Caramel borstplaat

Caramel borstplaat recept 1

Laat Sinterklaas maar komen. Deze caramel borstplaat smelt letterlijk en figuurlijk op de tong. Ik liet hem aan wat collega’s proeven. De smaak deed ze aan ‘Werthers echte’ denken. Best een compliment naar mijn mening. Verder is het “Love it or hate it”. Als je van zoet houdt, dan vind je de caramel borstplaat lekker. Zo niet, dan niet 😁.

Ik ken borstplaat vooral van vroeger. Mijn oma werkte in een bakkerij. Als ze uit haar werk kwam, dan nam ze vaak iets lekkers uit de winkel mee. In de Sinterklaastijd was dat vaak verse borstplaat. Tegenwoordig zie je borstplaat wat minder in de winkels. Zonde want het is hartstikke lekker. Tijd dus om het zelf te gaan maken.

Voor een borstplaat recept hoef je niet lang te zoeken. Het is een echte klassieker. Suiker en slagroom en koken, die basis is duidelijk. Toch heb ik heel veel recepten afgekeurd, omdat ze me niet echt ‘fool proof’ leken. Als basis voor mijn recept nam ik een recept van Smulweb. Het bevat een beetje custard, wat een bindmiddel is en ook een lekkere smaak heeft. Een goede basis voor een makkelijk recept.

In dit caramel borstplaat recept voegde ik lichte basterdsuiker en vanille aroma toe. Samen met de custard gaf dat een mooie bruine kleur en een lekkere caramel smaak. Het resultaat werd eigenlijk precies zoals ik hoopte!

Dit is trouwens weer echt zo’n recept dat erg leuk is om met kinderen samen te maken. Er zitten geen hele moeilijke stappen in. De suikermassa wordt wel heet natuurlijk. Het is dus belangrijk om er wel bij te blijven. Na afloop kunnen de kinderen mooi de pan uitlepelen. Ik weet zeker dat ze de caramel borstplaat heerlijk vinden.

Ingrediënten

Voor circa 25 stuks borstplaat:

  • 2 eetlepels vloeibare boter (of olie)
  • 500 gram lichte basterdsuiker
  • 1 eetlepel custard gezeefd
  • 175 milliliter slagroom
  • 25 gram ongezouten roomboter
  • 1 theelepel vanille aroma (Dr. Oetker)

Ook nodig:

  • 1 vel bakpapier
  • koekvormpjes

Variatietips:

  • kristalsuiker of bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel oploskoffie (of helemaal niets) i.p.v. vanille aroma

Caramel borstplaat recept

Smeer met een kwastje de vloeibare boter aan binnenkant van de vormpjes. Leg de koekvormpjes alvast op het bakpapier klaar. Weeg ook alvast de roomboter en meet de juiste hoeveelheid vanille aroma af. Zo kan je straks alles relaxed toevoegen.

Doe de suiker en de slagroom in een pan. Strooi er dan de custard door een zeef bij.
 Breng het mengsel al roerend op een laag vuur aan de kook. Blijf het mengsel roeren. Haal er af en toe de lepel uit en kijk hoe het mengsel er af druppelt.

Na een minuut of tien trekt de laatste druppel een dun draadje, haal dan de pan direct van het vuur.

Voeg de roomboter en het vanille aroma toe.

Blijf het mengsel goed roeren terwijl het afkoelt. Als het dikker begint te worden, dan giet je de borstplaat in de vormpjes.

Laat de borstplaat minimaal één, maar liever nog drie uur staan om hard te worden. Duw de borstplaat dan heel voorzichtig langzaam uit de vormpjes.

Caramel borstplaat recept 2

Meer recepten

Vond je de caramel borstplaat lekker en leuk om te maken? Dat verbaast me niets, want ik hou ook altijd van een lekkere snack. Kijk dan ook eens naar de andere snacks, bijvoorbeeld het recept voor ouderwets lekkere zachte pepernoten.

Leave a comment