Zoek je een echt origineel en lekker gerecht voor op de barbecue? Dan weet ik zeker dat je deze Falafel BBQ spiesen met knoflooksaus lekker gaat vinden.

Ik bedacht het voor de barbecue guide van Only for men. Mijn doel was om zo’n lekker vegetarisch barbecue gerecht te verzinnen, dat het zelfs de meest fanatieke vlees-fan zou verleiden om het te eten. De lekkere falafel balletjes zijn perfect om eens wat anders aan je shaslick-spiesen te rijgen. Als je de falafel ruim op tijd maakt, dan heb je bij de BBQ zelf een makkie.

Ingrediënten voor 6 spiesen

Voor de falafel:

  • 400 gram kikkererwten (1 blik met uitlek-gewicht 260 gram)
  • 1 ei
  • 1 kleine witte ui
  • 1,5 theelepel chilipoeder
  • 1 teentje knoflook
  • 1,5 theelepel peterselie
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel paneermeel
  • 0,5 theelepel gedroogde koriander
  • 1 rode peper
  • snufje zout
  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel komijn

Voor de spiesen:

  • 1 rode paprika
  • 2 rode uien (of 250 gram cherrytomaten)
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 8 gram verse tijm
  • 1 teen knoflook

Sausje (optioneel):

  • 200 ml crème fraîche
  • 0,5 eetlepel gedroogde koriander
  • 0,5 theelepel chilipoeder
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel Dille
  • peper en zout

Falafel BBQ spiesen met knoflooksaus

Voorbereiding voor de falafel:

Laat eerst de kikkererwten uitlekken in een vergiet. Pureer daarna de kikkererwten met een aardappelstamper.

Snij de witte ui heel fijn en voeg die toe. Daarna pers je de knoflook uit en voeg je die ook toe. Verwijder dan de zaadlijsten uit de rode peper, snij ook die fijn en voeg die toe.

Voeg daarna ook het ei en de komijn, de gemalen koriander, de peterselie, het chilipoeder, een snufje zout, wat versgemalen zwarte peper, het paneermeel en het bakpoeder toe.

Stamp alles daarna goed fijn en door elkaar met de aardappelstamper. Het mengsel moet stevig zijn, als het nog heel erg plakt dan kan je nog een beetje paneermeel toevoegen.

Verwarm dan de frituurpan voor op 180 graden.

Vorm nu met je handen balletjes ter grootte van een bitterbal. Bak de balletjes ongeveer 5 minuten. Laat ze daarna op wat keukenpapier uitlekken en afkoelen. Doe niet teveel balletjes tegelijk in de frituurpan, anders plakken ze aan elkaar.

Voorbereiding voor het sausje (optioneel):

Eerst meng je de crème fraîche, de koriander, het chilipoeder, 2 geperste tenen knoflook en de dille. Dan voeg je naar smaak versgemalen zwarte peper en zout toe. Tenslotte meng je eenbeetje water bij, zodat het wat dunner wordt.

De spiesen maken en roosteren:

Snij de paprika in stukken van 2 cm en de uien in parten. Rijg dan om en om de paprika, de falafel en de ui aan de spiesen.

Pureer de olie, de tijm en de knoflook met een keukenmachine of staafmixer in 1 minuut tot een gladde kruidenolie.

Bestrijk de spiesen dan met de olie. Rooster de spiesen daarna 6 minuten op de barbecue. Keer ze regelmatig.

Als ze klaar zijn, serveer je de spiesen met het dip sausje.

Falafel BBQ spiesen met knoflooksaus recept

Meer recepten

Als je de Falafel BBQ spiesen met knoflooksaus lekker vond, dan zoek je vast nog meer lekkere recepten. Kijk dan op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een recept. Gebruik dan bijvoorbeeld een van de tips voor het maken van lekkere vegetarische recepten.

(Visited 70 times, 1 visits today)