je de klassieke Italiaanse pasta Napolitana op basis van tomaat, bleekselderij, ui, wortel, knoflook en een rode peper.

Naar het recept

De eerste keer dat ik Pasta Napolitana at was op een zomervakantie in Frankrijk. Niet dat het een Frans gerecht is. In tegendeel, het is een traditioneel Italiaans recept. We aten deze pasta met tomaat, bleekselderij en wortel in een restaurant in Joyeuse dat vrijwel alleen vegetarische Italiaanse recepten op het menu had staan. Een pasta zonder gekkigheid, maar met gewoon een lekker smakelijke tomatensaus.

Makkelijk Italiaans recept

Ook Pasta Napolitana is een van die simpele Italiaanse recepten. Zoals vaak zijn het vooral de verse ingrediënten, die het recept lekker maken. De basis zijn in ieder geval lekkere rijpe tomaten. Maar ook de bleekselderij, rode peper, wortel, peterselie, enzovoort koop je bij voorkeur vers.

Ik heb tomatenpuree, knoflook en een rode peper aan het recept toegevoegd voor extra smaak. Het resultaat is een lekkere verse pasta. Begin op tijd met koken want de pastasaus moet best een tijdje zachtjes koken.

Serveer deze pasta hem met vers geraspte parmezaanse kaas en zet de pepermolen op tafel voor wie van wat extra pittige smaak houdt. En een lekker glaasje rode wijn natuurlijk!

Pasta Napolitana

0.0 van 0 stem
Course: Hoofdgerechten, Recepten
Porties

4

porties
Totale tijd

1

uur 

30

minuten

Met dit recept maak je de klassieke Italiaanse pasta Napolitana op basis van tomaat, bleekselderij, ui, wortel, knoflook en een rode peper.

Ingrediënten

  • 500 gram penne (of een ander soort pasta)

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 1 ui

  • 1 wortel

  • 1 stengel bleekselderij

  • 2 teentjes knoflook

  • 500 gram rijpe tomaten

  • 140 gram tomatenpuree

  • 2 eetlepels peterselie

  • 1 rode peper

  • zout naar smaak

  • zwarte peper naar smaak

  • 80 gram Parmezaanse kaas

Recept

  • Saus maken – mag een paar uur van tevoren
  • Ui en knoflook snijden
    Snij 1 ui en 2 teentjes knoflook klein en zet ze samen even apart.
  • Bleekselderij, peper en wortel snijden
    Was 1 stengel bleekselderij en snij deze klein. Verwijder de zaadlijsten uit 1 rode peper en snij de rode peper klein. Was 1 wortel en snij ook die klein. Zet ook deze groenten samen even apart.
  • Peterselie en tomaten snijden
    Snij 2 eetlepels peterselie klein. Snij 500 gram tomaten klein. Zet ook deze twee samen even apart.
  • Ui en knoflook bakken
    Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem. Bak de ui en de knoflook 5 minuten op middelhoog vuur, tot ze glazig zijn.
  • Wortel, peper en bleekselderij erbij
    Voeg de wortel, de rode peper en de bleekselderij toe en bak het geheel nog 4 minuten.
  • Saus maken
    Voeg de tomaten, peterselie, 140 gram tomatenpuree en 1 deciliter water toe. Breng de saus aan de kook en zet het vuur laag. Laat de saus afgedekt 45 minuten zachtjes koken. Roer af en toe. Haal daarna de deksel van de pan, zet het vuur wat hoger en laat het vocht verdampen tot de saus de juiste dikte heeft. Blijf intussen roeren.
  • Saus op smaak brengen
    Voeg zout en zwarte peper naar smaak toe. De Napolitana saus is nu klaar.
  • Pasta maken – 15 minuten van tevoren
  • Saus weer opwarmen
    Als de saus eerder gemaakt is, dan warm je die nu weer op.
  • Pasta koken
    Kook ongeveer 15 minuten voor je aan tafel wilt gaan 500 gram pasta in een pan met ruim kokend water met zout. Volg de aanwijzingen op de verpakking. Roer tussendoor af en toe door de pasta. Giet dan de pasta af en doe hem in de pan met saus. Schep de saus en de pasta door elkaar.
  • Kaas raspen
    Terwijl de pasta kookt rasp je 80 gram parmezaanse kaas.

Recept video

Opmerkingen

  • Serveer de pasta Napolitana met de geraspte parmezaanse kaas er overheen. Zet de pepermolen op tafel voor de liefhebbers.

Meer pasta recepten

Vind je de pasta Napolitana lekker? Dan zoek je vast meer vegetarische Italiaanse gerechten. Je vindt ze op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.

Pasta Napolitana recept apr 2020 800x800
Pasta Napolitana

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen