Zoek je een echt origineel en lekker gerecht voor op de barbecue? Ik weet zeker dat je deze Falafel BBQ spiesen met knoflooksaus lekker gaat vinden.

Ik bedacht het voor de barbecue guide van Only for men. Mijn doel was om een vegetarisch barbecue gerecht te verzinnen, dat zelfs de meest fanatieke vlees-fan zou verleiden om het te eten. De lekkere falafel balletjes zijn perfect om eens wat anders aan je shaslick-spiesen te rijgen. Maak de falafel ruim op tijd, dan heb je bij de BBQ zelf een makkie.

Ingrediënten voor 6 spiesen

Voor de falafel:

  • 1 blik van 400 gram kikkererwten (uitlek-gewicht 260 gram)
  • 1 ei
  • 1 kleine witte ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 theelepel komijn
  • 1,5 theelepel chilipoeder
  • 1,5 theelepel peterselie
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel paneermeel
  • 0,5 theelepel gedroogde koriander
  • snufje zout
  • versgemalen zwarte peper

Voor de spiesen:

  • 1 rode paprika
  • 2 rode uien (of 250 gram cherrytomaten)
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 8 gram verse tijm
  • 1 teen knoflook

Sausje (optioneel):

  • 200 ml crème fraîche
  • 0,5 eetlepel gedroogde koriander
  • 0,5 theelepel chilipoeder
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel Dille
  • peper en zout

Falafel BBQ spiesen met knoflooksaus

Voorbereiding voor de falafel:

Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet. Pureer daarna de kikkererwten met een aardappelstamper.

Snij de witte ui heel fijn en voeg die toe. Pers de knoflook uit en voeg die toe. Verwijder de zaadlijsten uit de rode peper, snij ook die fijn en voeg die toe.

Voeg daarna ook het ei en de komijn, de gemalen koriander, de peterselie, het chilipoeder, een snufje zout, wat versgemalen zwarte peper, het paneermeel en het bakpoeder toe.

Stamp alles goed fijn en door elkaar met de aardappelstamper. Het mengsel moet stevig zijn, als het nog heel erg plakt dan kan je nog een beetje paneermeel toevoegen.

Verwarm de frituurpan voor op 180 graden.

Vorm nu met je handen balletjes ter grootte van een bitterbal. Bak de balletjes ongeveer 5 minuten. Laat ze daarna op wat keukenpapier uitlekken en afkoelen. Doe niet teveel balletjes tegelijk in de frituurpan, anders plakken ze aan elkaar.

Voorbereiding voor het sausje (optioneel):

Meng de crème fraîche, de koriander, het chilipoeder, 2 geperste tenen knoflook, de dille, en naar smaak versgemalen zwarte peper en zout. Een beetje water bijmengen zodat het wat dunner wordt.

De spiesen maken en roosteren:

Snijd de paprika in stukken van 2 cm en de uien in parten. Rijg om en om de paprika, de falafel en de ui aan de spiesen.

Pureer de olie, de tijm en de knoflook met een keukenmachine of staafmixer in 1 minuut tot een gladde kruidenolie.

Bestrijk de spiesen met de de olie. Rooster de spiesen 6 minuten op de barbecue. Keer ze regelmatig.

Serveer de spiesen met het dip sausje.

Falafel BBQ spiesen met knoflooksaus recept

Meer recepten

Vond je de Falafel BBQ spiesen met knoflooksaus lekker? Zoek je nog meer lekkere recepten? Je vindt ze op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekkere vegetarische recepten.

(Visited 32 times, 1 visits today)