Wie eet er niet regelmatig honing? Zelf ben ik van kinds af aan een enorme fan van brood met crèmehoning. Maar ook bij het koken is honing een heerlijk ingrediënt. Bijvoorbeeld in de dressing van een salade. Honing is ook wat de Griekse baklava zo heerlijk zoet maakt. Kortom: hoog tijd om eens wat meer te leren over de bijzondere soorten honing die je kan kopen én wat de beste honing is!
Honing is één van de oudste producten die bestaat. Waarschijnlijk wisten de prehistorische mensen al hoe heerlijk honing is. Ook de medicinale werking is al heel lang bekend: honing bevordert wondgenezing en is bacteriedodend. Des te erger is het dat we vaak horen dat er steeds minder bijen zijn.
Welke soorten honing hebben goede kwaliteit?
We weten allemaal wel ongeveer hoe honing gemaakt wordt. Wat we minder weten is dat de ene soort honing de andere niet is. Daarom vind je hieronder meer over de verschillen die de smaak en kwaliteit van de honing bepalen.
Industrieel bewerkte honing
Veel honing in de supermarkt is industrieel bewerkt. Het is bijvoorbeeld gefilterd zodat het helderder wordt. Helaas verdwijnen daarbij ook gezonde stoffen zoals stuifmeel en de propolis, wat ten koste gaat van de voedingswaarde.
Bij de industriële bewerking wordt de honing vaak verhit. Het doel is om een mooie textuur en een lange houdbaarheid te bereiken. Door de verhitting gaan echter gezonde enzymen en anti-oxidanten verloren.
Erg kwalijk vind ik wat ik op televisie zag bij Keuringsdienst van Waarde: aan veel supermarkthoning is goedkope suikersiroop toegevoegd. Misschien is het niet ongezond, maar je wordt wel belazerd.
Rauwe, koudgeslingerde honing soorten
De tegenhanger van industrieel bewerkte honing is onbewerkte rauwe honing. Deze wordt direct door de imker uit de bijenkorf geoogst en minimaal bewerkt. Bijvoorbeeld door koud slingeren. Daarbij wordt de honing met een centrifuge uit de honingraat gehaald en niet verhit. Ook wordt de honing daarna alleen grof gezeefd. Zo blijven stuifmeel, enzymen en de propolis behouden.
Nu vraag je je misschien af: is rauwe honing zonder verhitting dan maar kort houdbaar? Het antwoord is nee: honing is van zichzelf al enorm lang houdbaar. Archeologen hebben in Egyptische graven van duizenden jaren oud nog eetbare honing gevonden! Bewaar honing op een koele (10-20 graden) en donkere plaats. Dat is dus niet de koelkast want dan gaat het sneller kristalliseren. Sluit de deksel van de pot ook goed af. Op die manier hoef je jezelf nergens zorgen over te maken.
Welk effect heeft de omgeving en de bloemsoort?
De omgeving waar de bijenkorven staan is ook bepalend voor de honing. Staan de korven in een bos, of juist in een veld met een hele specifieke soort bloemen? De pollen die verzameld worden zullen de smaak beïnvloeden. Ik heb ze niet allemaal geprobeerd, maar dit zijn wat voorbeelden:
- Klaverhoning – Mild, zacht en lichtzoet, met een subtiel bloemenaroma.
- Heidehoning – Krachtig, kruidig en iets bitter met een bloemige nasmaak.
- Tijmhoning – Aromatisch, kruidig, met een warme zoetheid.
- Dennenhoning – Harsachtig, kruidig, minder zoet, met een aardse en lichte karamelsmaak.
Honing is een natuurproduct. Een mooie schone omgeving met veel natuur en zonder milieuvervuiling helpt natuurlijk voor de kwaliteit en voorkomt vervuiling in de honing. Berghoning is een mooi voorbeeld dat mij erg aanspreekt.
Recepten met honing
Omdat honing zo lekker is staan hier op Eetman ook recepten met honing erin. Kijk maar eens naar deze gerechten:
- Jonge bladsla met appel, tomaat, walnoot en honingdressing
- Ciabatta met brie en honing
- Bladerdeegtaartjes met geitenkaas en champignons
Heb je geen zin om te koken. Gewoon honing op brood of in de thee kan natuurlijk ook nog steeds. Eet smakelijk!