De afgelopen weken heb ik een superleuke cursus gevolgd. Bij De Broodbakschool heb ik desembrood leren bakken. Het begon voor mij helemaal bij de basis: een desemstarter maken. Aan het einde bakte ik een mooi luchtig brood met een knapperige korst. Lijkt jou dat ook leuk? Lees dan verder.
Als kookfan zie ik vaak blogs waarin mensen de mooiste broden bakken. Vooral op die ronde broden met een mooie tekening in de bovenkant was ik erg jaloers. Zulk lekker vers brood wilde ik ook kunnen bakken, maar ik wist niet goed waar ik moest beginnen.
Voor mij was de online cursus desembrood bakken de ideale oplossing. Meestal heb ik het best wel druk en online kon ik deze broodbakcursus gewoon thuis doornemen en oefenen op de tijden die mij uitkwamen.
Het beste bewijs dat ik de cursus echt leuk vond bedacht ik me na afloop: ik heb mijn familie en collega’s wekenlang verhalen verteld over al mijn bak-experimenten. Arme mensen 😉.
Wil jij ook desembrood leren bakken?
Voordat ik begon wist ik bijna niets over desembrood bakken. Mijn broden bakte ik met gist uit de supermarkt, zoals heel veel mensen. De cursus “bak zelf desembrood” van De Broodbakschool leert je op een andere manier bakken: zonder gist, met zelfgemaakt zuurdesem.
Een desemstarter maken
Aan het begin van de cursus leer je misschien wel het belangrijkste: hoe je een goede bubbelende desemstarter maakt. Tijdens het bakken vervangt die de gist.
In de basis is het simpel. Het enige wat je nodig hebt is meel, water en wat geduld. Maar waar zet je de starter warm neer? Hoe bewaar je hem als je een tijdje niet gaat bakken? Wat doe je als je wilt gaan bakken en je hebt net wat te weinig desemstarter? Ook dit soort dingen worden netjes uitgelegd.
Desembrood bakken
Dit deel van de cursus is natuurlijk waar het uiteindelijk om gaat. Als de desemstarter klaar is ga je zelf desembrood bakken. Je leert welke meel en bloem goed is, welke spullen je nodig hebt en natuurlijk de stappen die je doorloopt bij het bakken.
Ook in dit deel helpt de uitleg in video’s en teksten enorm. Zo weet je goed wat je op welk moment moet doen. Hoe je goed kneedt, hoe je deeg opbolt, hoe je het brood bakt en nog veel meer. Bij het bakken van je eerste brood word je stap voor stap meegenomen.
Heel veel tips
Naast het maken van de starter en de uitleg van het bakken wordt nog veel meer behandeld. Wat goede ingrediënten zijn, wat je moet doen als iets misgaat, waar je het deeg kan laten rijzen en nog veel meer.
Wat maakt deze broodbakcursus zo leuk?
Zoals je wel merkt vond ik deze broodbakcursus erg leuk. Ik heb er eens over nagedacht waarom dat is en dat lees je hieronder.
Je krijgt persoonlijke hulp
Zit je even met een vraag, of gaat er iets niet goed: in de online leeromgeving kan je al je vragen stellen en die worden persoonlijk beantwoord. Zo wilde bijvoorbeeld mijn desemstarter niet meteen op gang komen. Ook werd mijn eerste deeg wat te plakkerig en ik wist niet goed waarom. Op al mijn vragen kwam een persoonlijk antwoord, waardoor het de keer daarna wel goed ging.
Duidelijke video’s die het bakken uitleggen
Naast de uitleg in tekst zijn er heel veel video’s. Zo kan je precies zien hoe je moet kneden, hoe ver je het deeg uitrekt bij het opbollen, hoe dik het laagje met meel is waarmee je je werkblad bedekt, enzovoort. De tekst en de video’s samen maken alles helemaal duidelijk. Bijvoorbeeld zag ik zo heel goed dat ik mijn deeg altijd al verkeerd gekneed heb. Oeps 😀.
Alles kan je 24/7 nalezen
Desembrood leren bakken is niet ingewikkeld, maar het bakken kent wel meer stappen dan het maken van een gistbrood. Ik gebruik de broodbakcursus vaak even om snel nog iets op te zoeken. In de avond op de bank of tijdens het bakken. Ik heb alle onderdelen al meerdere keren bekeken.
Wil jij ook aan de bak?
Wil jij ook ontdekken hoe écht lekker desembrood smaakt: hier vind je de complete cursus.
P.s. glutenvrij desembrood bakken
Wist je dat desembrood bakken is ook heel geschikt is voor mensen die glutenvrij willen eten. Een neef van mij bakt al lange tijd lekkere glutenvrije desembroden. Ook daarvoor is een specifieke cursus bij De Broodbakschool.